tisdag 28 december 2010

Fyndigt

Titta vad jag fyndade för 49 kronor på Akademibokhandeln. Drygt 450 sidor fransk gastronomi, c'est trés, trés bien!

Vegan Berry Shake

Jag fick Renée Voltaires nya kokbok "Salig Blandning" i julklapp av min ömme far och inspirerad av all levande och rå mat började jag blanda ihop en egen raw veganshake eller smoothie, den skulle också kunna frysas och bli en riktigt god vegan parfait. Med mer frön och nötter blir det gröt och det är alltså något positivt. Shaken mättar så jag gissar på sex mindre portioner och fyra stora shakes. Eller sex jumbo shakes.

1/2 dl torkade aprikoser
1/2 dl torkade tranbär
1/2 dl kokosflingor
1/2 dl pecannötter
1-2 msk vitasesamfrön
1 msk kokosolja
1-2 dl bär frusna eller färska
1 burk kokosmjölk
ev. Holy Basil Seed

1. Mixa aprikos, tranbär, kokosflingor, sesamfrön och pecannötter, tillsätt kokosoljan och mixa ner. Stanna upp och lukta på blandningen, fruktig kokos och så lite beska från sesamfröna. Man ska ta sig tid att stanna upp ibland och lukta på blommor och mat.
2. Mixa nu i bären och se hur allt blir rosa eller lila. Ha nu i kokosmjölken och mixa slät. Sist av allt rör du i några teskedar basilikafrön.

söndag 26 december 2010

Spretigt

Jag har ätit helt galet de senaste dagarna det spretar både hit och dit högt och lågt, sunkig snabb mat och rått. Nu en spännande lusta.

JULAFTON
Jullunch
Kalix löjrom med surdegsbröd, gräddfil, lök osv.
Hummer med majo, bröd, schalott- och vinägerreduktion och smör.

JULDAG
Skinksmörgåsar
Vegan berry shake med kokosmjölk, nötter och frön.
Forellrom Russian style med smör på kexet.

ANNANDAN
Skinksmörgås
Raw asian sallad med räkor
(kokar räkbuljong)
Kebabpizza

Förstår ni vad jag menar?

Kokar räkbuljong.

Det luktar så mycket räkor i lägenheten just nu, så jag tror att jag skippar att reducera buljongen. Den får stå och rinna av riktigt ordentligt innan jag degrasserar (köksspråk för att ta bort fettet) och försöker hälla upp den utan att få med bottensatsen, kanske genom ett kaffefilter har ingen nylon silduk. Så nu kommer det finnas härlig gyllenbrun, salt, söt och umamig räkbuljong att gör sås och soppor på.

RÄKBULJONG HELT ENKELT
räkskal
vitlöksklyftor
morot
selleri, rot eller stjälk
vitpepparkorn
lagerblad
fänkålsfrö
vitt vin
vatten
smör
olja

1. Smält smöret med oljan i en stor gryta. Skär vitlök, morot och selleri i grova bitar och vänd i smöret.
2. Tillsätt räkskalen och fräs i smöret i ungefär fem minuter.
3. Släng i kryddorna och häll på vitt vin. Koka ner lite och täck med vatten.
4. Koka upp, dra ner värmen och sjud 30 minuter.
5. Sila av skalen, ta bort fettet och reducera om du vill.

Utan fettet håller buljongen i upp till ett år i frys annars bara en månad!

måndag 6 december 2010

Olive juice

Titta vad jag fick idag, en liten flaska kallpressad olivolja direkt
från Italien. Ekologisk, helt orörd och jungfrulig. Bellissima! Och
sorry att kalendern inte har kommit igång men de envisa små
varelserna jag jobbar med bär på lika envisa och ettriga virus och
bakterier. Tröttman är större än bloogorken trots dagar och veckors
utförligt fotograferande av mat och bak. Snart så, kanske redan
ikväll.... men jag ska inte lova något. Jag ska laga något thai/
vietinspirerat med fläskfärs, massor med chili, vitlök, ingefära,
lime, koriander och sånt där som skakar om smaklökarna och ger
immunförsvaret en rejäl spark i baken.

fredag 3 december 2010

Min pappa!

Det här är en bild från Lilla Anna och Långa Farbrorn och den är
så himla rolig för att min pappa ser exakt ut så här! Exakt!

torsdag 2 december 2010

Sopp- och cocktailtillbehör

En till fantastisk bild. Om jag någonsin kommer få skriva min kokbok
ska den definitivt se ut så här!

Snart!

Kolla vilken fantastisk bild på en Sandwichbricka!!! Det är redan den
andra december och ingen adventskalender syns till på min halta och
lytta blogg. Men snart så, snart (läs idag) så kommer den igång!
Bra, bra, bra. Massor av göttiga, sockriga ting, en och annan savoury
frestelse, presenttips och så lite pyssel. Håll ut det kommer!!!