fredag 31 augusti 2012

fredag 17 augusti 2012

NACHOS! BEANS! CHEESE! SALSA!



Det är nog ingen nyhet att jag gillar mexikansk mat, tex mex eller egentligen allt med smält ost och chili. Lägg till hemgjorda refried beans, nachos och en muy rico nygjord salsa så får man en, enligt mig, drömmåltid, perfa för en avslappnad söndag (eller måndag eller fredag eller vilken dag som helst egentligen).

DU BEHÖVER

  • refried beans, recept kommer nedan
  • en påse tortilla chips helst lite tjockare
  • god ost, Jack eller Cheddar går bra ca 300 gram riven
  • salsa, recept kommer nedan
  • gräddfil
  • inlagd jalapeño
Det är verkligen inte fel med en stor eller liten mängd ljus öl, margaritas, tequila, mezcal speciellt om du inte har användning för dagen efter. Maten räcker till fyra personer.

REFRIED BEANS

1 gul lök, hackad
4 vitlöksklyftor, hackade
½-1 spanskpeppar, hackad med kärnor
½ pkt bacon, hackad
1 msk spiskummin
1 msk koriander
1 köttbuljongtärning
3 burkar bönor (tex borlotti, pinto, kidney)
neutral olja
SoP
vatten 
50 gram smör (kan uteslutas)

1. Sätt en tjockbottnad gryta på medelhögvärme. Häll i olja och tillsätt lök, vitlök, chili och bacon, stek under omrörning till löken är mjuk och bacon har fått lite färg. Tillsätt koriander och spiskummin och stek ytterligare någon minut.
2. Tillsätt buljongtärningen och bönorna, som inte ska sköljas, och spadet. Rör runt och låt koka upp, tillsätt lite vatten och peppra. Dra ner värmen och låt det småputtra 20-30 minuter. Rör om då och då. Om vätskan kokar bort förr fort dra ner värmen och tillsätt lite vatten.
3. Det mesta av vätskan ska reduceras, mosa bönorna med en potatisstöt eller dylikt till ett jämnt mos. Koka på medelhögvärme under omrörning ca 10 minuter till. Smaka av och tillsätt mer kryddor om det behövs, rör ner smöret.

För vegobönor, utesluter du bacon som kan ersättas med lite rökt paprikapulver och byter buljongen till en grönsaks.

Jag har en kompis som heter Eddie, han kommer från Ventura, California och han har bott i Sverige i lite mer än ett år tillsammans med min gulliga och roliga k0mpis och exkollega Michelle. En sak Eddie upptäckte i Sverige var bristen på riktig och god salsa så han var nödd att lära sig att göra den själv. När jag hade burgerparty på min födelsedag nu i sommar krävde jag att de tog med sig salsa till mina nacho apetizers, mina föräldrar som bott åtta år i Mexicó kunde intyga att den smakade helt rätt. Es muy rico! Så nu missionerar jag vidare salsan, det borde vara en mänsklig rättighet att äta sån har god salsa. Gör den, fröjdas, njut av den sensoriska orgasmen av lime, koriander, lök, tomat, chili.....

EDDIE´S SUPERCALIFRAGILISTICEXPPIALIDOCIOUS SALSA ca 0,75 liter
300 g goda färska tomater (Romantica om du inte hittar bra svenska, sommartomater)
1 halv gul lök, kvartad
1-2 vitlöksklyftor, helst färsk
Färsk chili* 
1 kruka koriander (bara stjälkar och blad inte kruka och jord)
1 burk hela tomater (bra kvalité)
Saft från 2 lime
SoP

1. Lägg allt förutom lime, salt och peppar i en mixer. Mixa till en slät sås.
2. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt hälften av limesaften och mixa. Smaka av och justera efter smak.

*Chili. Eddie använder sig av piri piri, ca fem st, eftersom han fann det svårt att hitta ett lika bra utbud av chili här :D Använd vilken och hur mycket färsk chili du vill efter smak och sällskap.

Nu gör vi middag.

1. Sätt ugnen på 200-250 grader. Bred ut nachos på ett bakplåtspapper (på en plåt såklart) och strö över riven ost. Sätt in i ugnen till osten är smält och nachosen har fått lite färg.
2. Sen lägger du så mycket ostnachos som samvetet tillåter på din tallrik, sleva på bönor, salsa, gräddfil och jalapeño. 

NOW! Get your hands dirty and eat  my fingerlicking good nachos with beans and salsa.  Drink a large frozen margarita for best effect.

¡Arriba, abajo, al centro, pa' dentro!

BTW: Jag har bloggat recept på både pico de gallo och ett annat något annorlunda refried beansrecept tidigare. Ett annat megahett tips är att kolla under etiketten mexikanskt eller texmex.