söndag 27 juni 2010

Utfodring och utsikt.

Så här jävla underbart har jag det på altanen med fjärden framför
mig. Biffsallad och myntate givetvis osockrat, bara Darjeeling med en
myntakvist och citronklyfta, myntan tar snart över tomten . För att
klämma in ännu mer livsnjutning kom jag precis upp från bryggan
innan jag gjorde salladen 18,5 grader i vattnet, jag har aldrig varit
en badkruka. Biffen kom ifrån igår, helgrillade den och serverade med
bea tillsammans med en sallad på roman, tomater, grillad lök och
zucchini toppat av en knallgrön örtolja, den middagen var nästan
godare än midsommaraftonens. Ikväll åker jag hem. Bu. Imorgon jobbar
jag, två veckor till sen åker jag hit igen. Foton och recept från
helgen ska gås igenom och i ordningställas. Börjar med det imorgon.
Hoppas att ni har haft en lika underbar helg som jag.

torsdag 24 juni 2010

Har åkt ut till landet!

Efter intensiv, intensiv megahandling åkte jag och mamma till landet.
Gjorde vietnamesisk sallad med grillade fläskkarré till mamma,
parafraserar henne, ren mat, rena smaker. Skärgården är underbar, vi
är underbara, sommaren är underbar, DU är underbar. Mer
iPhonebloggning imorgon.

P.S. Det omöjligt att kommentera på blogger via iFån Mikkan. Platta/
vita persiskor smakar ännu mer persiska än en vanlig persiska. Mjukt,
sött,fruktigt överdådigt, elegant och dessutom har de vitt
fruktkött. Once you go white you don't go... back (?). White peach is
the new black.

måndag 21 juni 2010

Eye candy

Ja, Amanda, jag pose:ar för kung och fosterland :P Låt det icke gå obemärkt förbi, Kristin är en obotlig narcissist.

Dekonstruerad aubergine.

Marinerade, grillade räkor, recept ska skrivas och bloggas.



Kolla solringen, helt krazi gick att se med blotta ögat inte bara kameran.

Close up på mexikanska grytan.

Nästan en vecka senare.


Även om jag vet att färgen blir så här så blir man lite besviken det var ju så krispigt grönt och vitt.... men något händer i burkarna! Hoppas bara att smaken blir bra. Det här med ljusrosa är jag absolut ytterst tveksam till.

Provar en ljusrosa bakggrund för skojs skull!

lördag 19 juni 2010

Jag var duktig!

Istället för snabbmat, gjorde jag Annikas (Smaskens.nu) ugnsomelett.
Jag toppade med en kall crème fraîche röra med stekta champinjoner,
pepparrot, skinka och lite grönt från balkongen (gräslök, persilja
och ruccola).

Syr

Sysslar med annat än mat idag! Får eventuellt fuska med hämtmat...
kylskåpet bjuder inte på några större kulinariska fröjder.
Matbloggar imorgon igen. Trevlig lördag allihopa! Och glad
kronprinsessebröllopsdag eller nåt.

fredag 18 juni 2010

Viva Mexicó!!!!!!!!!!!!!!!

Mexicó vann mot Les Bleus igår, så jävla kul! Länken är till deras VM-blogg, om ni mot all förmodan är intresserade, hihi.


Vad är uppe med vädret, igår var det sommar, sommar, sommar och idag är det regntunga skyar. Och nu vet ju jag att ni alla sitter som på nålar och undrar, vad har hänt i Kristins kök av kulinariska konkokter då? Ja, inte så mycket för tillfället, det har varit mycket standardmatlagning, ugnsstekta kycklingklubbor, mycket coleslaw och just det, jag bjöd min höggravida kompis D på surdegspizza och hemgjord pizza är svårt att misslyckas med, i varje fall om man är så hiskeligt begåvad som jag är ;) Annars är det mycket planering, mycket matlagning i huvudet delvis till midsommar och sen till mitt 30-årsfirande. Vad midsommar anbelagnar så har jag kommit fram till att jag vill göra Honey Buns till efterrätt och individuella Janssons frestelse och jag gillar inte ens Jansson. Sillunch, en stor tallrik med snörräta rader av hackade rödbetor, gräslök, lök, ägg, matjes och gräddfil som demoleras på sekunder och blir en inte så rät röra med rödbetor som färgar gräddfilen och äggen i varierande nyanser av rosa. Men folk gillar det, i varje fall sånt där folk som tycker om sill, i år ska jag vara vuxen och ärlig och erkänna att jag inte tycker om sill. Jag tycker om allt det andra och nykokt färskpotatis men inte sill. Till middag blir det grillat, det kan man vara bombsäker på, jag skulle mer än gärna grilla skaldjur och servera med grillade grönsaker och ett kryddsmör eller aioli kanske men vi får väl se vad föräldrarna har bestämt.

Och mitt firande, fyra sorters tårtor och kakor.
1. Pannkakstårta. D, den höggravida, ska föda bara ett par dagar senare och om hon orkar släpa sig hit bara för min skull så tycker jag att hon har rätt att beställa en tårta och det är då pannkakstårtan.
2. En upside down tart, förhoppningsvis på vita persikor eller otroligt pilligt, körsbär.
3. Minipavlovor, en maräng per person med bär och grädde på.
4. Ett choklad bakverk, en kladdkaka eller brownies.

Sen blir det svenskt smörgåsbord; lax av någon variant och så kanske rom med gräddfil, lök, dill och citron eller räkor. Ägghalvor, en svampsallad, lite korv och rostbiff, mina inlagda gurkor, några primörer. Om de har tur får de kanske köttbullar också eller en paté eller en jansson. Och sist men inte minst ost, bröd och frukt. Det blir lite bakvänt för jag tänker börja med tårtkalas, de som stannar och följer med ut på kvällen behöver ju grunda med lite mat så det blir efterrätt innan maten. Den maten kommer nog behövas eftersom jag tänker bjuda på bubbel med hemgjord flädersaft till tårtorna. Gravidon och bilister får fläderlemonad.

Oj, vilket babbligt och långt inlägg, för att inte säga rörigt. Och det började egentligen med att jag skulle tipsa om två grejer... so here we go.
Om du har Coop-kort eller är nyfiken på vad Konsumentföreningen i Stockholm gör så kan du "gilla" (like:a) deras facebooksida de har massor med aktiviteter och tävlingar och tips.
Och där hittade jag till en annan helt underbar sida om ätliga växter Skogsskafferiet.

onsdag 16 juni 2010

Red sauce a.k.a. ketchup

Fick ett infall och gjorde ketchup igår. Det blev väldigt gott, väldigt, väldigt gott till och med, med en ordentlig kick. Om du gör det till barn kan du utesluta chilin.

KETCHUP liten sats
1 lök, skalad & grovhackad
2 morötter, grov hackad
2 vitlöksklyftor, krossade
½ chili, grovhackad
1 bit ingefära, som ett halvt ägg ungefär, grovhackad
1 msk korianderfrö
4-5 nejlikor
1 tsk fänkålsfrö
½ tsk kanel
salt
svartpeppar, nymalen
olivolja
1 burk (500g) hela tomater
1 burk (500g) krossade eller passerade tomater
1-2 dl vinäger
½-1 dl farinsocker

1. Lägg allt förutom sockret och vinägern i en kastrull och koka upp. Småkoka tills det har reducerat till hälften och morotsbitarna är mjuka.
2. Mixa allt tills det är slät, det tar ett tag.
3. Passera genom en sil två gånger.
4. Häll tillbaka i kastrullen och smaksätt med socker och vinäger, ta inte allt på en gång, smaka dig fram till den syra- och sötmabalans du vill ha. Koka ner till önskad konsistens.
5. Häll upp på rengjord flaska eller burk, om burken är ordentligt steriliserad och ketchupen förvaras mörkt och svalt eller i kylsåp kan den hålla i upp till ett halvår.

Detta har hänt







Jag använde det här receptet men i brist på dillkronor smaksatte jag med dillfrö, vitpepparkorn, gula senapsfrön och vitlöksklyftor (1-2 per burk), annars gör man som det står i receptet. Nu står de i skafferiet men jag tror att det är för varmt där och att de ska få flytta ner till källaren.

tisdag 15 juni 2010

Så goda!

Huevos para el almuerzo


Värm en portion gryta i en liten stekpanna, knäck i ett ägg och sätt på ett lock, klart när vitan har stelnat och beroende på hur kokt du vill ha gulan.
Skiva lite knipplök tunt, finhacka lite chili och grovhacka mynta och koriander.
Lägg upp grytan och ägget på en tallrik toppa med hacket och pressa över färsk lime, avsluta med en klick gräddfil.

"Chili rojo y verde"-experiment

Det viktiga med mycket av mexikansk matlagning är rostningen av ingredienserna, det gör det pilligare men du får ut så otroligt mycket mer smak, detta är slow food, detta är avslappning och skapande, använd en lördag så att du kan ta riktigt god tid på dig.

Det finns som alltid olika sätt och metoder, enklast listar jag dem här istället för i receptet.
1) Om du använder hela kryddor mixar du dem innan du du mixar dem med grönsakerna så slipper du större bitar.
2) Vid hela kryddor höfta dig fram till rätt mängd, det här ska smaka mycket med många lager, det går nästan inte att krydda för mycket.
3) Det samma som ovan gäller hel torkad chili, men uteslut då en färsk chili och lägg den torkade chilin, ancho passar bra, i blött i riktigt god tid.
4) Jag kärnade ur 1½ chili och det blev inte starkt, nästa gång kärnar jag inte ut.
5) Bli inte rädd för det som fastnat i botten på din panna om det inte luktar väldigt bränt, du får du nog diska ur pannan.
6) Man behöver inte använda öl om man råkar ha en god buljong hemma men ölen ger ytterligare ett smaklager.


KRYDDOR
1 msk spiskummin
2 tsk korianderfrö
2 tsk paprikapulver
2 tsk ancho chilipulver
2 tsk kanel

GRÖNSAKER
1 röd paprika, kvartad och urkärnad
2 gröna spetsiga paprikor, halverade och urkärnade
1 röd spansk peppar, halverad (och ev. urkärnad)
1 grön spansk peppar, se ovan
1 gul lök, skalad och klyftad
5 vitlöksklyftor, skalade
4 romantica tomater, hela
6 gröna små plommon, halverade och urkärnade

KÖTTDELEN
1 kg benfri fläskkotlett, skuren i munsbitar
½-1 dl vetemjöl
salt
peppar
rapsolja
½ l öl
2 köttbuljongtärningar


1. Rosta kryddorna i en riktigt het torr panna, detta ska gå snabbt och så fort det börjar dofta tar du av dem och häller i en mixer.
2. Sätt tillbaka pannan på värmen. Rosta grönsakerna eftersom, paprikorna och chilin ska få ordentlig svärta, löken behöver inte bli mjuk men ska börja dofta, akta så att du inte bränner vitlöken, den behöver bara få lite färg. Avsluta med tomater och plommon eftersom de är blötast. Skala paprikorna och lägg allt i mixern med kryddorna och mixa allt, det ska vara välmixat men behöver inte vara helt slät eller silas.
3. Salta och peppra köttet ordentligt och strö över mjölet, blanda allt och se till att allt kött täcks av mjölet.
4. Sätt en tjockbottnad gryta på medelhög-hög värme, häll i en skvätt rapsolja och stek köttet i omgångar, rör köttet relativt hastigt så att det inte fastnar alltför mycket i botten, ta upp köttet och lägg på en tallrik.
5. Deglacera grytan med lite öl, ungefär en tredjedel av burken, vispa ur grytan så att du får upp alla smaker från botten, tillsätt buljongtärningarna, de mixade grönsakerna, köttet med alla saft som runnit ur och resten av ölburken. Blanda allt, ge ett snabbt uppkok, dra ner värmen, sätt på ett löck när det småputtrar och lämna en timme på medellåg värme, titta till ibland.
6. Färdigt när du har den konsistens du vill ha på såsen och när köttet är mört.


Gör en grovhackad färsk salsa med lime, chili, koriander, mynta och valfria grönsaker/frukter till. Servera med gräddfil, salsa och ost eller som jag ska äta det idag med ett stekt ägg, koriander, en skvätt lime och koriander. Chili verde är en riktigt poppis tortillafyllning i Mexico.

Överflöd


Idag ska jag lägga in gurkor som sagt men jag missade några grejer igår, pepparrot och dillkronor, svartvinbärsblad finns på gården. Det roligaste är att jag drar mig för att använda mina fina små gurkor.... då ser det ju inte lika prunkande ut. Jag vet inte vad som har hänt, jag börjar sakta men säkert förvandlas till en sån där, riktigt härlig tjej, snart börjar jag väl med shabby chic-inredning.

Det slog mig också att man inte kan laga en chili verde om man använder röd paprika, chili och tomat i såsen. I Bagarmossen är det hart omöjligt att ens hitta en sorts torkad chili, ja det kanske skulle vara i botten på min fruktkorg då, så det blev ju inte direkt en riktig chili verde/rojo men det är ju som vanligt när jag lagar mat. Efter midsommar är det jag som hoppsar till Hötorgshallen och bunkrar torkad chili. I en chili verde ska det framförallt vara tomatillo i såsen, och om det inte går hitta torkad chili, tror ni då att man kan hitta tomatillo? Den går att ersätta med gröna tomater men det hade jag ju inte heller, därför passade mina små gröna plommons syrliga fruktighet helt perfekt ju, recept i nästa inlägg. Och titta vilken härlig efterrätt, mango och körsbär med vispgrädde, vad är det med mig? Ikväll blir det folköl och ostbågar ;)

måndag 14 juni 2010

Rostar grönsaker till typ chili verde på gröna plommon istället för tomatillo.

video

Stenfrukt från torghandeln.

Yttepyttesmå gröngula plommon, blekgula donutpersikor med rosiga
kinder och djupröda körsbär. Jag köpte en påse smågurkor till
inläggning och en påse ljusgröna spetsiga paprikor också.

torsdag 10 juni 2010

Tips och lite depp!

Syrensoppa, gjord av några söta små barn. BTW jag har fått jobb, barnskötare.... ansvarspedagog... det ska bildas en matgrupp på förskolan som ska diskutera mat, gissa om jag tänker infiltrera den och ha alldeles för mycket åsikter!

Hejsvejs i liljekonvaljskogen! Tänkte bara tipsa "nya" läsare om ett fantastiskt bra recept, GI, LCHF och supergott, perfekt för alla lågkarbande som längtar efter lasagne! Har försökt med zucchini, hmm sådär va? Zucchini släpper på tok för mycket vätska och blir läckert gråblekgröna, med en totalt överkokt och sladdrig känsla i munnen, smakar som, ja just ingenting. Auberginen släpper ju också vätska men förlorar inte konsistensen ergo får man lite härligt tuggmotstånd, vilket får mig att tänka att svamp också borde funka... Återigen ett recept med Paulúnskt ursprung.
Följ de blå bokstäverna till det superba receptet på Chèvrelasagne.

Vad mer? Jo, lite tankar om viktnedgång och så.... syster "rasar" i vikt, rasar i förhållande till mig som långsamt lunkar efter, känns som att viktminskningen har avstannat. Mina mindrevärdskomplex slår till på en gång och riktigt larmar och skriker i huvudet om hur värdelös jag är och att jag bara borde ge upp. Sen blir det inte bättre av att jag är typ världens lataste människa och jag pallar bara inte gå ut och gå eller röra på mig.... en totalt rationell logik av att liksom, om jag rör på mig så erkänner jag hur fet jag är och/eller om jag rör på mig märker jag (och andra) hur ur form jag är. Och hur fet jag är och att eftersom jag är överviktig så måste jag röra på mig mer än smala. Därför i en revolt mot hur elakt samhället är mot tjockisar så rör jag inte på mig. Och jag tänker inte låta andras välmenta kommentarer om hur bra man mår när man rör på sig diktera vad jag ska göra, you're not the boss of me typ. Fullständigt glasklart eller hur? Kan någon betala min KBT tack?! Har alltså hamnat i något av en tankesvacka, resultaten är inte lika slående och syster har gått om mig, förrut var det jag som hade lättast att stå emot carbsen, det var jag som lyckades vara disciplinerad och nu känner jag mig bara puckad, fet och lat, kan iofs bero på att det är den tiden på månaden också :)

Jag har i varje fall gått ner 5 kg men just nu verkar det inte bli mer.... slut fuskat. Men på tal om fusk, nu ska ni få höra om fusk på hög nivå, det är så överdrivet fuskigt att det nästan är sofistikerat, Honey Buns, dessa har tänkt göra till midsommar! Åh vad det fantastiskt det kommer bli (Valentine Warner är väldigt bra och har ett väldigt bra program på BBC Food om att äta säsongsbetonat och så). Idag har det blivit bantningsmat, ni vet sån där mat man äter bara för att bli mätt och äta rätt, det var gott, don't get me wrong men det var inte inspirerat. Coleslaw på färsk vitkål, morötter och salladslök i currydressing med lite chorizo och ost till, gott men snabbt, enkelt och mättande. Så, nu tror jag att jag har gnällt klart. Senare eller imorgon kommer recept på grillade marinerade räkor i ugn och tomatkyckling med smaker från orienten.

En sak till, jag vill inte gå ner i vikt enkom av ytliga anledningar utanför att jag känner mig osmidig och seg och har tröttnat på att konstant behöva köpa större storlekar. Eh... det jag skulle komma till var att jag också kan känna, varför ska tjocka skämmas över sitt utseende? Varför ska vi alltid känna oss oattraktiva så fort någon smalare dyker upp osv, osv! Därför ska ni hoppa vidare till nån av de här bloggarna!

Linus Fremin

Fashion Beyond Sizes

Julia Skott

onsdag 9 juni 2010

Läääängtar

efter att göra flädersaft och att lägga in gurkor också. Jag fyller 30 i sommar och ska fira det tre gånger, först blir det ett litet tårtkalas med flädersaft, följt av smörgåsbordsinspirerat småplock/buffé och då vill jag ha gurkor.

tisdag 8 juni 2010

Zucchinisallad med bloooodig biff

I lördags köpte jag ju rätt mycket kött till ett löjligt lågt pris och eftersom jag visste att jag skulle ha en lång dag utan att riktigt veta när jag skulle få äta nästa gång, tyckte jag att jag förtjänade biff till frukost. Hela 300 gram! Till det gjorde jag en liten sallad.


Vispa ihop en dijonvinägrett, skiva en gullök tunt och lägg i dressingen, lämna för att dra. Skiva tunna halvmånar av zucchini och blanda med tex ruccola och persilja. Salta och peppra biffen, stek hastigt i en skrämmande het grillpanna, vänd efter en eller två minuter om du vill ha biffen riktigt blodig som jag, vänta lite längre annars. Halstra på andra sidan också, lägg biffen på en tallrik, smula över en god blåmögelost, lite havssalt och ordentligt med nymalen svartpeppar. Lägg upp en ordentlig hög sallad och zucchini och toppa med den marinerade löken och lite av dressingen.


Om du vill ta med dig maten på grillpicnic!

Ta med köttet osaltat och opepprat, ta med små foliepaket med salt och peppar.
Lägg salladen i en plastpåse med lite luft i, salladen måste vara torr.
Smula osten i en liten burk.
Förvara löken och dressingen i en burk med tätslutande lock.

Asiatiska kåldolmar eller kålvårrullar

Förra veckan fick jag ett sånt oerhört sug efter asiatisk mat, och vad är det för uttalande egentligen? Asiatiskt?! Kinesiskt? Indiskt? Burmesiskt? Ja, ni fattar. Jag blev i varje fall sugen på vårrullar men de är ju så syndigt rullade i rispapper eller vårrulleark eller dylikt kolhydratsdjävulskap och det går ju inte för sig! Snilleblixt, kålblad! Assmart och gott även om de inte riktigt håller ihop lika bra som med degark. Jag var lite puckad och glömde bort hur man fick loss kålbladen när man gör kåldolmar, då skär man ju ut rotstocken och doppar hela huvudet i kokande vatten och plockar upp dem ur vattnet eftersom de lossnar från huvudet. Jag tog ur rotstocken och försökte lossa på bladen försiktigt och skar sedan ur den grova biten i mitten, man ska ju bara trimma ner den när den är blanchad! Det gick ändå och jag gjorde två vårrullar per kålblad. Som med de flesta asiatiska recept så är de uppdelade i lite olika moment men ska nog minska ner dem nu. Kul om ni provar! Fyllningen är god i sig om det blir över.

KÅLVÅRRULLAR ca 20 st
10 blad från färsk vitkål
vatten + salt

FYLLNING
400 g fläskfärs
3 dl strimlad salladskål
1 msk riven ingefära
2 fint strimlade morötter
1 finhackad chili
2 finhackade vitlöksklyftor
1 msk ostronsås
rapsolja
½ dl grovhackad koriander
2 tsk maizena + ½ dl vatten
1 msk agavesirap
2 msk ljussoja

Ugnsvärme: 175 grader

1. Börja med fyllningen. Sätt en stekpanna med rapsolja i på medelvärme, tillsätt salladskål, vitlök och ingefära låt den bli mjuk utan att ta färg, för över till en tallrik, skrapa pannan ren och sätt den på hög värme.2. Ha i rapsolja och fräs färsen hastigt, sönderdela den med en trägaffel. När färsen har börjat brynas och få färg tillsätt chili och morötter. Tillsätt kålen och ingefäran när morötterna har mjuknat något, tillsätt sedan, ostronsåsen och rör om. Vispa ut maizenan i kallt vatten och häll över, puttra några minuter tills fyllningen är simmig. Smaka av och tillsätt ev. mer soja.
3. Dra av från värmen och rör i koriandern när fyllningen har svalnat.
4. Använd någon av metoderna ovan för att lossa 10 kålblad, om du inte doppar kålhuvudet i kokande vatten så måste du blanchera bladen i lättsaltat, kokande vatten men bara tills de precis mjuknar, spola dem med kallt vatten och låt dem rinna av i durkslag och torka sedan av dem. Skär bort det grövsta på baksidan och dela dem sedan i två.5. Lägg en klick av fyllningen på bladet, rulla till ett paket som en kåldolme och lägg i en ugnsform medlite olja i botten. Lägg paketen tätt bredvid varandra. Blanda agavesirap och soja, drizzla lite olja på dem och häll sedan över sojablandningen. Sätt in i ugnen ca 20 minuter eller tills de fått fin färg!

VIET STYLE DIPPSÅS
1 lime, saften
2 msk fisksås
2 tsk farinsocker
1 tunt skivad salladslök
½ tunt skivad torkad chili
2 msk hackad mynta

Blanda allt och smaka av, det ska vara en fin balans mellan syra, sötma, sälta och hetta. Justera med mer fisksås, socker, lime eller chili.

måndag 7 juni 2010

Strömmingsflundror

Igår var det nasjonaldag, vilket gick mig relativt obemärkt förbi förutom när jag kom på att DN inte kommit och att det var nån slags happening på torget med band och falggor och stånd och sånt, såg det när jag gick och handlade. För att ändå hedra fosterlandet gjorde jag nåt helsvenskt som får mig att tänka på svensk sommar och min farmor som bjöd på knäckemackor med kaviar- och persiljefyllda inlagda strömmingsflundror ute på sommarnöjet. Jag la alltså in strömmingsflundror, använde ett recept och för att vara helt ärligt så tycker jag att den blev liiite söt, så smaka dig fram med sockret! Men man måste ju inte lägga in dem utan kan äta dem nystekta med färskpotatis eller potatismos till. Om du ska lägga in dem ska lagen hällas över dem när de är varma så börja med den.

ÄTTIKSLAG
1 dl ättikssprit (12%)
2 dl strösocker (OBS! se upp)
3 dl vatten
2 lagerblad
6 kryddpepparkorn
5 vitpepparkorn
1 gul lök, skivad
1 morot, skivad


Koka upp ättika, socker och vatten med kryddorna några minuter, dra av värmen och låt svalna. Lägg i grönsakerna när lagen är ljummen. Häll lagen över de nystekta, varma strömmingsflundrorna, låt dem stå kallt till nästa dag.

STRÖMMINGSFLUNDROR ca 10 st
600 g rensad strömming med ryggbenet borttaget
1 tsk salt
1-2 krm vitpeppar
1 dl ströbröd
1 ägg
4 msk smör till stekning

FYLLNING
50 g rumsvarmt smör
½ dl hackad gräslök
½ dl hackad persilja
1 msk riven pepparrot
alt.
½ dl kaviar
½ dl hackad persilja och dill


1. Skölj strömmingen och klipp bort ryggfenan, vänd i hälften av saltet och pepparn. Vispa upp ägget i en låg skål. Häll ströbrödet på en tallrik, tillsätt resten av saltet och pepparn och blanda.
2. Doppa alla strömmingar först i ägget och sedan ströbrödet med skinnsidan neråt, lägg på en skärbräda.
3. Fördela fyllningen på hälften av strömmingarna och lägg på en strömming. Låt flundrorna vila en kvart så att paneringen sätter sig.
4. Stek flundrorna i smör, tre minuter på varje sida, i en stor stekpanna på medelvärme. Motstå impulsen att vända på dem för snabbt eller att flytta omkring dem, lyft ett hörn försiktigt efter tre minuter och se om de har fått en fin gyllene stekyta.






Härliga människor


Igår var en lite konstig dag, lördagen var en väldigt låååång dag, jag uppträdde på Burleskapader och var på genrep från kl ett och hade massor att förbereda innan. Alltså så var jag hemskt trött igår men det blev en ändå en dag full av aktiviteter. Vaknade till insikten att det inte fanns mat i kylskåpet eller det är klart att det fanns men inget man ville äta liksom... Syrran och jag drog till affären och lyxshoppade lite, vi skulle i princip bara köpa ägg egentligen men det blev lite mer än så. Jag hittade bla 300 gram strömming för tio kr. När vi kom hem så åt vi inte frukost, nä varför skulle man göra det? Jag började göra strömmingsflundror, syster började plantera om på balkongen och plantera ut luktärtor och chili och sådant som har förgrott inne, sen la jag in strömmingsflundrorna. Först efter det började jag laga "frukost", vi öppnade en förpackningen prosciutto och slukade den. Runt fyra/fem åt vi det som finns i inlägget nedan, sen gick vi till torget och tittade lite och gick in på Coop igen. Jag insåg att vi skulle behöva äta nåt mer lite senare på kvällen men orkade inte laga något så vi köpte libabröd, kikärtor och päron. Sen blev det promenad i Nackareservatet och lite blomsterplockningen i skymningen innan jag var tvungen att fly myggorna. När vi kom hem gjorde vi lite plockmat (pallar inte att kalla det för meze) fetaoströra, hummus, libabröd stekt i olivolja, päron och jordgubbar. Jag ber om ursäkt för den hemsk blixten på bilderna.

Tillbehörtips

Det här lilla tillbehöret passar till rätt mycket det är salt, syra från citronen, gräsighet från olivoljan och en varm, jordighet från paprikorna. Och så vitlök förstås!
Receptet är "stulet" från nån av Fredrik Paulúns GI-kokböcker, säga vad man vill om FP men just det här receptet är väldigt bra eftersom det är så enkelt, snabbt och goooott. Det är väl iofs inte FP som skapat receptet utan han Lorenzon, heter han väl? Jag serverade det med kycklingbollar som bla hade cheddar och chorizo i färsen och en svamp- och zucchiniröra ovanpå isbergssallad, har efter år av isbergsförakt börjat älska dess krispighet, med low carbandet så har konsistenser blivit mycket viktigare.


PAPRIKA I UGN 4 port
4 paprikor, blandade färger
4 vitlöksklyftor
1 citron
2-3 msk god olivolja
salt efter smak
svartpeppar

Ugnsvärme: 175-200 grader

1. Skär paprikorna i fjärdedelar, ta ur kärnor och hinnor. Skär varje fjärdedel i fyra-fem strimlor.
2. Skiva vitlöken tunt, pressa citronen.
3. Häll olivoljan i en ugnsform, lägg i paprika och vitlök, salta, peppra och häll över hälften av citronen. Vänd om allt och smaka av, tillsätt citronsaft eller salt om du vill det. Sätt in i ugnen 20-minuter, klart när paprikorna har mjuknat och fått lite svärta i skalet.

lördag 5 juni 2010

Extrapris!!!

800 g eko-lammfärs
800 g fläskfärs
300 g eko-fläskkarré
600 g utskuren biff
1 kg kycklinglårfilé
TOTAL= 170 :-