tisdag 27 januari 2009

Kvällens påhitt


Nu har jag ätit middag, gryta med massor av grönsaker och lite kyckling. Blir en rätt stor gryta om man servera potatis, ris eller bulgur till annars skulle jag tippa på att den räcker till fyra. Russinen jag använde var såna där fina, stora som finns till jul med en spansk señorita på paketet.

FÄRGGLAD GRYTA MED KYCKLING OCH RUSSIN
2 kycklingfiléer
1 burk avrunna kikärter
1 stor morot
1 stor palsternacka
½ röd paprika
en kvarts spetskål
4 schalottenlökar

SÅS
5 vitlöksklyftor
en tumme ingefära
1 dl bra russin
ca 10 g smör
1 dl vitt vin
2 grönsaksbuljongtärningar + vatten
1 dl crème fraiche
1- 2dl grädde
soja
vitpeppar


1. Skär kycklingen i 2 cm tärningar och bryn tillsammans med kikärtorna i olja i en gryta på hög värme, salta och peppra. Ta upp ur grytan.
2. Skiva morot och palsternacka tunt på längden, strimla paprika och spetskål, kvarta schalottenlökarna. Fräs grönsakerna i omgångar i grytan, ta upp och lägg med kycklingen. OBS! Salta inte grönsakerna.
3. Finhacka ingefäran och vitlöken, vrid ner värmen och fräs hacket med russinen tills vitlöken är mjuk men inte tagit färg. Häll över vinet och reducera till hälften, tillsätt crème fraiche, ca 1 dl grädde och buljongen. Låt puttra 15 minuter.
4. Lägg tilbaka grönsakerna och kycklingen i grytan, spä eventuellt med resten av grädden och/eller lite vatten om det är för lite vätska, låt koka upp. Smaka av med mörk soja och vitpeppar.

Servera som den är, så åt jag den, eller med valfritt gryn eller kokt potatis.

Inga kommentarer: