fredag 31 oktober 2008

Favorit

Familjefavoriter125x125

Jag tycker att min wok till Elin förtjänas att kallas för en favorit och har därför skickat den till Brazilian Lindas Familjefavoriter. Klicka på bilden för att titta in där!

Chile rellenos


Det här är en av mina all time favourites, det smaker barndom och födelsedagar! Minnen formligen väller över mig, doft av bougainvilla, ödlor som springer på en solvarm mur, kaktusfikon, klubben, atlantiken, nygjorda majstortillas med smält mör och salt, I could go on forever! Ja, det är mexikanskt igen, hoppas att det inte gör något. Ni vet hur det är, jag öppnade dörren för mexikanska smaker och nu får jag inte nog. Chile rellenos är lite pilligt med några delmoment men så värt det, inget du gör en trött arbetsdag, gör det en ledigeftermiddag i lugn och ro. Drick en margarita innan så blir man lagom glad också!!

6-12 stora poblanochilis, använd vanlig paprika annars.
3-6 stora kylskåpskalla ägg
1 dl mjöl (helst majsmjöl)
En bit ost ca 500g, monterey jack el cheddar
Fritös eller tjockbottnad kastrull + rapsolja
En nypa salt


1.Grilla chilisarna eller paprikorna tills skalet svartnar, lägg i en plastpåse och lämna 15-30 minuter. Skala, om du använder paprika skär ett snitt ca 1-2 cm under skaftet, skär inte av "locket" helt, och rensa parikan försiktigt utan att skada den. Om du använder poblano snitta den på längden och rensa.
2.Skär osten i bitar som passar till frukterna, trimma dem till rätt storlek, tvinga inte in osten, det är viktigt att hålla paprikan/chilin så intakt som möjligt.
3.Häll hälften av mjölet på en tallrik, lägg i paprikorna och häll över resten av mjölet. Se till att de är helt täckta av mjölet och ställ dem åt sidan.
4. Skilj vitan från gulan och vispa vitorna styva, vänd ner en nypa salt och gulorna försiktigt.
5.Doppa paprikorna i äggskummet och fritera dem tills de är krispiga och gyllene. Ta upp och låt dem rinna av på papper.

Servera med rött ris och tomatsås.
Finhacka en liten lök och en halv rödchili, sautera i rapsolja och häll på ris, rör om tills riset är glansigt och lite genomskinligt koka i hälften vatten, hälften passerade tomater och salt.
Tomatsåsen är döenkel, hacka gullök, fräs med spiskummin och korianderfrö blanda med krossade tomater och koka ca 30 minuter. Rör till sist ner hackad persilja och koriander.

torsdag 30 oktober 2008

Piloncillo


Hej alla glada barn idag ska vi lära oss om piloncillo. Piloncillo är ett mörkt mexikanskt socker som använts i över femhundra år sedan innan spanjorerna kom. Sockerrör krossas, saften samlas upp, kokas och hälls i koner för att stelna. Sockret är väldigt hårt och måste skäras eller rivas för att sedan smältas ner i recept. Pga hårdheten är inte piloncillo lika använt längre, då det är lite mer tidskrävande och har därför fått ge vika för vanligt strösocker. Piloncillo har en rökig, jordig och kolaaktig smak vars komplexitet vida överträffar vitt sockers platta sötma. Används i kaffe, varmchoklad, på smörat rostat bröd, i mole eller andra såser. Namnet betyder liten kon. Sockret kommer i 30 gram eller 250 gram.

Piloncillo kan ersättas med annat brunt socker.

onsdag 29 oktober 2008

Självförvillelse


Jaha, då var det dags att börja planera inför julen! Nä, så bråttom är det kanske inte men jag har börjat anteckna lite förslag till julmat, bak och godis att lägga ut på bloggen när det närmar sig. Mitt första inlägg kommer bli ett mexikanskt alternativ till glögg. Ni kanske undrar över förekomsten av en del mexikanskt här på bloggen och det beror helt enkelt på att jag föddes i Mexiko och bodde där tills jag var sex år. Mamma & pappa bodde i Mexiko åtta år, så följdaktligen har en del mexikanska traditioner och recept följt mig genom livet. Efter Mexiko flyttade vi till England och bodde där i sex år innan vi flyttade till Sverige, då var det avklarat
Ikväll blir det rotfruktsgryta med mexikanska kryddor. Jag deglacerade pannan som fläsklägget låg och stekte i och har lite trevlig skinkbuljong i kylskåpet, tänkte köra fegovego och koka bulgur med lite av buljongen.

tisdag 28 oktober 2008

That time of the month....

som jag blir så otroligt sötsugen. Orkade inte med fondant när jag insåg att jag var tvungen att handla merparten av ingredienserna. Istället blir det havrekakor med russin, torkade aprikoser och lite raspad mörkchoklad. Och en lagom nypa salt. Jag bytte en del av strösockret mot råsocker men undrar hur det skulle vara att använda piloncillo. Jag och Amanda dricker nog mexikansk varmchoklad till, nu har ju vi färdiga block hemma men man kan göra själv!

MEXIKANSK VARMCHOKLAD
5 dl mjölk
½-1 dl råsocker ( eller piloncillo), efter smak
100g mörk osötad choklad
1 kanelstång
1 vaniljstång
1 krm salt
för det lilla extra 1 krm anchochilipulver eller efter smak.


1. Klyv vaniljstången, skrapa ur och lägg allt i en kastrull med mjölk, socker,kanelstång, salt (o chili). Koka upp försiktigt.
2. Riv chokladen och blanda i den varma mjölken, rör om tills chokladen har smält, det ska inte koka.
3. Ta av från värmen och låt dra 5 minuter, sila av och servera!

Njutning

Idag har nya Gourmet kommit, hurra! Om Amanda har tur får hon chokladfondant när hon kommer hem ikväll, en chokladkopp om inte annat! Så medans jag hugger in på Gourmet får ni läsa lite om emulsioner!

EMULSION
En emulsion består av två icke blandbara vätskor som genom att man tillsätter en emulgator kan bindas samman. Ett exempel på en emulgator är lecitin. Det är en fettlöslig substans som finns i djur- och växtvävnader, som utvinns ur äggula, vitlök, senap, majs och sojabönor. Om vätskorna är olja och vatten tillåter lecitinet oljan att flyta i vattnet, lecitinet bildar en brygga mellan vätskorna.

En emulsion är ett vätska-vätska kolloidalt system, vilket innebär att en vätska är finfördelad i den andra. Partiklarna i ett kolloidalt system kan vara massiva, flytande eller gas, dock kan inte gas suspendera en annan gas i ett kolloidalt system. Emulsioner har ofta en tjock konsistens och ett blankt utseende.
Majonnäs är en mycket vanlig emulsion i köket. När oljan vispas in med vinägern och äggulan delas den i mindre beståndsdelar. Äggulan lägger sig runt oljedropparna och förhindrar dem att förena sig igen. Genom att tillsätta oljan i små kvantiteter under kontinuerlig vispning förblir oljedropparna små.

Det finns två sorters emulsioner; fett-i-vatten (f-i-v) och vatten-i-fett (v-i-f). I en f-i-v så är oljan suspenderad i vatten och i en v-i-f är det tvärtom. För att ta reda på om du har en f-i-v eller en v-i-f-emulsion behöver du vatten som är kraftigt färgat med karamellfärg. Lägg en droppe av din emulsion på en tallrik, lägg en droppe av det färgade vattnet intill så att de nuddar varandra. Om färgen löser sig i emulsionen så är det en f-i-v emulsion. Då karamellfärgen är vattenlöslig kan den lösa sig i en f-i-v, däremot så kommer karamellfärgen bara i kontakt med oljan i en v-i-f emulsion och kan inte sprida sig eftersom den inte är fettlöslig.
Andra vanliga emulsioner:
Smör, margarin, homogeniserad mjölk, tvål, foundation cream, Falu rödfärg, vitt trälim.

MAJONNÄSENS HISTORIA
Majonnäs uppfanns 1756 av Duc de Richelieus franska kock. Efter Duc:ens seger över britterna vid Port Mahon på Menorca, skapade kocken en segerfest som skulle innehålla en sås på ägg och grädde. Kocken kom på att han inte hade någon grädde, varpå han ersatte det med olivolja! Kocken döpte såsen till Mahonnaise för att hedra Duc de Richelieus seger.

måndag 27 oktober 2008

Five spice lågpris lyx.


Ååååh gud så gott det blev, det blir ett ordentligt bildreportage. Men först ett recept. Ok, det tar två-tre timmar i ugn men superenkel mat är det och supergott, lyxigt dekadent och billigt! Smakerna drog till Kina.

KRISTINS 5 SPICE
1½ msk fänkålsfrö
1 tsk sechuanpeppar
1 msk mald kanel
3 nejlikor
5 vitpepparkorn


Torrosta fänkål och sechuanpeppar i stekpanna tills de ändrar färg och börjar dofta, håll koll det går fort. Mixa med resten av ingredienserna. Om du inte har en liten kaffekvarn kan du mortla kryddorna, men det ska vara riktigt finmalet.

KINESISK FLÄSKLÄGG MED NUDLAR
1 rimmat fläsklägg ca 1,5 kg med ben
5 spice
vatten

GLAZE
1 dl julmust
1½ dl ketchup
2 msk kinesisk soja
1 apelsin saft & skal
2 msk honung
1 stor skivad vitlöksklyfta
2 cm skalad och skivad ingefära
2 msk svarta sesamfrön
maizena

NUDLAR
200g kokta nudlar
300g strimlad färsk vitkål
1 skivad morot
½ gul lök i båtar
resten av glazen


1.Sätt ugnen på 175 grader. Klappa lägg torrt och gnugga in hela biten runt om med 5 spice. Smörj en ugnsform med lite olja och lägg i köttet med svålen uppåt. Enklast är att sätta i en digitaltermometer, kärntemperatur ska vara 70 grader. Annars ska köttet vara inne 2-3 timmar. Ös med vatten några gånger under stektiden.
2. Blanda alla ingredienser förutom sesamfrön & maizena, till glazen i en kastrull och koka ihop ca 30 minuter tills den är simmig. Mixa ordentligt och rör ner maizena utblandat i vatten, puttra glazen tills den har tjocknat och blanda i sesamfrön.
3. Pensla läggen med glazen och sätt under grillen 10 minuter eller tills glazen mörknar.
4. Fräs grönsakerna i rapsolja, blanda ner med nudlarna och häll över resterande glaze. Fräs några minuter.
Skiva upp köttet och servera med nudlarna. ÄT!





Efter maten tog jag, Amanda och Jack (vår deltidsvovve) en långpromenad mot Skarpnäck och sen tillbaka mot Bagis mot Kärrtorp och sen hem! Vi träffade på en råbock, jag blev påsprungen av en katt nån vecka sen och sedan dess får jag för mig att djur ska springa in i mig. Råbocken var inte särskilt rädd av sig heller. Jaja, när vi kom hem slank det ner en del fläsk och nudlar, hunden fick också... Smakerna kom verkligen fram när de hade fått vila en och en halv timme. Så otroligt lyxig och dekadent mat, hur billigt som helst.


Närsynt.

Ibland letar man för långt bort och glömmer att svaret kan vara rakt framför näsan på en. Och jag kan bara tacka Gitto för det! Som ni kanske vet så är jag ju ute efter nåt nytt och kul med fläsklägg och tittade i diverse kokböcker utan resultat. Började googla och surprise, surprise så fick jag trettio miljoner förslag på fläsklägg med rotmos. Ja så några andra trevliga förslag som den här till exempel, det kan ju bara inte vara äckligt! Men jag är ute efter att ugnssteka och de flesta recept tycker att jag ska ta bort svålen men åååh, det är ju knaprig svål jag vill åt! Till slut hittar jag en länk till Kärlek, mat och folköl med just ugnsstekt fläsklägg. Och gissa var hon fick det i från? Jo, Jens Linders Långkok, och var stod den? Jo, i köket mitt framför näsan på mig. Jag babblade om fivespice tidigare men jag mitt nöt har ju ingen stjärnanis hemma, får väl bli fourspice då! Fortsättnig följer...

söndag 26 oktober 2008

Help!

Ok har kollat mina kokböcker, ja inte alla eftersom de fortfarande är nerpackade, bara de jag kom åt. Och jag har inte hittat ett enda recept på eller med fläsklägg! Av någon sort. Det får bli nätresearch men jag tar tacksamt emot förslag. Har en idé om krispigt svåll ingnuggat med five spice, men jag kan tänka mig en annan smakriktning.

Comfort food

Igår gjorde jag riktigt mjuk och snäll mat, vinden bråkade med träden och blåste omkull saker på balcony. Amanda var trött efter jobbet och la sig i soffan och vilade ögonen lite medans jag gjorde middag.

FISKKAKOR 8 st
400 g sej
2 msk havregryn
1 msk mjölk
1 ägg
1 tsk grönpeppar, mortlad
1 tsk salt
muskot


1. Blanda havregryn och mjölk, låt svälla 10 minuter.
2. Blanda med resten av ingredienserna, riv över muskot och mixa allt. Ställa färsen i kylskåp 30 minuter.
3. Forma 8 fiskkakor och stek i smörolja på medelhög-hög värme ca 3 minuter på varje sida tills de är gyllenbruna.

MOS
8 normalstora potatisar
2 morötter
1 stor palsternacka
4 vitlöksklyftor
timjankvistar
½ dl mjölk
25 g smör
1 dl riven parmesan

1. Skala rotfrukterna och skär i jämnstora bitar, skala vitlöksklyftorna också och koka i saltat vatten med en knippe timjanskvistar tills allt är mjukt.
2. Värm mjölk och smör vispa ner i rotfrukterna tills du har ett ganska slät mos och rör ner parmesan.

SÅS
Rör ihop crème fraiche med mycket pepparrot, citronsaft och salt. Servera till fiskakor och mos med sallad.

Efter denna ordentliga middag som åts med en ganska stor mängd lättdrucket vitt vin gjorde jag och Amanda oss ännu vackrare (om det nu är möjligt) och åkte in till stora staden. Väl inne i metropolen gick vi på party på Café Edenborg, pretty fun. Dansade till Britney och Madonna och annat orätt.
Idag blir fiskkakorna fiskburgare med Polarkrafts nya bröd Fröig som jag tycker är ovanligt gott för att vara köpebröd. Ikväll ska jag gå på Hellacopters sista konsert på Debaser Medis och därför blir inget gjort med fläsklägget som ligger i kylskåpet det blir morgondagens projekt. Idag ska jag läsa kokböcker i jakt på ett spännande nytt recept.

lördag 25 oktober 2008

Elin fick wok


Igår kom Elin på middag och jag bjöd på lime-ig kyckling wok med cashew nötter. Sötstarka grönsaker serverade jag vid sidan om. Amanda sa att det var det godaste hon ätit på länge.... lite stolt blev jag, det är alltid kul att servera mat som uppskattas.

KYCKLINGWOK MED LIME OCH CASHEWNÖTTER
Receptet räcker till 2-4 personer beroende på hunger.

½ grillad kyckling
1 röd paprika
½ salladskål
1 röd lök
100g cashewnötter
200g nudlar

SÅS
2 msk socker
2 msk kinesisk soja
1 msk mangosås eller annan söt chutney
1 lime saft & skal
3 cm ingefära
½ röd chili



1. Börja med att blanda såsen, rör ner sojan i sockret, riv limeskal och ingefära, finhacka chilin och blanda i sojasockret tillsammans med limesaften.
2. Strimla kycklingköttet och ställ åt sidan. Skär löken i båtar, strimla paprika och salladskål. Lägg nudlarna i en skål och täck med kokhett vatten, låt nudlarna bli mjuka, häll av dem och spola med kallt vatten, ställ åt sidan.
3. Häll rapsolja i en het wok. Fräs kål, paprika och lök tillsätt cashewnötter och kyckling när grönsakerna mjuknat något.
4. Lägg till nudlarna, fräs några minuter och häll över såsen. Låt allt bli varmt, smaka av och tillsätt eventuellt mer soja eller socker.

fredag 24 oktober 2008

Potatispolenta


Varför bara servera vanligt potatismos, prova ett lite vuxnare alternativ med spännande kontraster. Gott till allt höstigt tycker jag. Det är en stor sats, om du ska göra portionsformar räkna en potatis per portion.

8 stora potatisar
5 msk polenta
25g smör
1dl grädde
1 liten finhackad vitlöksklyfta
1 tsk färsk timjan
Chevre
SoP


Koka potatisen, pressa och rör i polentan och övriga ingredienser. Lägg i en stor form eller flera små formar, gratiner i ugn 10 minuter. Gratinera 5-10 minuter längre om du gör en stor form.

Om du vill läsa mer om potatis klicka här eller här

torsdag 23 oktober 2008

Efterrättens lov!

Jag insåg att jag inte har skrivit något om efterrätter, so here we go. Jag älskar att göra tårtor, av alla de sorter och jag kan garantera att det blir lite tårtförslag framöver men nu ska jag ge två snabba, enkla efterrättstips. Sådant som är tacksamt om man redan gjort tilltugg, förrätt och varmrätt.
MARÄNGER
Maränger är busenkla att göra, jag lovar och går jättefort att vispa ihop, passa på när du gör en hollandaise eller råbiff! Dessutom går de att variera i all oändlighet. Gör en stor som på rubrikbilden och servera med grädde, frukt och bär (pavlova). Gör små till marängsviss eller blanda vispgrädde med äppelmos och smula över maränger.
SMAKFÖRSLAG
Choklad, smält eller hackad
Frukt- eller bärpuré blandas i äggvispet
Godis, mint, lakrits osv. Krossa hårda karameller och blanda i.
Hackade nötter
Pepparkakskryddor
Olika sockersorter, råsockermaränger blir otroligt vackra
Karamellfärg. På The English Shop i Söderhallarna kan man köpa en mängd roliga färger, sprayer, geléer och metallicpulver, inte så naturligt kanske men fint! Jag använde svart färg, marängerna blev inte svarta däremot vackert silvergrå.
FRUKT
En tallrik med uppskuren färskfrukt uppskattas alltid. Servera med glass, doppa frukt i smältchoklad eller gör olika sorters socker att doppa i. Prova salt på färsk ananas, gott, kläm lime över papaya, servera grädde till mango. Eller gör apelsinsalladen i slutet på det här inlägget.

En av de godaste efterrätter jag ätit åt jag på Wedholms. Färskostsorbet med grapefruktfiléer toppat av champagne. Un-be-liev-able.

Kom på middag!


Ok Lotten beskrev hur en middagsbjudning går till hemma hos henne, Lisa skrev vidare hos sig och jag vill ju inte vara sämre!

Middag hos Kristin börjar flera veckor tidigare i mitt huvud, kokböcker värdiga ett halvt bibliotek dras fram och researchas noggrant. Listor skrivs upp o ned, lista nr 1 är en nomineringslista där den första utgallringen av rätter görs. Lista nr 2 är en shortlist och sedan kan det slutliga valet göras. Lista nr 3 är en inköpslista, nr 4 är ett flödesschema på hur och när maten ska tillagas, tid till städning och ljuständning är också inräknat. Nu kan jag slappna av ett tag, ja eller det beror ju på vad jag bjuder på ibland så krävs ju ett par dagars framförhållning! Dagen innan gör jag allt som inte behöver vara à la minute.

Själva bjudningsdagen börjar med städning, den brukar vara ganska flängig och hysterisk, dammsugning överges för klädupphängning, sakplock förvandlas till toalettskurning osv. Mamma har lärt mig en fiffig tidsbesparing, skura duschen medans du duschar. Hur som haver blir det städat och riktigt ostökigt! Jag har ju inga barn att städa efter bara en Amanda men hon brukar inte stöka till det allt för mycket. Mina flödesscheman är generöst tilltagna med tid över som resultat och insikten att jag glömt bort att räkna in dusch, påklädning och sminkning gör inte så mycket då.

Nu börjar den slutliga sammanställningen av maten och dukningen, det ser lite olika ut beroende på hur många gäster är inbjudna och hur formellt det är. Är vi 4-6 blir det mat vid bordet, är vi fler blir det buffé och så får man sitta/stå var man vill. Samma gäller maten är vi ett litet sällskap blir det trerätters, är vi många så blir det många smårätter och röror, så att det finns nåt för alla. Jag brukar bjuda på lite öl och vin men sen får gästerna faktiskt ta med sig det de vill dricka, enklare så tycker jag. Efterrätt? Vill göra det men ibland finns det inte tid.

Jag är en köksfacist och har oerhört svårt att släppa kontrollen så gästen behöver aldrig hjälpa till utan kan sätta sig i soffan med ett glas vin och nåt att tugga på. Ibland är det kryddiga rostade nötter, ibland rotfruktschips eller en osttallrik. Ska nog ha en nostalgimiddag då blir det krustader med gräddfil och stenbitsrom. Ja sen äter vi, dricker oh pratar. Jag vet inte vad gästerna tycker men jag tycker att det blir trevligt!

Om två veckor ska jag och systern ha inflyttningsfest, då blir det ingen regelrätt middag utan lite småplock, grönsakspiroger eller pizza, guacamole och nachos, crostini och nu började huvudet snurra... Snart kommer kokböckerna fram, men jag har lovat mig själv att inte överdriva, det kommer bli mycket folk och jag kan inte göra hur mycket som helst. Dessutom ska jag och syster smöra för grannarna, vi ska hänga en goodiebag på allas dörrar med en liten lapp om att det är engångsföreteelse och att de får komma om de vill osv.

onsdag 22 oktober 2008

Mellis funderingar

Oh my god! Nu har jag ätit igen, liten melllanmålsmacka bara... Rostade baguetteskivor med creme fraiche, riktigt tunnskuren gullök, skivad cocktailtomat, en parmesanskiva och vitpeppar. Det var gott ska ni tro.


Ikväll blir det dekadent middag och med dekadent menar jag snabb mat som inte nödvändigtvis är hemskt nyttig eller avancerad. Höstmyskväll till ära blir det Sausage Rolls! Smördeg ligger på tining, och jag tänker använda köttet från Nürnbergbratwurst, blanda det med lite riven morot och kanske zucchini, parmesan, hackad lök och ett ägg (egentligen borde det vara salvia men det har jag slut på). Gott blir det.

Hittade en trevlig sida om korv.

Efterlysning


Okej, fick de här fina påsarna från mamma efter att hon och far varit i Hong Kong för att hälsa på mellansyster L i somras. Nu är min fråga, vad göra med dem? Ge förslag, snälla. Det är alltså wolfberries och röda dadlar utan frön. Vet faktiskt inte vad jag ska göra med dem och mina kokböcker ligger fortfarande i en flyttkartong. Orkar inte gräva.

*edit* Ja, jag vet att gojibär är detsamma som wolfberry, jujube detsamma som röda dadlar och att jag kan googla men jag vill gärna ha beprövade recept eller tips, som ni vet fungerar och är goda. Tack på förhand.

Vill ha!

Råkade se Maximillian Lundin på Efter tio med Malou, urk, Malou alltså inte Maximillian. Maten var dregelvärdig, svartrötter med bönpuré, paprika och pumpa följd av rosasaftig lammbog med osaltade, ångade polkabetor. Och till efterrätt havreplättar med rostat päron och cidersabayonne, om jag får som jag vill blir det lamm följt av plättarna till helgen. Alla recept ur boken Gårdarnas Mat, vill ha!!! Julklappstips, hint, hint.
Snälla, snälla syster serverade precis världens godaste soppa! Jag överdriver icke. Potatis och palsternacka med timjan (riktig, balkonghärdad) toppat med creme fraiche, gräslök och borlottibönor. Perfekt och godaste på länge.

tisdag 21 oktober 2008

Pastasallad med edamame & rödlökscitrondressing


Strimla rödlök tunt, häll över färsk citronsaft så att det täcker, salta, peppra och häll på olivolja.
Sätt på pasta vatten och koka valfri pasta, ånga edamamebönor över pastakastrullen.
Strimla stjälkselleri + blast och soltorkade tomater, kvarta ner rå broccoli.
Häll av pasta och sprätt bönorna. Blanda med grönsaker i skål, häll över dressingen. Rör till sist ner färskmalen svartpeppar och hyvlad parmesan.

Monday night luxury!


Blåsvart solfjäder med orangea fransar, urblekt korall med den svartaste kontrast, finlemmade ballerinarosa spindeldjur, gul och stabbig aioli, mörkgröna dillvippor och en baguette fylld med hål. Mätt blev jag fast jag inte åt en enda havskräfta, det var mer än nog med en hel hummer och en drös krabbklor lika stora som barnhänder. Jag älskar hummer men igår så var det krabbklorna som tog priset, far fick dem gratis när han köpt humrarna och kräftorna.



Utöver aiolin och vinägern som jag skrev om i förra bloggen gjorde jag en Rhode Island eller "pink sauce". Och tur var det, hummern funkade med alla såser men de salta krabbklornas söta, saftiga kött ville sig inte med aiolin. Jag vet inte om det var fetman eller vitlöken men krabban försvann och blev jolmig och kändes bara vattnig och svampig. Rosasås klappade krabbköttet medhårs och vore fab med mjukgrön avokado, färsk champinjon, svartpeppar och knaprig grönsallad, kanske lite krutonger också...

Vinäger-lover som jag är, så går det knappt att överträffa en hummerstjärt som den är, doppad rakt i rödvinsvinäger med silverrosa, kokta schalottenbitar. To die for. Innan maten drack vi lite Moët, varav en var från 2000, behöver jag säga mer? Far var rolig när han med något som bara kan beskrivas som en ursäktande ton, deklarerade att "Jaha, det blir väl bara vanligt vin till maten." Ja, det är ju för hemskt en måndagskväll med skaldjur.... Rena rama fattigmaten. Till maten fick vi, till vår stora besvikelse, Pouilly Fumé och igår smakade den fläder. Jag älskar Pouilly Fumé, jag är för snål för att köpa det själv, jag passar på när far bjuder!



måndag 20 oktober 2008

Hej Igen

Det blev ingen lördagsmiddag och inget att blogga om.


Igår gick jag upp till Fåfängan för att hämta mina arbetskläder, eftersom jag skulle provjobba idag. När jag ändå tvingades upp för alla trappor så passade jag på att äta brunch, mätt blev jag, hemsktmätt. Jag började med varmrökt lax med romsås & opillade räkor som var tjocka med små rosaorangea äggkluster. Efter fiskelifiskrätterna gick jag vidare med kallskuret; rostbiff, parmaskinka, salami, grekisksallad och tomat-mozarellasallad. Nu var det dags för lite småvarmt; äggröra, bakon, ägg benedictine, kycklingklubba och så bbq-sås och mer av salladerna. Sist av allt pannkakor (som man får gräddda själv) med sirap och så lite vindruvor och te bredvid. Jag blev som sagt mätt, 1.64m är jag.

Efter denna megamängd mat så ville jag mig absolut promenera av lite av det. Hämtade systern på jobbet och intalade henne att hon också ville gå en rask promenix hem. I Skärmarbrink gick vi förbi Svenska Sushi Köket och där stod Marit och slet, vi gick in och var inte direkt svårövertalade, jag tog lite misosoppa och åt en california roll eller två (tre). Amanda åt mer eftersom hon inte hade ätit ett ton mat tidigare. Vi promenerade vidare och till slut hade vi gått till Kärrtorp och tog tuben därifrån. Bra med en längre med promenad då jag var tvungen att trötta ut mig eftersom jag skulle upp kvart i fem idag. Ja, 04:45, ni läste rätt.

Ikväll blir det hummer, krabbklor och havskräftor till middag. Far har som varje senhöst varit på Orust och köpt med sig västkustsspecialiteter hem. Mamma kokade hummern igår, jag ska slå en aioli och göra en rödvinsvinägerreduktion med schalottenlök ikväll innan skaldjursorgien kan börja. Om jag har riktig tur så blir det champagne till! Bilder kommer imorgon.

lördag 18 oktober 2008

Mellanmål

Jag måste gå och handla om det ska bli middag ikväll men har noll energi. Och börjar bli hemskt hungrig! Vilken tur att Amanda står och förbereder kastanjer, som snart får åka in i ugnen. Sen gå och handla och sen laga mat och sen blogga om det.

Tidens Tecken

Det finns något djupt oroväckande med två lunchande moderatmorsor i getagrips.... Är inget heligt längre?

fredag 17 oktober 2008

HELGMAT

Fredag igen! Och vad bjuder helgen på? Ingen aning alls. Och middag är inte planerad heller, jag måste hur som helst gå och handla vilket innebär att en lista kommer skrivas, hurra, jag älskar listor! Men åter till middagen, jag misstänker att det kommer bli fläsk i någon form. Nästa fråga blir följdaktligen vad för sorts fläsk, en skinka, lägg, kotletter? Och i vilken riktning ska jag gå med smakerna, svenskt med äpplen, rotfrukter och potatis i ugn? Asiatisk med ingefära och chili, five spice kanske... Eller tyskt? Åååh, jag vet inte riktigt. Annars så vore asiatisk rostbiffsallad sjukt gott, det receptet får ni på en gång! Och just det, min lilla undersökning på favoritkrydda vanns av ingefära, som detta recept innehåller. Kanel förlorade.

ASIATISK ROSTBIFFSALLAD KRISTIN-STYLE
Du kan köpa färdig rostbiff, räkna 3-5 skivor per person.
Eller köp en hel bit rostbiff (1kg+), ta bort snöret, salta, peppra (eller krydda efter smak) och bryn runt om i het panna. Sätt rostbiffen i ugn (temp beror på hur lång tid du har på dig)125 grader tar ca 1½ timme. Rostbiffen ska ha en kärntemp på 58 grader när den är klar, smakmässigt tjänar du på en riktig långsam tillagning. Ta ut biffen slå in i folie och låt vila MINST 30 min.

STARKA SÖTSURA GRÖNSAKER
1 gurka, skalad, urkärnad och strimlad ½cm bred & 5cm lång
2 morötter, skalad och strimlad ½cm bred & 5cm lång
½ dl ättikssprit (12%), vitvinsvinäger kan användas.
1 dl vatten
1 dl strösocker
1 finhackad röd chili
4 finhackade vitlöksklyftor
5cm finhackad ingefära


Värm ättika, vatten och socker tills sockret har löst sig. Låt lagen svalna något och blanda i finhacket. Låt kallna och täck sedan grönsakerna med lagen. Eventuellt kan mer lag behövas eller så kan syran/sötman behöva justeras. Låt grönsakerna dra i lagen minst 1 timme.

SOJAWOKAD PAK-SOI
Köp minipak-soi om du kan. Dela pak-soi:n på längden i fjärdedelar. Värm en panna tills riktigt het, låt lite rapsolja bli varm och woka pak-soi:n snabbt, när den har fått lite färg och mjuknat så häller du över lite ljussoja som du låter täcka allt, för att sedan koka bort. Klart.

DRESSING
4 cm färskriven ingefära
1 dl kinesisk soja
1 lime, skal & saft
2 msk oystersås
1 msk råsocker
1 msk mörksirap


Börja med att blanda ihop socker o sirap, sedan oystersås. Riv ner ingefära, limeskal och blanda in. Avsluta med sojan och limesaften. Låt stå och smaka sedan av.

TILL
Gröna blad tex maché, roman, ekblad, krisp, frisé, endive osv.
Mango i lämpliga tärningar
Salladslök, finskuren
Thai-basilika

MONTERING
Skär ner salladen som du vill ha den och lägg i botten på en stor tallrik, strö över lite lök, mango, basilika och sötsura grönsaker. Sedan lägger du på pak-soi:n följt av rostbiffsskivor, toppa med mango, lök, basilika och sötsuragrönsaker. Avsluta med att drizzla över lite dressing. Servera resten av dressingen bredvid.

torsdag 16 oktober 2008

SNABBMAT



Jag utlovade snabba middagsrecept och nu måste jag väl infria det löftet!

FISK MED ITALIENSKT TÄCKE

1 pkt fryst blockfisk
1 l mycket kallt vatten
2 msk salt
5-10 soltorkade tomater i olja
1 vitlöksklyfta
1 sardell
½ dl färskriven parmesan
½ dl svarta oliver
1 citron, zest och saft
1 burk creme fraiche
couscous
cocktailtomater
persilja
sockerärtor

Ugnstemperatur: 200 grader

1. Skär fisken i 4 portionsbitar. Blanda saltet med det kalla vattnet och lägg i fisken, låt den dra 15 minuter.
2. Mixa under tiden soltorkade tomater, vitlök, sardell, parmesan och oliver. Spä med lite olivolja och citronsaft efter smak.
3. Ta upp fisken och torka av ordentligt. Smörj en ugnsfastform och lägg i fisken. Bre över tomatröran och stoppa in i ugnen 10-15 min.
4. Koka couscous och blanda med hackad persilja, halva cocktailtomater och sockerärtor.
5. Blanda creme fraiche med citronzest, citronsaft, salt och peppar. Servera allt tillsammans.

Snabbis!

Okej, förlåt för att bloggandet varit så sporadiskt men jag har hamnat i trötthetens våld. Lovar att det blir lite recept idag! Om 50 minuter ska jag åka iväg på en arbetsintervju, peppar, peppar bra att hålla alla dörrar öppna. Har en intervju imorgon också på typ Coffee House, meeeen jag ska avboka. Jag måste bort från café med bara kaffe och enkla mackor, om jag inte får något av de bra jobben jag vill ha så får jag väl sänka ambitionen och boka om intervjun. Billströms dissade mig! They don't know what they're missing, jag menar om dessa tycker att jag ska komma och provjobba... Självförtroende boost var det som sagt! Igår var jag och åt på New Indian Garden, Chili Chicken Korma mmmm. Jag äter inte ris till, är inte så förtjust i vitt fluffigt ris, jag säger till att jag inte vill ha ris, att jag inte kommer att äta det. Men lik förbannat så får man ris för två, åh jag hatar att slänga mat.

Just det poängen med inlgget var att kommentera att ingen har röstat på kanel, märkligt.

tisdag 14 oktober 2008

Självförtroende, god damn it!

Jag ska provjobba på ett jättefint ställe. Det är ett jobb jag verkligen vill ha, fast det är ju löjligt tidiga morgnar, måste bli morgonpigg och lägga mig i ordentlig tid. Peppar, peppar, om jag får jobbet vill säga, ska inte jinxa det. Självförtroendet är inte på topp, vill ju bara vara duktig och inte nervös och obekväm. Ska förtroende boosta!

Inspiration.

Jag har en tendens att fastna för en viss sorts mat och kunna äta det flera dagar i rad. Detta har nu inträffat med pumpa och jag klarar inte av pumpa en dag till. Ikväll blir det istället köttbullar som jag tänker äta med skysås och makaroner. Ska försöka skriva om nåt roligt senare ikväll när jag har fått äta. Hmm, det blir nog några snabba middagstips.

söndag 12 oktober 2008

Bilder på Lördagsmiddagen


Det blev ingen efterrätt, vi var faktiskt jäkligt mätta ändå. Jag modifierade tomatsoppan lite eftersom den inte fick smaken den brukar har, misstänker att det var för att jag använde grönsaksbuljong, jag tar vanligtvis kycklingbuljong. Igår kompletterade jag med en tärning mörk oxbuljong, lite extra honung och några soltorkade tomater och så fick den puttra en halvtimme till. Dessutom mixade jag soppan. Och som tur var passade pelmenin perfekt med soppan och gräddfil, mums. Det blir ju inte alltid en fullträff när man provar något för första gången och igår var det fyllningen som var obeprövad. Insåg dessutom att den rostade pumpan smakade kastanj så nästa försök blir kanske en efterrättspelmeni med kastanj, lite citronzest, gula russin, vanilj och muscavado. Jaja här kommer bilderna!










lördag 11 oktober 2008

LÖRDAGSMYS!!!


Hej, hej! Ikväll blir det tomatsoppa med pelmeni, nu när jag skrev en sån innerlig kärleksförklaring till dem så måste jag väl göra några också! Har ni tänkt på att jag kanske inte lagar nån mat som jag skriver om....... Det gör jag, promise! Soppan står och puttrar på spisen och luktar väldigt gott. Tomatsoppan är busenkel, en hyfsat stor sats:

1 stor lök
4 vitlöksklyftor
2 förp krossade tomater
2 buljongtärningar + 1 liter vatten
2 msk tomatpuré
1 msk honung
Oregano
SoP

Hacka och fräs löken, vitlöken och oreganon i olivolja. Ha i resten och puttra ihop minst 30 minuter. Smaka av.

Pelmenirecept har ni ju redan fått så jag berättar bara vad jag ska fylla dem med. Jag rostar pumpa, hackar ner den och blandar med frästa kantareller, kryddningen är inte uttänkt riktigt än... förslag? Eventuellt fräser jag savojkål med svampen, har ni upptäckt än att jag älskar savojkål? Degen är klar och vilar i kylen, dags att börja kavla snart! Just det, i receptet skrev jag att degen ska göras i en matberedare men låt INTE det avskräcka er. Jag insåg att det skulle vara mer jobb att ta ner assistenten än att knåda ihop för hand, mycket riktigt! Degen är faktiskt riktigt trevlig att arbeta med, jag använde bara två ägg och ökade på vattenmängden.

Lite nervös är jag för att Katja och Alida ska komma på middag, en ryss och en bulgar. Man kanske inte ska laga rysk mat åt en tjej från Moskva eller vad tror ni. Kameran är för tillfället urladdad men så fort batteriet har fått äta lite så kommer jag ta bilder på hela kalaset! Trevlig helg.

fredag 10 oktober 2008

Hundra förslag till vad man bör ha ätit!


Andrew Wheeler har på bloggen Very Good Taste skapat en lista på vad han tycker att en allätare bör ha ätit. Länk till bloggen finns i länklistan. Jag har fetat det jag ätit, det jag inte har ätit, och tvivlar på att jag vill äta, är kursiverat. Det som är vanlig text har jag inte hunnit smaka ännu! Det som är på svenska är mina kommentarer! På bilden är mina Huevos Rancheros, det är den amerikanska varianten.

The Very Good Taste Ominvore's 100

1. Venison
2. Nettle tea
3. Huevos rancheros -Barndomens frukostar!
4. Steak tartare
5. Crocodile
6. Black pudding
7. Cheese fondue
8. Carp
9. Borscht
10. Baba ghanoush


11. Calamari
12. Pho
13. PB&J sandwich
14. Aloo gobi
15. Hot dog from a street cart
16. Epoisses
17. Black truffle
18. Fruit wine made from something other than grapes
19. Steamed pork buns
20. Pistachio ice cream


21. Heirloom tomatoes
22. Fresh wild berries
23. Foie gras
24. Rice and beans
25. Brawn, or head cheese
26. Raw Scotch Bonnet pepper -Jag är feg.
27. Dulce de leche
28. Oysters
29. Baklava
30. Bagna cauda


31. Wasabi peas
32. Clam chowder in a sourdough bowl
33. Salted lassi
34. Sauerkraut
35. Root beer float
36. Cognac with a fat cigar
37. Clotted cream tea
38. Vodka jelly/Jell-O
39. Gumbo


40. Oxtail
41. Curried goat
42. Whole insects
43. Phaal -För starkt för mig tror jag.
44. Goat's milk
45. Malt whisky from a bottle worth $60/$120 or more
46. Fugu
47. Chicken tikka masala
48. Eel
49. Krispy Kreme original glazed doughnut


50. Sea urchin
51. Prickly pear Hallå! Jag föddes i Mexiko
52. Umeboshi
53. Abalone
54. Paneer
55. McDonald's Big Mac Meal
56. Spaetzle
57. Dirty gin martini
58. Beer above 8% ABV
59. Poutine


60. Carob chips
61. S'mores
62. Sweetbreads
63. Kaolin
64. Currywurst
65. Durian
66. Frogs' legs
67. Beignets, churros, elephant ears or funnel cake
68. Haggis -Nä...
69. Fried plantain


70. Chitterlings, or andouillette -Har svårt med inälvorna.
71. Gazpacho
72. Caviar and blini
73. Louche absinthe
74. Gjetost, or brunost
75. Roadkill -Det tar emot...
76. Baijiu
77. Hostess Fruit Pie
78. Snail
79. Lapsang souchong
80. Bellini


81. Tom yum
82. Eggs Benedict
83. Pocky
84. Tasting menu at a three-Michelin-star restaurant -Ja tack!
85. Kobe beef
86. Hare
87. Goulash
88. Flowers
89. Horse
90. Criollo chocolate


91. Spam
92. Soft shell crab
93. Rose harissa
94. Catfish
95. Mole poblano
96. Bagel and lox
97. Lobster Thermidor
98. Polenta
99. Jamaican Blue Mountain coffee -Jag dricker ju inte kaffe.
100. Snake

Lammgryta med potatiskaka surprise

En trevlig liten höstgryta som kan stå och puttra när man tar sig en långpromenad, sen hinner man dricka lite vin medans potatiskakan blir klar! Köp en box Côtes-du-Rhône använd den i grytan och drick den till sen.

Lammlägg med ben, ca 1½ kg
2 bananschalotten
4 vitlöksklyftor
2 morötter
1 stor palsternacka
250 g rotselleri
½ dl tomatpuré
2-3 dl rött vin
2 burkar hela tomater
Lantbuljong (Renée Voltaires)
2 rosmarinkvistar
SoP


1. Bryn läggen i en stor gryta och ta sedan ur dem, lägg åt sidan.
2. Hacka alla grönsaker och börja med att fräsa löken och vitlöken tillsätt sedan rotfrukterna, salta, peppra och lägg i rosmarinskvistarna.
3. Rör ner tomatpurén och låt den fräsa med någon minut, släck med rödvinet, puttra ner lite. Lägg tillbaka lammläggen och häll över tomaterna. Strö över lite buljongpulver och lite vatten.
4. Dra ner värmen och låt grytan puttra minst två timmar eller så länge du har lust eller till köttet ramlar av benet.


ÖVERRASKANDE POTATISKAKA
500 g fast potatis
1 gul lök
300 g pumpa
2 fasta stora äpplen
200 g fetaost
Mjöl
SoP
Rosmarin
Lavendel


1. Sätt ugnen på 175 grader, tärna pumpan i 1 centimeter stora kuber, den behöver inte skalas. Tärna äpplena lite större, lägg allt på en plåt, ringla över olivolja,repa över rosmarin och lavendel, salta, peppra och rosta i 20 minuter.
2. Skala lök och potatis. Finhacka löken och riv potatisen, blanda och lägg i en sil, pressa ut överflödig vätska. Dofta över lite mjöl, salta, peppra och blanda allt ordentligt.
3. Sätt på spisen och låt en gjutjärnspanna bli riktigt värm, häll i lite olja och sedan en matsked smör. Lägg hälften av potatisen i pannan och platta till, fördela pumpan och äpplena på potatisen, smula över fetaosten. Lägg på potatisen som är kvar och stek i fem minuter på medelgod värme.
4. Lägg på ett lock och vänd upp kakan på locket. Tillsätt en matsked smör i pannan och låt kakan glida ner från locket, stek kakan fem minuter. Stoppa in stekpannan och potatiskakan i ugnen femton minuter.

Till det här steker jag savojkål i smör med salt och peppar och bräserar klart den i apelsinjuice.

Efterrätt också? Mättande middag så vi tar något lätt. Skala blodapelsin och vanlig apelsin, skiva och lägg i en skål. Strö över en halvdeciliter socker och en tesked kanel, blanda och låt det stå och dra en stund. Servera med riktig vaniljglass och mandelbiscotti, om du vill förstärka mandel smaken kan du antingen servera Disaronno till eller hälla lite på apelsinerna.

Bullar

Jag struntade i att uppmärksamma kanelbullensdag för att jag var så trött efter besöket på akuten men nu kommer ett litet bullinlägg. Det blir inga recept på själva vetedegen utan bara några fyllningar som jag brukar göra.

KRISTINS FYLLNING NR1
75 g rumsvarmt smör
1 dl socker
1 äpple
1 lime, zest & saft
1-2 cm färsk ingefära
Kokosflingor


Vispa smöret mjukt,om smöret inte är mjukt nog går det inte att vispa in limesaften. Grovriv äpplet och rör in i smöret med sockret. Finriv ingefära och limezest och blanda ner i smöret med limesaften. Strö kokosflingor på bullen när du penslat den.

KRISTINS FYLLNING NR2
75 g rumsvarmt smör
½-1 dl socker
50 g mörk choklad
1 dl torkade aprikoser


Riv eller hacka chokladen, hacka aprikoserna och blanda allt i smöret. Socker mängden bestämmer du själv, tänk på att aprikoserna bidrar med mycket sötma.

KRISTINS FYLLNING NR3
75 g rumsvarmt smör
1 dl socker
½ vaniljstång
1 dl torkade tranbär


Dela vaniljstången, strö över lite av sockret och skrapa ur vaniljfröna med en kniv med hjälp av sockret. Blanda allt med smöret.

Mumsmums

tisdag 7 oktober 2008

FROM POLAND WITH PRIDE

Inspirerad av mitt ryska inslag går jag vidare till Polen.

Några år sedan tågluffade jag med min (polska) kompis A. I Krakow åt vi dagligen ett bagelformat bröd med vallmo eller salt på, ocsypek, stora polska rädisor och pivo (öl). Så enkelt och så gott.

Oscypek är en ost från Tatrabergen, den görs på opastöriserad fårmjölk som först förvandlas till keso som sköljs upprepade gånger i kokande vatten för att sedan klämmas ur. Ostmassan trycks sedan ner i speciella, dekorativa formar som sänks ner i slatlake 1-2 dagar. Till sist röks ostarna över öppen eld i upp till 14 dagar. Konsistensen påminner om haloumi och smaken har en typiskt fårig sälta och tydlig rökighet som inte tar över. Helt underbar. I Zakopane(stad som ligger i Tatrabergen), längs vandringsleden fanns det små stånd som sålde osten antingen kalla eller stekta, gott! Sen har jag ett litet upprop eller fråga. När ska System Bolaget börja sälja Zubrówka? Zubrówka är en skitgod vodka från östra Polen, namnet kommer från zubr, ett slaviskt ord för visent. Vodkan är smaksatt med sk bisongräs, en ört poppis hos visenten, som ger den en närmast kanelig smak. Serveras neat med is eller med äpplejuice och då blir det en: Szarlotka.


Den första tågluffen genom Polen stannade vi i Warsawa och bodde hos A's morbror. Varje morgon serverade hennes mormor tre sorters ostar, rädisor, lök och gurkor (inga 30cm vattenfyllda slangar utan små knubbiga, smakrika, tunnskaliga gurkor) med mjukt bröd. Pumpernickel, vita frallor och surdegsbröd. En osaltad färskost, en rökt ost och sedan en vällagrad hårdost. Det är därifrån jag tog inspiration till den här lilla munsbiten!

LITEN MUNSBIT FRÅN ÖST
Gör en egen osaltad färskost, krydda med vitpeppar och dillfrö eller så använder man färdig naturell färskost.

½ dl ättikssprit (12%), vitvinsvinäger kan användas.
1 dl vatten
1 dl strösocker
1 lök, gul, röd eller silver
2 knubbiga smågurkor eller 1 slanggurka
1 morot
Färsk dill el persilja
Pumpernickel eller ryskt surdegsbröd


1. Värm ättika, vatten och socker tills sockret har löst sig. Låt lagen svalna.
2. Skala o kärna ur en gurka skiva grovt, skiva lök halvtunt, skala och skiva en morot tunt. Häll lagen över grönsakerna så att de täcks, eventuellt kan mer lag behövas eller så kan syran/sötman behöva justeras. Låt grönsakerna dra i lagen minst 1 timme.
3. Bre en brödskiva tjockt med färskost, låt lite grönsaker rinna av och lägg på osten, strö över persilja och/eller dill.
Avnjut med en kall öl och vodka.

Nu får det faktiskt vara färdig bloggat för idag.