torsdag 7 april 2011

Pankopanerade bönbiffar

Panko är guds gåva till panering... allt blir liksom luftigt och krispigt, det är alltså magiskt. Nuförti'n finns det att köpa i princip överallt, så du har ingen ursäkt att inte använda det. Jag äter rätt mycket sallader för tillfället delvis på grund av dess "man tager vad man haver"-kvalitéer, dels att det går snabbt men främst för att jag tycker att det är gott. Det är också en otroligt enkel lösning när man lowcarbar även om jag har börjat GI fuska lite med bönor och linser. Och på tal om bönor så var det exakt det jag använde mig av till en sallad, istället för att bara ha i bönorna som de var ville jag ha nåt varmt och matigt.

PANKOPANERADE BÖNBIFFAR ca 16 st
1 burk borlottibönor
2 msk rostade sesamfrön
1 liten gul lök
1½ dl riven ost
1 ägg, uppvispat
2 msk mjöl
SoP

pankoströbröd
rapsolja

1. Häll av bönorna och skölj, låt dem rinna av ordentligt.
2. Mosa bönorna och blanda i ägget och mjölet. Finhacka löken och rör ner med osten, sesamfröna, salt och peppar. Plasta och låt vila minst en timme.
3. Häll nån deciliter panko på ett fat. Gör bollar eller queneller, ca en matsked bönsmet per biff och lägg dem i pankon, täck med ströbröd och platta till dem något.
4. Stek några biffar åt gången i rikligt med het olja i tjockbottnad stekpanna, vänd dem när de är gyllenbruna, ett par-tre minuter per sida. Låt rinna av på hushållspapper.

Servera med matig sallad och en kall sås. Om du vill förstärka sesamsmaken kan man droppa i lite sesamolja i smeten eller göra en tahinidipp till.

TIPS! För bäst och finast resultat när du steker något ska du bara vända det en gång under stekningen. Detta innebär is i magen, tålamod och tilltro till att du kan det här! Det är när man vänder för många gånger som saker faller isär. Oftast går det att se på sidan hur högt tillagningen har kommit, du kanske misslyckas ett par gånger men man lär sig snabbt! Detta gäller givetvis saker som ska stekas riktigt hett och hastigt och inte är mer än ett par cm tjocka och/eller inte behöver bli genomstekta. Alltså INTE en fem cm tjock kycklingfilé, då är det andra tillagningsprinciper som gäller.

2 kommentarer:

Fröken Dill sa...

Måste köpa sån där panko. Tyvärr har jag inte sett den i några vanliga affärer, men det gäller väl att hålla utkik.
Hälsar fröken Dill

kristin sa...

Ja, jag tror det. Min lokala Coop reade ut det för halva priset men jag skulle tro att större affärer har det!