torsdag 4 april 2013

KOREANSKA SESAMREVBENSSPJÄLL

Just nu är jag inne i en japansk/koreansk matperiod, jag jobbar runt hörnet från Sono som flera har sagt "du bara måste äta där" om. Det har inte blivit av men jag blev så jävla sugen på koreansk-japanskmat när jag stod och läste deras meny.... dregggllll. Däremot såg jag till att  påskmeny, inspirerades av Japan, Korea och Vietnam, ska göra mitt bästa och lägga upp den. För att kunna laga min middag var jag "tvungen" att gå till ett av mina favoritställen, Kina Li på Ringvägen och plocka på mig massor av underbara och fantastiska grejer. Jag måste räkna upp lite av det; japanska nudlar, frusen waka mesallad, wontonpapper, vårrulleark, rispapper, böngroddar, svarta sesamfrön, kimchikrydda (kålen är saltad och tyngd i skafferiet), mynta, bok choi, koriander och lite till. Det bästa med koriandern är att man får den på roten som antingen kan användas i matlagningen på en gång, frysas in till ett senare tillfälle eller sättas i ett glas vatten för att sedan planteras (växer som ogräs).

Hur som helst, här om da'n gjorde jag revbensspjäll efter ett enkelt koreansk recept med minimal arbetsinsats men stora, komplexa och underbara smaker. Ett riktigt bra recept om man inte har tid att långlaga revbensspjällen i flera timmar.

KOREAN SESAME RIBS 4 port
4 tsk vita sesamfrön
1 kg tjocka revbensspjäll, skurna i 3 cm tjocka munsbitar
rapsolja
2 salladslökar, finhackade
4 cm ingefära, riven
3 vitlöksklyftor, finhackade
40 ml strösocker
40 ml sake (går med torrt vitt vin)
4 tsk soja
2 tsk seamolja
3 dl hett vatten
2 tsk majsmjöl

1. Torrosta sesamfrön i en stekpanna på medelhögvärme tills de är gyllenbruna, det går fort akta så att de inte bränns. Mal fröna i matberedare eller mortel.
2. Skär bort överflödigt fett från kött, stek köttet i omgångar i olja på hög värme i en tjockbottnad stekpanna eller gjutjärnsgryta tills det är mörkt gyllenbruna. Vänd bitarna ett par gånger under stektiden. Häll bort oljan ur grytan.
3. Lägg ner köttbitarna i grytan och täck med hälften av sesamfröna och resten av ingredienserna utom majsmjölet. Koka upp på medelhögvärme, sätt sedan på lock, dra ner värmen och sjud i 50 minuter. Rör om då och då.
4. Blanda majsmjöl och lite kallt vatten till en slät smet, häll ner i grytan och koka tills blandningen tjocknar. Strö över resten av sesamfröna.

Servera med ris och kimchi eller en kall nudelsallad. Yum yum yum! Om ni är riktigt snälla lägger jag upp ett recept på kall nudelsallad med marinerad gurka.



1 kommentar:

Fröken Dill sa...

Oj, oj, oj hur gott som helst! Även jag är helt insnöad på det asiatiska åt korea, japan och thailand till. Vad gjorde vi utan dessa underbara kök? Brukar också handla på China Li, som ligger på vägen mellan jobbet och en av våra största kunder. Tyvärr har jag inte haft några möten hos kunden på sista tiden...