lördag 5 juli 2014

Fourth of July!



Gårdagens lunchinspiration kom givetvis från USA på deras självständighetsdag och allt. Buffalo wings är uppkallade efter staden Buffalo i delstaten New York och är alltså inte buffelvingar utan friterade eller stekta kycklingvingar i en smör- och chilisås. Jag är något av ett Buffalo Wing-freak och älskar den smöriga, syrliga och heta såsen som täcker de knapriga vingarna och smälter in i den lätta paneringen. Så vad gör en om en inte har några kycklingvingar? Jo, vi gör klyftpotatis Buffalo style såklart och serverar med de klassiska wingtillbehören Blue Cheese dip och selleristavar. En grillad korv i bröd är grädden på moset i den här fantastiskt goda kalasrätten. Det går att rosta fler typer av grönsaker (exempelvis blomkål, palsternacka, morot) eller quorn i såsen för vegetariska "wings". 


BUFFALO STYLE POTATO WEDGES 4 port
10 stora färskpotatis, tvättade
50 g smör
2-4 msk röd hot sauce
1 tsk rökt paprika
1 tsk Colman's mustard
1/2 tsk fänkålsfrö
1/2 tsk salt
1/2 dl hackad kruspersilja
1 msk hackad fransk dragon

1. Sätt ugnen på 225 grader. Lägg smör, hot sauce och kryddor i en ugnsform, stoppa in i ugnen ett par minuter till smöret har smält. Rör om så att allt blandas.
2. Klyfta potatisen i åttondelar och lägg i formen, vänd dem försiktigt i smörblandningen så att de täcks på alla sidor.
3. Rosta potatisen 25-30 minuter, rör om var tionde minut.
4. Lägg upp på ett fat eller i individuella skålar eller korgar och strö över det gröna örthacket.

BLUE CHEESE DIP
125 g blåmögelost
1dl majonäs
1 dl crème fraiche eller gräddfil
1 riven vitlöksklyfta
1 tsk vitvinsvinäger
Salt & Peppar

1. Lägg allt utom salt och peppar i mixer och kör till en slät sås, smaka av med salt och peppar.
Alternativt: mosa osten med en gaffel och blanda med vitlök och vinäger, rör i majonäsen och till sedan crème fraiche eller gräddfil. 

Gräddfilen ger en lite syrligare smak och lösare konsistens, en smaksak helt enkelt. Om en inte har vare sig gräddfil eller crème fraiche går det att byta ut mot kvarg, yoghurt, fil. Även grädde eller mjölk kan användas men var försiktigt med mängden så att dippen inte blir för rinnig.

Servera potatisen och dippen med enbart de klassiska selleristavarna men gärna flera eller andra krispiga primörer som tomater, morot, sparris, blomkål, salladsblad, rädisor eller fänkål.


Inga kommentarer: