torsdag 30 maj 2013

Mac n'cheese delux edition

Mac n'cheese är lika amerikanskt som äpplepaj, revbensspjäll och korv, det vill säga inte särskilt haha. Fast tanken på mac n'cheese inspirerar bilder av välbyggda skogshuggare och rosenkindade barn som har åkt skateboard i solen, den perfekta bbq-papptallriken med mac, klibbiga ribs, majskolv och vattenmelon. Americana och Rockwellska idyller helt enkelt. Makaroner i en gräddig, len ostsås må vara matens motsvarighet till ett duntäcke i en skön soffa men kanske något enahanda, det saknas lite färg och smakkontrast. Jag öste i lite extra saker och serverade en enkel, färsk och lite het tomatsås till.



MAC N'CHEESE DELUXE EDITION 4 port
250 g makaroner, helst lite större
140 g bacontärningar
250 g champinjoner
3 dl grädde
150 g valfri "vanlig" ost
100 g pecorino
50 g camembert
2 dl frusen spenat
muskotnöt
salt & peppar
TOMATSÅS
2-3 vitlöksklyftor
1 ask cocktailtomater
1/2 Serranochili, smulad
olivolja
färsk rosmarin
smör
basilika
salt och peppar

1. Sätt ugnen på 200 grader. Koka upp vatten till makaronerna och koka dem något kortare än den angivna tiden. Häll av, häll i en ugnsform och blanda med en klick smör.
2. Skiva champinjonerna och torrstek dem i omgångar, lägg tillbaka alla champinjoner och stek dem en stund i lite smör. Blanda svampen med makaronerna, stek sedan bacontärningarna och blanda ner dem också.
3. Häll grädden i en kastrull och koka upp, rör ned osten och rör till såsen är slät och har tjocknat, tillsätt mer grädde om det blir väldigt tjockt. Rör sen ner spenaten och rör till allt har blandats, smaka av med muskot, salt och peppar. Häll såsen på makaronerna och blanda väl, sätt in i ugnen ca 20 minuter eller till den blir gyllene och lite knaprig upp till.
4. Under tiden gör du tomatsåsen, använd pannan du stekte bacon i. Finhacka vitlök och stek i baconfettet med lite olivolja på låg värme, tillsätt tomaterna och chilin och låt allt steka ett par minuter. Häll på vatten eller vin så att det täcker tomaterna till hälften. Puttra på medelhögvärme, hjälp tomaterna genom att lätt trycka till dem när de har mjuknat. Rör ner smör och repad rosmarin när alla tomater är krossade, salt och peppra och puttra ihop lite till.
6. Rör till sist ner strimlad basilika och servera till makaronerna.

Inga kommentarer: