onsdag 24 september 2008

GUACAMOLE AUTENTICO


Okej, guacamole. Genialiskt enkel, försvinnande god och fullständigt missuppfattad. Guacamole ska vara avokadogrön, den ska inte innehålla vitlök och ska absolut inte blandas frystorkad ur en lite påse. I min värld bör guacamole inte blandas med gräddfil, creme fraiche eller majonnäs (låter otroligt, men jag har sett det!) men om man har dåligt med avokado så är det ok att dryga ut med lite gräddfil, kom bara ihåg att krydda upp den då. Guacamole går inte att göra på omogna avokadon, fact. Se till att köpa dina avokadon några dagar innan du ska servera guacan så hinner de mogna, lägg dem i en pappåse med några äpplen i värsta fall. Varför? Om ni inte vet får ni faktiskt ta reda på det själva. Och just det! En guaca ska inte vara slät (eller rinnig), tvärtom, den ska vara grovt mosad med tydliga bitar av tomat, lök och koriander.

Dåså. Nu ska ni få ett autentiskt recept! Lär er det här ordentligt, efter det så får ni experimentera. Guaca med keso är hemskt gott, likaså att byta ut koriander mot annat kryddgrönt eller blanda med grovhackad mango osv, osv, osv!


RECEPT

2 mogna avokadon
½ hackad rödlök
½ tsk spiskummin
1-2 finhackade serrano chilis, urkärnade och skiljeväggar borttagna
2 msk hackad färsk koriander
1 msk färsk limesaft
1/2 tsk flingsalt
Svartpeppar, färskmalen
1/2 hackad söt & mogen tomat, urkärnad

1. Kärna ur avokadorna och gröp ur köttet i en djup tallrik. Eller allra helst i en mortel.
2. Mosa avokadon lätt med en gaffel, fortsätt med att mosa in lök, koriander, spiskummin och limesaft.
3. Mängden chili beror på hur stark du vill ha din guacamole, styrkan varierar mellan chilifrukter och om du lämnar kvar kärnor och skiljeväggarna, en ren smaksak men det kan bli förjäkligt starkt om man tuggar på en kärna. Börja med en halv chili och jobba dig upp till önskad styrka, salta & peppra.
4. Vänta med att blanda i tomaterna tills precis innan du ska servera guacamolen.
5. Dekorera med rädisa eller allra helst jicama, en mexikansk rotfrukt vars konsistens påminner om rättika och rädisa men vars smak är sötare och mer lik äpplets.

Inga kommentarer: