söndag 26 december 2010

Kokar räkbuljong.

Det luktar så mycket räkor i lägenheten just nu, så jag tror att jag skippar att reducera buljongen. Den får stå och rinna av riktigt ordentligt innan jag degrasserar (köksspråk för att ta bort fettet) och försöker hälla upp den utan att få med bottensatsen, kanske genom ett kaffefilter har ingen nylon silduk. Så nu kommer det finnas härlig gyllenbrun, salt, söt och umamig räkbuljong att gör sås och soppor på.

RÄKBULJONG HELT ENKELT
räkskal
vitlöksklyftor
morot
selleri, rot eller stjälk
vitpepparkorn
lagerblad
fänkålsfrö
vitt vin
vatten
smör
olja

1. Smält smöret med oljan i en stor gryta. Skär vitlök, morot och selleri i grova bitar och vänd i smöret.
2. Tillsätt räkskalen och fräs i smöret i ungefär fem minuter.
3. Släng i kryddorna och häll på vitt vin. Koka ner lite och täck med vatten.
4. Koka upp, dra ner värmen och sjud 30 minuter.
5. Sila av skalen, ta bort fettet och reducera om du vill.

Utan fettet håller buljongen i upp till ett år i frys annars bara en månad!

Inga kommentarer: