tisdag 9 april 2013

KIMCHI!!!

Att jag inte har något om emot långsam och något omständig matlagning kommer nog inte som en nyhet och mitt i min koreansk/japanska period innebär det självklart (?) kimchiproduktion. Inte särskilt svårt att göra men det tar åtta dagar vilket betyder en sjuhelvetes övning i självbehärskning och tålamod. På fredag är det klart och jag får smaka på den syrliga, salta, starka och krispiga saligheten som är Kimchi. Om du inte vet vad Kimchi är så är det en fermenterade kålsallad med mycket chili och andra göttigheter, det är en stapelvara i det koreanska köket och äts till nästan allt. Jag ska personligen ha den i bibimbap vilket i sin tur är en sorts koreansk pytt i panna kan man säga; marinerat och stekt kött, ris, spenat eller bok choi, kimchi, andra inlagda och råa grönsaker och ett ägg. Nu till recept men som vanligt en liten disclaimer först, eftersom detta är så pass populärt så har "alla" ett recept. Jag säger inte att det här är det bästa eller enda sättet att gör kimchi på, det är så jag har gjort det den här gången.

KIMCHI
STEG 1
1,5 kg salladskål
1,5 dl salt
STEG 2
250 g morot eller rättika,

5 salladslökar,
6-8 vitlöksklyftor
3 msk ingefära
4 msk fisksås
0,8 dl kimchikrydda*
1½ tsk socker
2 tsk torkade räkor*

STEG 1
Ta bort de grövsta ytterbladen och skär salladskålen i hälften på längden och sedan tvärs över i 2-3 cm skivor. Lägg kålen i en stor skål och salta mellan lagren, allt salt måste inte användas se bara till att all kål är täckt av salt genom att försiktigt vända på allt med mjuk händer. Lägg över ordentligt med plastfolie och lägg sedan på en så bra passande tallrik som möjligt, tyng sedan ner med en tegelsten eller konservburkar. Ställ svalt i fem dagar.


STEG 2
1. Häll av kålen och skölj den, låt den rinna av i ett durkslag och krama sedan ur överflödig vätska. Låt stå.
2. Skala morot eller rättika och skär i tändstickor, finhacka vitlök och ingefära, skär salladslöken i 2-3 cm långa bitar (använd hela löken) och lägg allt i en stor skål tillsammans med resten av ingredienserna.
3. Blanda ner kålen och se till att allt blandas och täcks av kryddblandninge. Lägg i steriliserade burkar med tätslutande lock och ställ mörkt och svalt ett dygn, kimchin kan börja bubbla. Öppna locken för att släppa ut gaser, förslut igen och ställ i kylskåp 2 dygn, kimchin är bäst efter en vecka. Håller en månad i kylskåp.

*Kimchikrydda kan köpas på asiatiska butiker, det kan annars ersättas av ett par matskedar finhackad färsk chili. Räkorna kan också köpas på asiatiska butiker, jag råkade ha en burk chilipulver med torkade räkor hemma så jag tog något mindre kimchikrydda.

Ha kul, gör kimchi och tillfredställ dina smaklökar in a big way!

1 kommentar:

Fröken Dill sa...

Tänk att man kan förvandla något så urbota tråkigt som salladskål till något så underbart som kimchi! Måste erkänna att jag aldrig gjort egen, jag brukar köpa den goda de har på koreanska butiken på Luntmakargatan. MUMS!

Tycker fröken Dill