onsdag 31 mars 2010

Frukostmacka

Den fantastiska ostkakan som jag hittade hos Birgitta Höglund har
många användningsområden! Jag upptäckte nämligen att det var
jäkligt bra som brödersättning, utan kardemumma och sånt då...
Idag slängde jag i lite loppfrön, vita sesamfrön, svarta sesamfrön,
hackade mandlar och vallmofrön! Funkar toppenbra, ska även prova som
"pizzabotten".

tisdag 30 mars 2010

Dödens uttag

Mitt fracking internet är dött! Det visar sig att det har blivit ett
fel i vårat comhemuttag, det har stört ut alla andras internet och
telefoni, därför har comhem satt in ett filter mot just vårt uttag.
Tror ni att de berättade det för oss? Nej. Det fick jag reda på
idag, när JAG ringde comhem för support.
Den nionde april kan en tekniker komma hem till oss och laga uttaget.
Jag kommer därför ha begränsade möjligheter att blogga... håll
ut!!!

@Mickan! Jag slängde teet rakt i pocheringsvattnet!
Skickat från min iPhone

lördag 27 mars 2010

:(

Igår självdog min iPhone. Jag hoppas på någon sorts mirakulös Lazaruseffekt, vi får hålla tummarna och cross our fingers. Men hur som helst så sa/skrev jag att jag höll på och pocherade en kycklingklubba i ett påhitt och att jag skulle avslöja det om det blev gott, det blev rätt bra, väldigt subtilt (omskrivning för att det inte smakade så mycket, hehe) men det luktade gott och så var det vackert! Kanske är mer lämpat att röka nåt med eller nej, jag skulle ha krossat kryddorna ordentlig, nu krossade jag bara kryddpepparn, ännu bättre är det väl om man torrostar kryddorna. Det är så mycket att hålla reda på.

Lapsang Souchong
Fänkålsfrö
Kryddpeppar
Szechuanpeppar
Salt


P.S. I den övre bilden kan man observera mig i mitten, högst upp och en flaska med grönsåpa till höger.

fredag 26 mars 2010

Curry- & sesamsås

Det ligger en kycklingklubba och pocherar i ett litet påhitt som jag avslöjar om det blir gott! Till det ska jag äta lite strimlad vitkål och en tunn omelett av kinesisk variant och toppa allt med en currysesamsås.
CURRYSESAMMAJOSÅS
1 tsk gurkmeja
2 tsk madrascurry

½ salladslök

2 msk majonäs

½ tsk sambal oelek

1 msk svarta sesamfrön

2 dl turkisk yoghurt eller crème fraiche
farinsocker

salt


1. Rör ut gurkmejan och curryn i majonäsen.
2. Skiva löken riktigt tunt och rör ned i majon med sambal oelek och sesamfrön.
3. Blanda med yoghurten eller crème fraichen, smaka av med en nypa salt och en nypa farinsocker om du tycker att behövs.
4. Låt dra en halvtimme.

Ja, jag hoppas att kycklingen blir god, jag tänkte stå mig på detta hela långa kvällen, jag ska iväg på äventyr och se Kittens Vegasnummer på Kittenville Extravaganza på Nalen det kan nog bli kul. Innan det tänker jag gå på en bokrelease på Steisland/Berliner

onsdag 24 mars 2010

Köttfärslimpa & rotfrukter hos mormor

Medelhavspytt med fläskkarré & mozzarella, dillslaw on the side.

Förra veckan gjorde jag ju en fläskkarré i ugn, jag fick ut tre hela måltider ur den men så var den på nästan 1½ kg också. Jag har bloggat den första och andra måltiden och nu kommer den sista, en klassisk resträtt, pytt i panna i medelhavsdräkt!

MEDELHAVSPYTT 4 port
1 röd paprika
1 mellanstor zucchini
3 knipplökar
4 stora champinjoner
1 hel vitlök
oreganokvistar
rest av kött, korv eller kyckling 200-300g
1 mozzarella
olivolja
havssalt
svartpeppar

Ugnsvärme:175 grader

1. Skala knipplöken och skär bort det grövsta av den gröna blasten, skär stjälkdelarn i 3 cm långa bitar. Lämna roten på löken och skär varje lök i åtta klyftor. Gör likadant med svampen, skär bort stjälken och klyfta sedan i mindre bitar.
2. Kärna ur paprikan och skär den i små munsbitar, skär zucchinin i större munsbitar, lägg allt i en ugnssäker form.
3. Bryt sönder vitlöken och sprid ut klyftorna med grönsakerna. Häll olivolja över allt, salta och peppra. Grovhacka oreganostjälkarna eller stöt dem snabbt i en mortel, lägg med grönsakerna och blanda allt ordentligt.
4. Sätt in i ugnen 30-45 minuter, vänd runt grönsakerna efter halva tiden.
5. Skär ditt kött of choice (räkor och musslor skulle också funka) i små munsbitar och blanda med grönsakerna och sätt in i ugnen ytterligare en kvart, tio minuter, tills köttet är varmt. Ta ut pyttet och toppa med bitar av mozzarellan och sätt under grillen snabbt.

Servera med dillslaw.

DILLSLAW 4 port
300 g vitkål
2 vitlöksklyftor
1 msk vinäger

1 dl turkisk yoghurt

1 msk majonäs
1 dl hackad dill

salt

vitpeppar


1. Hyvla kålen tunt, för minimal arbetsinsats använd skivinsatens på mixern, lägg i en skål och salta, rör runt ordentligt. Pressa vitlöken och marinera i vinägern. Låt allt dra 30 minuter.
2. Häll vinägern, yoghurten, majonnäsen, dillen och några varv vitpeppar över kålen och blanda tills allt är täckt. Låt dra 30 minuter, smaka av.

Testar att mobilblogga!

tisdag 23 mars 2010

Liten update!

Nu har jag hittade artikeln som jag skrev om i det här inlägget. Efter att jag läste den så har jag även läst en rättelse, Kicki Theander är vd för Middagsfrid och hon är inte dietist.

Bristande kunskap om mat- artikeln

Kicki Theander verkar för övrigt vara en DN-favorit, hittade två artiklar till om henne!

Recept och råvaror till dörren

"Jag är den enda 40-åringen på passet, resten är ungdomar"

Det här var lite intressant också, Jamie Oliver vars framgångar är oomtvistade har mött på motstånd i West Virginia, USA. Han skulle upprepa sitt koncept "Jamie Oliver's Food Revolution" i Huntington, WV, som utsetts till USAs onyttigaste stad och det har inte fallit i god jord, han har tydligen upprörts av pizzafrukostar, blivit utskälld i radio, fått en mamma att gråta och brutit ihop själv framför kamerorna.

Jamie Oliver möter motstånd i USA

Ambergris


Idag snubblade jag över ambra eller ambergris/grey amber som det kallas på engelska inte för att förväxlas med true amber, bärnsten. Ambra används i parfym för att fixera flyktigare dofter, detta visste jag sedan innan, jag visste även att parfymindustrin oftare använder syntetiska fixerare nu för tiden, de riktigt exklusiva parfymhusen använder dock fortfarande den äkta varan. Det handlar inte bara om modernism och teknik utan det är en prisfråga, ambergris är ovanligt och betingar skyhöga priser.
Vad är nu ambra? Har ni någon aning?
Jo, det är valspya... Kaskelotvalspya för att vara exakt. Ambra är ett vaxaktigt ämne som bildas i valens tarmsystem, man har funnit bläckfisknäbbar i ambra och en teori är att ambra bildas för att underlätta passagen av hårda eller vassa föremål. Trots att jag skrev att ambra är valspya så är det en sanning med modifikation, ambra följer oftast med avföringen men om ambraklumpen är för stor spyr valen upp den. I färsk form är ambra vit, mjuk och luktar inte gott, den luktar skit helt enkelt men efter att den utsatts för syre och soljus, hårdnar den till en vaxliknande konsistens, mörknar och ändrar lukt till en söt, jordig, animalisk och marin doft. Ambra hittas flytande i havet eller uppspolat på stränder, det mesta av den kommersiellt samlade ambran kommer från Bahamas och Providence Island i Karibiska havet.
Och är det inte lustigt att jag självklart kunde hitta en koppling till mat? Vad sägs om ägg med ambra? Läs om det hos Paul Freedman på amerikanska Gourmet.

Ugnsstektkyckling i lingonsky med gräddstuvad kål


2 kycklingklubbor
2 små morötter

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

2 selleristjälkar

några klickar smör

soja

peppar

buljong

vatten

½ dl frusna lingon

Ugnsvärme: 225 grader

1. Skala och klyfta löken, skala och krossa vitlöken, skär ner morötterna och sellerin i stora munsbitar. Lägg allt i en ugnsform med några smörklickar, peppra.
2. Lägg på kycklingklubborna och häll på lite soja och lägg på några smörklickar.
3. Sätt in i ugnen ca 20 minuter till kycklingen har fått fin färg. Dra ner värmen till 150 grader och ta ut kycklingen. Pensla eller ös kycklingen med det smälta smöret, häll på några deciliter vatten och några teskedar lantbuljong. Sätt in allt i ugnen igen och låt det gå en timme till.
4. Ös kycklingen då och då och spä med mer vatten om det reducerar för mycket. Tillsätt lingonen när det är en halvtimme kvar.

Servera med gräddstuvad vitkål à la Birgitta Höglund.

måndag 22 mars 2010

Just nu!


Detta åkte precis in i ugnen, nu ska kycklingen få färg och grönsakerna rostas lite, sen ska jag spä med vatten eventuellt lite buljong, dra ner värmen och så ska det få gå nån timme eller så och bli alldeles underbart eller hur vet jag det, känner ju inte mycket doft och känner ju därmed ingen smak, hur kan jag avgöra om skyn blir god?!
Till kycklingen tänker jag servera gräddstuvad vitkål! Jag kanske dristar mig till att slänga ner lite lingon i skyn som får gå med den sista halvtimmen i ugnen!

Ostkakan


Kameran la av, batteriet tog slut, när jag höll på att fota min version av ostkakan som jag gjorde i torsdags, så bilden är rätt oskarp men hemskt gott blev det! Jag varierade receptet lite och hade i mer mandel som jag grovhackade och sen hade jag rårörda hallon och blåbär med litelite farinsocker i.
Det här blir definitivt en ny favorit!

FEBER


Hör och häpna!!! Jag blev sjuk, IGEN! Antagligen halsfluss.... stackars mig! I två dagar hade jag inga smak- eller doftupplevelser, jättekonstig känsla, konsistens och temperatur blir helt plötsligt viktigare än smak. Jag kan säga att jag har unnat mig, chips, glass, juice, pasta.
Glassen, mangosorbet med swirl av bärsorbet smakade syrligtsött med lite mindre syrligt, men kallt och skönt för halsen.
Chipsen, salt n' vinegar så klart, salta och krispiga, kliade gommen och halsen på ett trevligt vis.
Juicen, grapefrukt, besk och härlig, så besk att det nästan var som en smak och så sval så klart.
Pasta har absolut ingen funktion om man inte känner smak, det är bara mjukt, mjukt och konsistenslöst, fylld med ricotta och basilika med röd pesto... mjuka kuddar med mjuk fyllning med salt pesto, intetsägande. Taglioni carbonara, mjukt och lite salt, det som annars är så gott med lite sallad till blev bara konstigt, kalla blad med sur sherryvinäger till mjuka, salta band.
Men jag börjar få tillbaka lite luktsinne, hurra!
Ikväll blir det kyckling på nåt sätt, kanske pocherad, med stuvad vitkål.

torsdag 18 mars 2010

Sex ingredienser.

Hur vet man att man har lagat god mat? Jo, när maten innehåller sex ingredienser. Det började med att jag kom hem dödstrött och hungrig efter hundvaktandet, då jag bara hade styrkt mig med en kopp rökt te och några inte så goda ekologiska pistagenötter (Saltåkvarns cashewnötter var goda). Jag behövde mat och det snabbt, efter en titt i kylskåpet blev det en löjligt enkel lowcarbvariant på Cordon Bleu, hade jag haft lite god skinka hemma så hade jag kanske slängt på det med. Om man räknar med sumaken som karrén rubbades med så blir det ju sju ingredienser. Oj, just det... glömde fota innan vi började äta...

Fläskkarré
Steksky från karrén
Grädde
Ost
Örtsalt
Vitpeppar

Värm skyn i en stekpanna, späd ev. med lite vatten och sen grädde, ge det ett snabbt uppkok.
Skiva karrén tunt och lägg i såsen, salta och peppra om det behövs. Låt såsen koka ihop lite, hyvla osten, använd hushållsost om du inte har nåt annat men gärna Gruyère eller Emmentaler. Lägg osten över alla karréskivor och låt den smälta, ös över lite av såsen.
Servera med:

Dijonsenap
Saltgurka

Halvfabrikat och helkorkat

I dagens DN, sidan 12 bland nyheterna fanns en artikel av Mikael Bondesson, om att svenskarna har stora kunskapsbrister om mat. Matfrid har låtit utför en undersökning bland 1000 personer som visar att 52% procent av de tillfrågade inte vet att Falukorv är ett halvfabrikat, 37% procent tror inte heller att pesto eller tortellini är hel- eller halvfabrikat. Kicki Theander, dietist och vd för Matfrid, säger det som nog är viktigast för mig att veta om hel- och halvfabrikat:
"...mat är väldigt känslig för upphettning. Så fort man börjar bearbeta en råvara fösvinner mycket av näringsvärdet."

Jag säger inte att jag inte använder hel- och halvfabrikat, det händer, men jag vet åtminstone vad som är hel- och halvfabrikat. I den här artikeln framkommer det att få vet att falukorv och pesto inte är råvaror och det visar att människor använder hel- och halvfabrikat i mycket högre utsträckning än de själv tror och därmed inte heller tänker på hur dessa produkter framställs. Vi tar ett till citat från artikeln, Kicki Theander igen:
"Folk vet inte vad halvfabrikat är och det finns ingen bra definition. Det ser industrin som positivt för då kan man lägga vad som helst i begreppet."

Dessvärre har jag inte hittat artikeln på nätet men jag skriver upp deras guide för hur man ska tänka i affären. Oj, vad skadeglad jag blev när jag såg den smaksatta yoghurten på listan efter alla gånger folk gjort stora ögon åt mina feta frukostar med äggröra, bacon och keso, de sitter med rosa yoghurt och snabba kolhydrater i flingform och berättar om deras nyttiga lågfettsfrukost, hihi.

GUIDE- från DN
Så tänker du i affären

Näringsriktiga varor är:
  • Mat i lösvikt
  • Frukt
  • Grönsaker
  • Rotfrukter
  • Fisk
  • Kött
  • Välj produkter med få ingredienser i, då slipper du betala för tillsatser, vatten och bindmedel.
Detta undviker du:
  • De flesta halvfabrikat
  • Smaksatt yoghurt
  • Transfetter
  • Billiga oljor

Håll ut!


Jag är förkyld IGEN nu med en vackert rosslig röst, på SVTs Gomorron Sverige pratade de om vårdepressioner eller vårtrötthet och att det verkar som att vissa är mer disponerade att bli deppiga på våren än andra, det handlar delvis om att när hormonnivåer och sådant som påverkas av ljuset förändras är det omvälvande för kroppen och det kräver energi men det handlar också om att man har hållt ut en hel vinter och kroppen är trött, våra reserver är så att säga slut och detta gäller inte minst D-vitaminet! Vi bildar och lagrar D-vitamin från solljus under sommarhalvåret, en timme på sommaren motsvarar en hel dag ute på vintern, och den här tiden på året börjar D-vitamin lagret sina vilket gör oss mer infektionskänsliga. Det är därför det känns som att alla blir sjuka hela tiden!
Även om det inte är vaccin eller mirakelmedicin blir kropp och själ inspirerad och upplivad av att äta färgglada frukter, knapriga grönsaker, het och rensande chili, släng med lite kryddor som stjärnanis, kardemumma, kanel, vanilj, muskot eller ingefära så känns inte solbristen lika hemsk, låt smakerna flyga dig till Tusen och en natt, Söderhavet, Siam eller karibien.


För ännu fler och bättre tips måste ni besöka Superfood på svenska som Mikkan från Mikkans Njutmat är med och driver!

Kylskåpsmysterier

Just nu jobbar jag som timvikarie på förskola, ibland blir det en hel vecka ibland en dag i vecken, igår jobbade jag och efter jobbet så var jag hundvakt åt mina föräldrars hund. Mina föräldrar har ett väldigt snyggt renoverat kök men de har aldrig nåt att äta... Eller så här, kylskåpet är fyllt av små spännande burkar, vita och gröna paket med god salami och skinka från Fine Food och grönsaker från Årstiderna. Jag hittade bla marmelad gjord på och med klementinhalvor i, blåbärssylt, ekologisk buffelmozzarella, ungersk gåslever, bresaola, Sanbittèr, 17 sorters senap (typ), lika många olika sorters inlagda grönsaker, kapris, maraschinokörsbär och champagne. Vad i sjuttsingen gör man av det, speciellt när man inte vet om mamma har planerat nåt speciellt för de oöppnade burkarna, de hade inte ens nåt surdegsbröd hemma och jag som var beredd att fuska liiite.
Det får en att inse att det krävs mer än ett fullt kylskåp för att laga mat. Vad är det onödigaste du har i kylskåpet eller har du något hemskt otippat i kylskåpet? Det behöver iofs inte vara så att det ovanligaste är det minst använda. Det konstigaste jag har i kylskåpet är en visdomstand som ligger i gin.

tisdag 16 mars 2010

Något helt annat!


Om ni inte har läst Birgitta Höglunds Mat kommenderar jag över er dit nu! Hon har lagt upp ett recept på en lchf-ostkaka, jag dör! Efter en långhelg med födelsedagskalas och utgång med allt det innebär, öl, drinkar, fyllekäk, chips, (supergoda) räksmörgåsar och digestive kex med ädelost och vindruvor så känner jag mig tillbaka på, inte ruta ett kanske men ruta fem med kolhydratsdemoner som håller på att suga musten ur mig. Om jag har tur gör min kompis fuskscones till mig ikväll, dessförinnan blir det lax.... läskigt, jag har ju lite svårt för lax... men det är oftast äckligare i mitt huvud än vad det är när man äter det!

Jag kan för övrigt tipsa om att Crave på Hornstull har riktigt, riktigt goda baconburgare, veckans överraskning! Det hade jag aaaaldrig trott, alltså det är ju klart att det finns bättre baconburgare men för att vara en snabbmatskafeteria jämförbar med en grillkiosk så var det helt otroligt gott!

Grillade grönsaker


GRILLADE GRÖNSAKER 6 portioner
1 zucchini
1 stor röd paprika
2 stora gula lökar
6 stora champinjoner

MARINAD
3 stjälkar färsk mynta
3 stjälkar färsk oregano
2 vitlöksklyftor
1 citron
½ dl olivolja
salt
svartpeppar


Börja med marinaden
1.Pressa vitlöksklyftorna och citronen, marinera vitlöken i citronsaften. Grovhacka örterna, stjälkar och allt.
2. Rör ner oljan lite i taget med citronen och vitlöken, rör sedan i örterna, salta och peppra ordentligt.
3. Skär zucchini i skivor, sedan strimlor, strimla även paprikan.
4. Skär löken i tunna båtar, gör likadant med champinjonerna. Skär inte bort roten på löken så håller båtarna ihop.
5. Häll marinaden över grönsakerna och vänd runt med händerna, se till att alla grönsaker är täckta. Marinera minst 30 minuter.
6. Grilla grönsakerna i grillpanna tills mjuka med fina grillränder, häll marinaden som blir över över grönsakerna.

Det här blir bra som grillspett också, skär då grönsakerna i lämpliga bitar så att tillagningstiden blir lika för allt.

Det här hör ju till långlagade sumaksrubbad fläskkarré och picklessås, om det nu har undgått er!

Långlagad fläskkarré med sumaksrub

SUMAKSRUB
3 msk sumak
1 msk flingsalt
½ msk svartpeppar

1 benfri fläskkarré ca 1½ kg
olja

Ugnsvärme: 100 grader

1. Blanda ingredienserna till rubben på en skärbräda.
2. Torka av karrén och rulla den i rubben, klappa in rubben som blir kvar på skärbrädan i köttet.
3. Värm en stekpanna tills den är riktigt het, häll i en skvätt olja och bryn karrén på alla sidor.
4. Lägg karrén i en ugnsform och sätt in i ugnen, använd en termometer och ta ut karrén vid 70 grader (tar 2½-3 timmar), täck med folie, låt vila 30-60 minuter. Ta upp karrén ur formen och vispa ur formen med lite hett vatten till sky.

Nu råkar det vara så att min digitala termometer har begått självmord, därför fick jag använda mig av det gamla sättet. Efter 2 timmar stack jag en vass kniv i den tjockaste delen av karrén och kollade köttsaften som då fortfarande var blodigt, jag upprepade proceduren en gång till efter 30-45 minuter och då var köttet klart.

Långlagad fläskkarré med grillade grönsaker

Gjorde en så oerhört god middag igår, lägenheten såg ut som slaget vid Lützen, osigt värre alltså men det var vansinnigt gott. Det är väl egentligen en rätt för sommarens grillmiddagar och jag använda grillpannan (hence the os) men går säkert lika bra att göra grönsakerna i ugnen. Jag börjar med det här inlägget med bild på den färdiga rätten och ett recept på såsen som jag hade till, sen ett inlägg på fläskkarrén och ett på grönsakerna.


1½ kg sumaksrubbat fläskkarré, i tunna skivor
1 sats grillade grönsaker
stekskyn
machémix
färsk mynta
färsk oregano
fefferoni
citron


Bottna ett stort fat med sköljd och torkad sallat, lägg på de grillade grönsakerna följt av grönsakerna, fefferoni, citronklyftor och färska örter. Drizzla över steksyn.

PICKLESSÅS
1 dl skivad saltgurka
5 normalstora fefferoni
2 msk gullök, finhackad
2 dl turkisk yoghurt
1 msk majonnäs
2 msk citronjuice
1 msk olivolja
salt


1. Lägg den finhackade löken i citronjuicen, låt marinera ca 30 minuter.
2. Finhacka saltgurkan och fefferonin, blanda med löken och resten av ingredienserna. Smaka av.

måndag 15 mars 2010

Söndagsmiddag


Det här blir ett extraprisinlägg, kycklingklubbor för 20 kr/kilot på Coop Konsum, de ugnsstektes i ett sambal oelek- och vitlökssmör. Det var söndag, jag var trött efter några dagar av födelsedagsfirande, det blev helt enkelt bara några salladsblad, en stor klick crème fraiche med lite riven parmesan i och några fefferoni till, ibland är det allt som behövs. Smöret går att använda som ett kryddsmör till grillat kött eller fisk eller bakpotatis eller vad du nu vill ha det till. Jag täckte kycklingklubborna med smöret och öste sedan med smöret som smälter ner några gånger under tillagningstiden som är ungefär en timme på 200 grader om klubborna är frusna.

SAMBAL OELEK- & VITLÖKSSMÖR
1-2 tsk sambal
5 vitlöksklyftor
100 g smör
salt
peppar


1. Ta fram smöret så att det får mjukna.
2. Pressa vitlöksklyftorna och rör ihop dem smöret, tillsätt sambal efter smak, salta och peppra. Låt smöret "vila" minst 30 minuter innan du använder det.

söndag 14 mars 2010

Extrapris fisk

Förra veckan hittade Amanda en stor bit sejfilé för 20 kr, den åkte in i frysen men nu i veckan kom den fram och fick åka in i ugnen.


SEJ MED PURJOLÖK & ZUCCHINI
300 g sej
½ zucchini

½ purjolök

50 g smör
1 dl grädde

½ grönsaksbuljongtärning+1½ dl varmt vatten

1 msk tomatpuré
½-1 dl hackad dill

salt

vitpeppar

Ugnsvärme: 175 grader

1. Skölj purjolöken, skiva den och zucchinin tunt. Lägg i botten av en gratängform, salta, peppra och lägg klickar av hälften av smöret på grönsakerna.
2. Skär sejen i portionsbitar och lägg på grönsakerna, salta, peppra och lägg på resten av smöret.
3. Vispa ihop tomatpurén med det varma vattnet och buljongtärningen, tillsätt, salt, peppar, grädde och dill.
4. Slå gräddsåsen över fisken och grönsakerna, sätt in i ugnen ca 30 minuter.

lördag 13 mars 2010

En fin bild bara!


NYPRESSAD BLODAPELSINJUICE

MexKristinsk frukost


vändstekt ägg med riven hushålls- och parmesanost på
frijoles, refried beans
turkiskyoghurt och crempa
salsa
tärnad gurka med sherryvinäger och svartpeppar

Vernissage tårta!

Igår fyllde finfina Nadine 25 år! För att underlätta för henne erbjöd jag och Amanda oss att göra tårtor. TA-DAA!

TÅRTA NR 1

sockerkaksanslag
mosadbanan
blåbärspuré


vispgrädde
non stop el dyl
färgglatt strössel
chokladbokstäver


TÅRTA NR 2


chokladanslag
chokladsmörkräm
mangopuré


chokladglasyr
nonstop

torsdag 11 mars 2010

Girls - "Lust For Life" (official video)

Ikväll ska jag på konsert!!! Är väldigt peppad! Kommer bli så himla roligt!!! Ska försöka hinna lägga upp ett recept på sej! Om jag inte hinner kommer det imorgon, promise!

Jag ska förresten se GirlsDebaser!

onsdag 10 mars 2010

Kikärtssoppa


Jag lagade precis soppa på en spik, ni vet när man märker hur hungrig man är men inte har någon lust att sätta igång nåt stort projekt men man vill inte "bara" äta typ yoghurt och bär? Det blev välfigt gott oavsett, med en smak som påminde lite om sparrissoppa! Inspiration kom från ett minne av en purjo- och kikärtssoppa med massor av timjan från en Jamie Olivers kokböcker och sen ett recept från en liten Zeta-häfte som hette Bönhörd. Det var det lilla häftet som fick mig att komma över min bönskräck och som gav mig den fantastiskt gåvan, rostade kikärtor och dessutom lärde den mig att göra min första caesardressing! Nu svamlade jag iväg, i det häftet fanns ett recept på kikärtor som värmdes i olja med mycket vitlök och rosmarin.

KIKÄRTSSOPPA 4 port
1 burk kikärtor
10 cm purjolök

3 stora vitlöksklyftor

1 puck
fond du chef
7 dl vatten

1 dl grädde smör svartpeppar
TILLBEHÖR
pumpakärnor
parmesan

oregano

crème fraiche


1. Häll av kikärtorna och skölj hastigt. Skala vitlöksklyftorna och krossa dem, smält en klick smör ca 1 msk, i en kastrull och lägg i vitlöksklyftorna, låt dem få lite färg i smöret och tillsätt kikärtorna, låt puttra ca fem minuter.
2. Skiva purjolöken tunt, blanda med kikärtorna och peppra ordentligt. Tillsätt pucken och spä med vattnet, puttra 20 minuter.
3. Mixa soppan slät och tillsätt grädden, låt koka upp och smaka av.
4. Servera med onskade tillbehör.

Queso Fundido, en mexikansk kram


Jag var ju sjuk med något slags ledvärksvirus hela förra veckan, är helt ärligt inte 100% frisk än. Syster drabbades av sjukdomen igår och var ett ynkligt litet paket i soffan när jag kom hem, jag som är van vid 10-13 timmars sömn per natt nu var helt förlamad efter bara 7 timmars sömn. Maten behövde vara asgod, snabb som bara den och enkel nog för en sömngångare. Vad blev det? Queso Fundido, eller min variant av den supersnabba och genialt goda tröstmaten från Mexiko!

Det går bra med vanliga hushållsost, jag blandade med lite färskriven parmesan och det blir ju såklart godare desto godare ost man använder, lek gärna med olika blandningar men det måste ju vara en bra smältost som dominerar.

KRISTINS QUESO FUNDIDO 2 port
250 g ost
½ röd chili
140 g bacon
TILLBEHÖR
1 avokado
½ gul lök
1 lime
créme fraiche
2 fullkornstortilla
rapsolja+smör
SoP
Ugnsvärme: 175 grader

1. Sätt på ugnen. Börja med löktillbehöret, finhacka löken och lägg i en djuptallrik, pressa limen och häll över löken, salta och peppra, ställ för att dra.
2. Tärna osten, riv om du orkar. Finhacka chilin och blanda med osten. Klipp baconet i mindre bitar och stek till önskad krispighet.
3. Bottna portionsformar med baconet och täck med osten, sätt in i ugnen. Det tar olika lång tid för olika ostar 10-20 minuter, håll koll.
4. Skär tortillan i fjärdedelar och stek knapriga och bronsiga i olja och smör. Låt rinna av på hushållspapper.
5. Servera osten i formen med tortillabitar, en halv skivad avokado, löken och en stor klick crème fraiche.

måndag 8 mars 2010

Bär som gör susen

Glömde bort att jag tänkte länka till söndagsbilagan i DN som handlade just om superbär och hur fantastiskt det är att vi numera inte bara hittar standardbären hallon, blåbär och lingon utan exotiska bärmixer i butikernas frysdiskar och även torkade bär med exotiska namn som inkabär, goji och zereshk.

Följ efter till Bär som gör susen av den alltid lika begåvade Jens Linder!

Rörörda trädgårdsbär till pavlova!


RÅRÖRDA BÄR MED KANEL & VANILJ
200 g blandade frusna bär
2 msk brunt farinsocker

½ tsk malen kanel

½ tsk vaniljpulver

1. Rör ihop allt och låt marinera i 4 timmar.

PAVLOVA
3 dl vispgrädde, vispad
1 marängbotten
1 sats rårörda bär med kanel & vanilj

1. Fördela bären jämnt över marängen och täck med vispgrädde. Med färsk frukt är det vackert om man bottnar med grädden och fördelar bären ovanpå. Men man gör ju precis som man vill!

Showgirl Saturday Supper


Lite bilder från lördagens middag som jag redan berättat om. Donnorna kom mellan 13 och 14, vi började med att öva på vårat gruppnummer, vi satte oss en stund för att äta lite råkost med en parmesandipp, recept nedan, när vi andra hade ätit klart så hade en liten dam somnat i soffan, hon var jätteförkyld. Vi andra pysslade åt henne eller jag hade mitt att göra men de andra sydde klart hennes behå och gjorde tassels, Lady F är en stjärna på att göra tofsar. Efter allt handarbete värmde jag upp soppan och rostade kikärtor och tog fram fetakrämen, stärkta av soppa övade vi lite till innan jag monterade pavlovan som åts medan vi sminkade, klädde på oss och trixade med håret.

PARMESANDIP
1½-2 dl nyriven parmesan
2 msk god olivolja
2 dl crème fraiche
1 dl turkisk yoghurt
salt
svartpeppar

1. Blanda parmesan med olivoljan och sedan yoghurten och crème fraichen, smaka av med salt och peppar.

SOCKERCHOCK

Det här får ju definitivt en att tänka till. Vi brukar inte ha juice eller läsk hemma men det var för att mixa drinkar, och nej det är ju inte tranbärsjuice utan "dryck" men många inser nog inte vad deras "nyttiga" dryck i kylskåpet innehåller. Och tranbär som är så nyttigt egentligen..
Om ni inte ser vad det står på bilden-
Fruktsoda 10 g socker per 100 gram
Tranbärsdryck 12 g socker per 100 gram.


Kvällen efter att man har druckit drinkar och haft så kul som jag hade i lördags, så måste man äta pizza... Jo, det måste man!

lördag 6 mars 2010

Att göra maräng!

Idag får jag främmande, fint så det förslår. Middag ville de visst ha också, det har jag redan berättat. De ska få tomatsoppa med fetaostkräm och rostade kikärtor, till efterrätt en pavlova med hallon och blodapelsin som kryddas med kanel och vanilj!

De av er som läser bloggen och är vana matlagare vispar säkert ihop maränger i flängande fart, både kallvispade (s.k merengue suisse...) och varmvispade, s.k. italiensk maräng. Men de av er som kanske aldrig vågat göra maräng, det här är ett inlägg för er! Jag äääälskar att göra maräng, det är riktig köksalkemi, trollkonst, något så oansenligt som äggvitor och socker blir till små moln av frasighet eller seghet, helt beroende på vad man vill! När du har lärt dig grunden så är det bara att experimentera med smaker nötkross, polkagris, choklad, lavendel, bär, rosenvatten, vad du vill!

I receptet står det socker, man kan använda precis vilket socker man vill, tänk dock att om du tex använder råsocker som är grövre så tar det längre tid för sockret att lösa sig, det absolut bästa är att mixa sockret till florsockerkonsistens innan eller använd florsocker. Det gjorde inte jag och det blir toppenbra ändå! Tänk också på att skålen/bunken du vispar måste vara absolut fettfri, annars går det inte att vispa vitorna hårda, ta gärna en citronända och torka ur skålen eller lite ättika eller vinäger på ett papper. OBS! Florsockret som man köper i butik innehåller stärkelse (sic!) så om du använder det uteslut maizenan.

VANLIG JÄVLA MARÄNG
3 stora äggvitor
2 dl socker
1 tsk vinäger
1 msk maizena

Ugnsvärme: 100 grader

1. Vispa äggvitorna styva.
2. Rör ner sockret en matsked i taget och vispa tills den löst sig, marängen ska se ut som sidenband...
3. När du har vispat i allt socker vispar du ner vinägern och maizena.
4. Klicka eller spritsa ut maränger i valfri storlek på bakplåtspapper och grädda, de är klara när de släpper från pappret. En marängbotten tar 2-3 timmar. Låt marängen svalna på galler eller lämna i ugnen på eftervärmen!

Här under kommer allt i bild! Jag använder engångsspritsar men till mitt försvar sköljer jag ur dem och källsorterar, men det är en liten kurs i hur man använder sprits. Jag använder en tyll (munstycke) men det behöver man inte, man skär bara av påsen beroende på hur tjock eller smal öppning man vill ha. Engångsspritsar finns tex på Martin Olsson.