söndag 31 oktober 2010

PUMPKIN DIP


Hallihallå! Min kamera är fortfarande på vift sen festen förra helgen så vi kör lite bildlösa inlägg så kan jag tjoffa in bilderna i inläggen när kameran har promenerat hem. Nu till den vansinnigt goda pumpdippen.

PUMPKIN DIP en stor skål
1 pumpa stor som en fotboll ungefär
1 hel vitlök
1 chili
1 kruka koriander
créme fraiche eller färskost (kesella, ricotta, mascarpone, philadelphia osv)
olivolja
salt
peppar
Ugnsvärme: 175 grader

1. Sätt på ugnen.
2. Dela pumpkin och dra ut kärnorna och trådarna som de ligger i. Skär pumpan i lika stor bitar, ca 3 x 3 cm och fördela på en plåt, jag lägger på ett bakplåtspapper också. Ringla över olivolja, salta och peppra och se till att allt är täckt.
3. Ta den hela vitlöken, skala av de yttersta lagren skal. Sätt ner den hela vitlöken på plåten med pumpa. Rosta i ugnen ca 30 minuter eller till pumpan och vitlöken är mjuka och nästan mosiga.
4. Ta ut pumpan och vitlöken och låt dem svalna något.
5. Kläm ut vitlöksklyftorna i en mixer eller skål, skrapa ur pumpan eller använda en vanliga kniv och skär bort skalet, lägg köttet med vitlöken, skär chilin i några bitar, jag la i hela rubb och stubb utan stjälk dock. Mixa allt slät, smaka av och balansera upp smaken med créme fraiche och/eller nån form av färskost.
6. Mixa till sist i koriandern!

Yum-o, yum-o!

fredag 29 oktober 2010

Hmm

Slogs helt plötsligt av frågan; var kommer ljudet i från när min
spishäll piper?

Skickat från min iPhone

torsdag 28 oktober 2010

Yoga!

Just det, jag var på yoga i tisdags det var toppenbra, är helt
otroligt peppad på att fortsätta gå! Jag brukar haaaata att träna i
grupp, man (jag) vill inte vara den där röda, svettiga tjockisen som
stereotypsenligt ställer sig längst bak i rummet och gråter på
insidan varje gång man ser sig själv i spegeln bakom
träningsnarkomantjejen med perfekt hår och utan svett drypandes från
allt. Träningsnarkomantjej är inget ideal jag eftersträvar,
speciellt eftersom de knappt verkar kunna lyfta ett paket mjölk utan
att ramla framlänges. Jag tror att de består av senor och ben,
järnvilja och en kondition jag bara kan drömma om men inte så mycket
muskler. Nog om det, yogan var kul och jag jämförde knappt alls med
någon annan.
Nu är jag på väg till jobbet, i tisdags fick vi laxpudding, helt
underbart mmmmm.... Idag blir det säkert processat kött med
näringsfattiga kolhydrater vid sidan om :)
Imorgon uppträder jag på Stockholms Burleskfestival! Ska försöka
hinna blogga ikväll, kramizzzar.

Skickat från min iPhone

söndag 24 oktober 2010

Helgens påhitt: en fantastisk pumparöra

Hej! Igår hade min vän inflyttningfest och your's truly var köksa.
Det blev en nästan helt vegetarisk mindre buffé. Kikärtsbiffar,
rostade rotfrukter, pizza, ostkex, skinklindade dadlar, fetaoströra
och en heeeelt gudomlig pumparöra! Recept kommer imorgon, jag måste
erkänna att kikärtsbiffarna också var väldigt supergoda.

torsdag 21 oktober 2010

Meat, meat meat!


Idag var jag tvungen att göra nåt av köttet som var kvar några läggskivor, två små lägg, ett lår med ben och en rad racks. I förrgår kokades det tagine på kotletter.... hela lägenheten luktade varma, röda, soliga kryddor, grönsaker och frukter. Och köttet bara ramlade av benen i mjuka, trådiga mumsbitar simmandes i tomater bland aprikoser, gula russin och rivna morötter, jag var duktig och skrev upp vad jag gjorde så recept blir det. I alla recept jag hittade skulle det vara benfria bitar av lamm men jag vill verkligen rekommendera att göra det med ben smaken blir tre gånger så mättad.

Men tillbaka till kvällen gastronomiska gärning, en gulasch står på spisen, lammläggsdelarna puttrar med kummin, tomater, champinjoner och paprika, ungerska rätter kräva två sorters paprikapulver också. I ugnen ligger steken, först petade jag in sex halverade vitlöksklyftor i den sen jag blandade paprikapulver, mejram, mynta, timjan, svartpeppar och salt med olivolja och smorde in hela låret, jag la den i en långpanna och stoppade in den i ugnen på 100/150 grader i 30 minuter. Då hällde jag över några deciliter porter sen har jag hällt på mer och mer (totalt 0,5 l) med lite jämna mellanrum och så öser jag den då och då, jag tänker låta den gå upp till 65 grader. Jag/vi tänker skiva den och frysa in i småportioner som man kan ta fram eftersom, du vet så där vuxet behändigt, porterskyn ska jag koka ihop till en göttig liten sås.

Syster hittade dessutom 1,1 kg svensk entrecôte för 50 kr på våran Coop idag.... så det åt vi till middag och en sallad med strimlad rättika, avokado och rödgröna salladsblad, lite som ekblad och en hunch jag hade som visade sig vara helt rätt, fingerlicking good.... fetostsmör.

FETAOSTSMÖR
1 pkt god fetaost
100 g smör
peppar

Låt smöret stå framme och mjukna något, rör det fluffigt med en visp och smula i fetaosten, rör det jämnt, servera till grillat kött eller på smörgåsen!

onsdag 20 oktober 2010

I kastrullen

Tredje gången jag ska försöka få iväg det här :/ Igår gjorde jag
en gryta på en del av lammet, det blev tagine med aprikoser och gula
russin och tomater och rivna morötter som jag räddade på jobbet, mer
om det sen. Det fick koka i nästan tre timmar igår om syster sköter
sig kokar hon ner den lite idag och river i citron. Det var ren och
skär viljestyrka att jag inte åt det till frukost. Den luktar och
smakar gott, oerhört gott.

tisdag 19 oktober 2010

Lite smått och gott


KESOPLÄTTAR PÅ EN HÖFT
2 ägg
1 dl tjock yoghurt
½ dl grädde
1 dl keso
1 dl dinkelmjöl
2 tsk bakpulver
salt
rapsolja
smör

1. Vispa ihop yoghurten med grädden, vispa ner äggen och sen keson. Rör i mjöl och salt, låt svälla en halvtimme. Om smeten är för tjock spär du med mjölk, grädde eller vatten, om den är för tunn rör du i mer mjöl.
2. Blanda ner bakpulvret och stek pannkakor på medelhögvärme i smör och rapsolja.

Ät med valfri frukt eller bär eller ost eller vad du vill. På bilden ser ni frusna hallon och lingon, färska plommon och honung.

måndag 18 oktober 2010

Plommonsås med rökt paprika

Det är höst och det finns ett överflöd av underbara råvaror att laga och ta vara på, frukt, grönsaker, kött, för att inte tala om skogen som är full med svamp och bär. Jag fick aldrig tillfälle att plocka plommonen på gården, fåglarna hann visst före men affären bjöd på väldigt billig plommon. Purpurröda plommon med persikogult innanmäte blev till en otroligt god, chutneyliknande sås.

RÖKIG PLOMMONSÅS
10-15 plommon
1 dl rött vin
4 vitlöksklyftor
1-3 tsk rökt paprikapulver
5-10 malda kardemumma kärnor
½-1 dl råsocker
ev. salt

1. Skala och kärna ur plommonen, finhacka vitlöksklyftorna och lägg i en kastrull. Häll över vinet och kardemumman och de mindre mängderna av paprika och socker. Koka upp, dra ner värmen och låt allt puttra på låg värme tills plommonen är mjuka och börjar koka sönder.
2. Smaka av med mer paprikapulver och eventuellt salt och mer socker. Koka ihop mer om du tycker att den är för lös.



Jag åt såsen till stekt lammentrecôte med getfärskost och gröna salladsblad.

Vet ni vad...

sereh, spetskummin och ve-tsin är?

söndag 17 oktober 2010

En liten berättelse om lamm

Jag fick precis 5,7 kg nyslaktat lamm levererat direkt till porten från Löparö av min far.

Fadern ringer och säger
- Är du hemma? Jag är utanför din port alldeles strax med 17 kg lamm, vill du ha något av det?
- Ja, säger den tacksamma dottern, det vore toppen!
- Kom ner och hämta då om några minuter.

Fram rullar Volvon och fadern, klädd i överlevnadsdräkt som tydligen lämpar sig extra väl för vistelser i skärgården, stiger ur och öppnar bakluckan. I en proppfull rödvit pappkasse från ICA Flygfyren i Norrtälje ligger sagda 17 kg lamm.

- Ta vad du vill, vi har inte plats för allt och det blir ju lätt så att det bara blir liggande i frysen annars. Ta nu!
- Okej då, då ska vi se, dottern lyfter på plastpåsar med styckdelar och försöker frenetiskt identifiera och värdera deras användbarhet. Jag tar de här racksen och de här pytte läggen och vad är nu det här, ett lår?
- Ta mer, ta mer säger fadern med aningens irritation i rösten.
- Okej, jag tar de här fyra påsarna. Tack så mycket då.

Bakluckan stängs och Volvon rullar iväg, dottern går upp i lägenheten med 5,7 kilo lamm utan att riktigt veta vad hon har fått med sig och hur i helvete det ska få plats i den redan överfulla frysen. Det blir inte kyckling till middag utan lamm.

I like meat

Ekologisk ryggbiff, madeirasås och blandade gröna blad med varma,
smörstekta kantareller och champinjoner.

Soppa som plåster på såren?

fööööörlåt mig... nu tänkte jag komma tillbaka.

Snabb, enkel och värmande med knaprigt strössel, ytterligare en variant på blomkålssoppa (se variant 1 och variant 2)

BLOMKÅLSSOPPA MED STRÖSSEL 4 portioner
1 påse frusen blomkål
1 gul lök
½ paket ekologisk bacon

1 liter kycklingbuljong

1-2 dl grädde
1 tsk rökt paprika

salt
peppar
rapsolja
TILLBEHÖR
1 pkt fetaost
½ paket ekologisk bacon

2 msk svarta eller vita sesamfrön


1. Hacka löken och skär bacon i mindre bitar. Stek löken glansig och genomskinlig i rapsolja, tillsätt bacon och paprikapulver, stek tills baconbitarna har fått färg.
2. Häll i blomkålen och täck med buljong, koka upp och låt puttra tio minuter, tillsätt grädde och mixa soppan slät. Smaka av soppan med salt och peppar och sätt tillbaka på värmen, låt puttra ytterligare 10-20 minuter, späd med mer buljong om den är för tjock.
3. Gör strösslet, skär ner baconet i små bitar och stek tills krispiga på högvärme. Tillsätt sesamfröna precis på slutet Obs! de kommer poppa som popcorn, häll ut på hushållspapper och låt rinna av.

Ät soppan med fetaost och strössel, klart!