torsdag 22 januari 2009

FAVORIT!!!

Det här är en av mina favoriträtter och även paradrätter, och vad kan det vara tro?
Jo, skaldjurspasta med två såser. Ibland görs den med skaldjursmix (musslor, räkor, bläckfiskringar, krabba), idag görs den med tigerräkor! Räkorna är ekologiska och miljövänligt odlade, naturligt utfodrade utan antibiotika, så, då var det avklarat. Jag vet att jag har krånglat till receptet och det vore inte alls svårt att förenkla, men ibland är det kul att få hålla på i köket med småmoment.

SKALDJURSPASTA MED 2 SÅSER
200 g tigerräkor utan skal
1 burk tomater
½ ask frusen basilika
8 vitlöksklyftor
½ chili
1 citron, bara skalet
1 dl vitt vin
3 dl grädde
1 dl riven parmesan, färsk
½ dl hackade persilja
2 msk olivolja
2 klickar smör
salt
svartpeppar
ev. socker

valfri pasta


STEG 1
Finhacka chilin, 2 vitlöksklyftor och blanda med det finrivna citronskalet och 1 msk olivolja. Vänd ner oljan med räkorna och marinera, övertäckt, i två timmar.

SÅS 1
Häll burken med tomater i en kastrull, pressa i 4 vitlöksklyftor, mal färsk svartpeppar, häll i 1 msk olivolja, salt (ca 1 tsk), basilikan och ev socker. Låt puttra minst en halvtimme. Smaka av och rör ner en klick smör(eller fler efter samvete).

SÅS 2
Finhacka 2 vitlöksklyftor och låt mjukna i 1 klick smör i en tjockbottnad kastrull. Häll över vinet och koka upp, sänk värmen och reducera tills hälften är kvar, vispa i grädden tillsammans med parmesanen och koka upp. Smaka av med sop och rör till sist ner persijan.

SIST MEN INTE MINST
Koka pastan enligt anvisningar och häll av. Värm en sauteuse och fräs räkorna hastigt i marineringsoljan, så att de är precis understekta. Tillsätt pastan och häll över tomatsås, ha hellre för lite sås än för mycket, ta lite i taget. Låt allt bli genomvarmt. Lägg upp på tallrikar och ringla över den vita sås. Servera stor blandsallad till.

FÖRENKLINGAR
1.Tillsätt vinet i tomatsåsen samtidigt som de andra ingredienserna och låt koka med, avsluta med att blanda ner grädde och parmesan, koka upp igen.
2. Strunta i att marinera räkorna och fräs dem bara med chilin, vitlöken och citronskalet.
Fortsätt till sist men inte minst. Avsluta med persiljan.

Inga kommentarer: