tisdag 30 september 2008

RECIPE TIME!

Okej! Det här receptet skapades till min & Amandas påskmiddag. Jag ville ha någon form av äggrätt, det jag ville göra först var kokta ägg som toppas med en provencalskröra som jag inte hittade receptet på. Vad göra? Hitta på något själv såklart, jag älskar ceasardressing, vem gör inte det? Alltså blev det ceasarinspirerade fyllda ägghalvor, kejsarägg! Om det blir kejsarröra över så blir det en god dipp! Ni som tänkte bli regelbundna läsare av min blog kommer upptäcka att jag är lite tokig i rostad vitlök. Dessutom ska jag passa på och bli arg över den slapphet som finns bland översättare, ofta får man i textning av engelskspråkiga matprogram se ansjovis som en ingrediens i ceasardressing.... mmmm, låter ju toppen gott. Anchovies= sardeller, inte våra svenska anjovis och nu ska jag häda, jag hatar ansjovis.

KEJSARÄGG


4 ägg
8 vitlöksklyftor med skal
1 dl finriven parmesan (färsk!)
2-4 sardeller
Matlagningsyoghurt
Salt & Peppar
4 skivor mjukt bröd
½-1 paket bacon
Smörgåskrasse


1. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg vitlöksklyftorna i en ugnsfastform och baka dem i ugn 10-20 minuter, detta beror på klyftornas storlek, försök ta så jämnstora klyftor som möjligt. Vitlöken ska vara mjuk och mosig när den är klar.
2.Koka äggen ca 6 minuter, gulan ska vara mellankokt, krämig och ljusorange. Spola äggen i kallt vatten och låt dem kallna.
3.Skär brödet i 1,5cm tjocka skivor och sedan stavar, lägg på en plåt. Skär ner baconskivorna i mindre bitar och lägg på brödstavarna, stoppa in i ugnen. Låt gå ca 10 minuter i ugn, 200 grader, tills brödet är gyllene och baconet krispigt.
4. Kläm ur vitlöksklyftorna och mixa dem med sardeller, parmesan och två matskedar yoghurt. Halvera äggen, gröp ur gulorna och mosa med en gaffel, blanda med resten av ingredienserna. Smaka av, sardeller och parmesan är salta så salta inte innan du smakat! Peppra. Om röran är väldigt hård blanda i mer yoghurt, röran ska vara krämig och kunna formas. Om röran blir för rinnig blanda i mer riven parmesan.
5. Lägg i en klick av röran i varje ägghalva. Lägg bröd- & baconstavarna på ett fat och placera äggen på, klipp över smörgåskrasse.

2 kommentarer:

Elin - Södermalm sa...

Ser gott ut och låter gott.

kristin sa...

Det var väldigt gott!