fredag 27 april 2012

BRIGHTON! CHOCCYWOCCYDOODAH

Helt otroligt!!! Jag har vunnit en TLC-tävling, till Brighton, till Choccywoccydoodah som är en choklad- och tårtbutik som är alldeles underbar... det är lite av en guilty pleasure... att sitta hemma en fredagkväll och titta på ett program om choklad och tårtar (helt fantastiska tårtor).... och helt ärligt. Jag gillar inte ens choklad särskilt mycket. Men, ni vet, alla som jobbar där verkar så roliga och trevliga och begåvade. Och de verkar tycka så mycket om varandra och göra så festliga saker tillsammans, en sån där känsla av att de är mer än arbetskollegor, de är familj...

Ja, jag är helt såld.... Hur som helst ska jag åka till Brighton om fem veckor ungefär, jag älskar Brighton. Stranden, piren, havet det är fortfarande overkligt. När jag sa att jag skulle tävla så fnissade min syster åt mig och himla med ögonen, att vara den där kvinnan. Singel, 31 år gammal, matälskare som tävlar om att få besöka chocolatierer i Brighton, herregud alltså. Anyhoo min syster himlade alltså med ögonen och sa "Om du vinner måste du ta med mig". Då tänkte jag, jag ska fanimig vinna den där tävlingen men innerst inne så "visste" jag ju att jag inte skulle vinna. Men så kom det där mailet igår... vi gapskrattade i en kvart. Och eftersom jag sagt att jag skulle ta med henne så gör jag det.

Just nu så gör jag en vitvinssås, jag har redan kokat en stor bit laxfilé och spritsat mandelpotatismos. Det blir fiskgratäng om ni inte förstod det, vitvinssåsen ska piffas till riktigt ordentligt med räkor och dill. Känner mig så jädrans piffig idag, fredag. Fiskgratäng, lite kallt Fumées Blanche, ärtor, sol, fågelkvitter... våren är här.

onsdag 25 april 2012

Cheeseburger crusted pizza anyone?

Jag vet inte, vad ska jag säga? Jag älskar pizza, jag älskar chesseburgare och jag vore en hycklare om jag inte erkände att denna snabbmatens bastard inte lockade mig men någonstans måste man väl få säga "Nej, nu räcker det".


Vissa tror att vi i framtiden kommer att äta små piller till middag, ett grönt som smakar ärtor, ett brunt som smakar stekt kyckling och brunsås och ett vitt som smakar potatismos. Allt nersköljt med ett stort glass filtrerat supervatten, om man har plats för mer kanske man får ett blått piller som smakar blåbärspaj med vaniljsås. Ingen är tjock och ingen är undernärd, pillrena innehåller all näring vi behöver utöver aptithämmare och kommer i en mängd smaker från all världens kök. Andra tror att vi bara kommer att äta superfrukter, grönsaker och alger, kött från frigående kycklingar, hållbart fiskade feta fiskar och klimatsmarta mollusker. Transfetter och processade kolhydrater och kött är ett minne blott när vi knaprar fullkorn, nötter och frön och drizzlar vår råkost med hampaolja. 

Efter att ha sett den här reklamen och liknande vansinnigheter designade för att locka alla oss som är beroende av transfetterna och kolhydraternas förföriska frestelser, enkla måltider att beställa och skölja ner med en stor kanna Coca Cola, tror jag att framtiden kommer att gå i en annan riktning. I framtiden smaskar vi på kebabrulle med potatismos och bostongurka, pad thai med köttbullar och ketchup, kryddig nacholasagne, vårrullar fyllda med mac n' cheese, sticky-ribsfyllda munkar, hot dog i rostad brioche med jordgubbssylt och clotted cream, fiskpinnsushi med wasabiremoulad, spaghetti och bbq-köttfärssåspizza och nudelsoppa med chicken nuggetkrutonger. Crossover-köket från helvetet, bara stärkelse, msg, socker, processat kött, smakförstärkare, salt och transfetter.

Allvarligt talat, jag tror aldrig att vi kommer äta piller till middag vi äter med alla sinnen och kommer inte nöja oss med en munsbit artificiella smaker hur nyttiga de än är och det kommer inte enbart finnas pytt-i-panna glassbåtar och kanelbullshamburgare i färdiglagade-diskarna. Däremot så tror jag att världen blir mer och mer polariserade, vissa vet allt som kan vetas om antioxidantfyllda superfödor och vad man ska äta för att maximera muskelbyggande eller viktnedgång. Andra är övertygade om att processat kött med pulvermos eller snabbmakaroner, ketchup och lite gurkskivor är en nyttig och komplett måltid för ett växande barn, varje dag. Och jag tror att vi bara har börjat se den här utvecklingen. Den frysta, processade, moderna maten som skulle ersätta den hemlagade bonnmaten, åts förr av den medvetna medelklassen i storstan med frysar att fylla och tid att spara. Numera äts den av storstadsbo som lantortsbo med ännu större frysar att fylla och ännu mindre tid att frivilligt lägga på matlagning. De medvetna och moderna idag lagar ekologisk mat från grunden, undviker processade råvaror, bakar hellre sitt egna surdegsbröd och stoppar sin egna korv. 

Jag vet att det har varit oerhört trendigt i många år att visa hur snabbt man trillar egna köttbullar, panerar sin egen fisk och gör sås eller mos utan pulver men jag tycker ändå att det kan påpekas. Vi går mot ett oerhört skumt samhälle där vissa är näst intill ortorektiker och resten är undernärda och skinny fat eller gravt överviktiga. Så hur hittar vi gyllene medelvägen?

Pizzan kan för tillfället enbart köpas på Pizza Hut i mellanöstern.

tisdag 24 april 2012

Brödet som aldrig får ätas...

Hade ett samtal med någon om att bland det första man lär sig (när man lär sig laga mat) är att läsa igenom recept ordentligt. Annars står man där med muffinssmet med smörkräm i tex eller som i mitt fall ett nybakat bröd som jag ALDRIG får smaka på.

Använde ett recept från gamle, pålitlige Pain de Martins surdegsbok, råg, femkornskross, linfrön solrosfrön och russin. Brödbaket påbörjades igår med surdegsgrund och skållning av kross, så långt så väl det är ju något man har vant sig vid när det kommer till surdegsbakning. Ok, grunden och krosset utökades med mjöl och sånt och skulle jäsa i bunken i fyra timmar, fortfarande helt ok. Sen ner i smord form för att jäsa ytterligare två timmar, inga konstigheter heller och sen in i ugnen en timme. Doften av varma gryn, nästan ölaktiga, blandas med solrosfrönas lite beska arom och russinens rustika sötma..... tankarna flyr till tjocka skivor rågbröd med mjukt smör som rinner ner för fingrarna när det smälter, en skiva nötig och vällagrad ost, kanske lite citrusmarmelad eller honung. Jag.... jag är redan där.

Då läser jag de sista raderna i receptet. Stjälp brödet ur formen, låt det svalna på galler och sedan vila invirad i bakduk till morgonen. Till imorgon!!! I can not believe this.

Vad är en skiva nybakat bröd med smör? Den kan ju vara tråkig och smaklös och smulig och alldeles, alldeles underbar.

måndag 23 april 2012

3 CAN CURRY


Idag tittade jag djupt inuti det nystädade skafferiet för att leta rätt på föda. Jag genomgår en kostambivalens för tillfället, som består av 25% jag vill äta mindre kött, 25% jag vill sänka mina matkostnader, 25% jag vill äta mer klimatsmart och 25% jag vill få äta frukt och fullkorn. Detta har lett till några förvirrade inhandlingsrundor, är fortfarande ovan vid att "få" äta baljväxter osv, gjorde förresten en vansinnigt god dhal i fredags. Vad skulle jag komma fram till? Jo, det är lite tomt i kylskåpet och jag försöker äta mer vegetariskt. Ur denna nöd och lust föddes 3 can curry.

Detta är en "man tager vad man haver-soppgryta", så anpassa tillagningstid efter grönsakerna du har; moroten kan ändras till palsternacka, pumpa, sötpotatis eller potatis, zucchinin kan ersättas med sockerärtor, spenat eller broccoli, kikärtorna kan ersättas med andra bönor eller linser, de gula russinen kan ersättas med vilken annan torkad frukt du har och kokosen kan ersättas med hackad mandel, pistage eller cashewnöt. Nigellafrö och äpple kan uteslutas, om du använder torra röda linser reder de grytan och kan behöva mer vätska, tillsätt dem samtidigt som tomaterna och kokosmjölken. Om man använder bönor på burk istället för kikärtor behöver de inte rostas.

3 CAN CURRY 4 port

1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
2 stora morötter
1 äpple
1 tumme färsk ingefära
2 tsk vardera av spiskummin och korianderfrö
2 msk madras curry
4 kardemumma kapslar
svartpeppar
2 buljongtärningar
1 burk goda tomater
1 burk kokosmjölk
1 dl kokosflagor
1 dl gula russin
1 burk kikärtor
1 tsk nigellafrön
½ zucchini
rapsolja

  1. Skala lök och vitlök, hacka löken och finhacka vitlöken, tärna morot och urkärnat äpple, strimla ingefäran. Stek allt i en stor gryta på medelhögvärme i rapsolja, tillsätt spiskummin, koriander, curry, kardemumma och svartpeppar och låt allt rostas och få lite färg.
  2. Häll i tomater, kokosmjölk och buljöngtärning, fyll upp med vatten om det verkar var för lite vätska. Låt allt koka upp och puttra på medelvärme 20 minuter.
  3. Nu är det dags för russin och kokos att åka i grytan, puttra ytterligare 10 minuter. Smaka av och krydda upp med mer curry, spiskummin och koriander. Låt allt puttra ytterligare 10 minuter om grytan verkar för tunn.
  4. Häll av och skölj kikärtorna, rosta i stekpanna med rapsolja. De ska bli gyllene och knapriga, tillsätt nigellafrön och rosta ett par minuter med kikärtorna.
  5. Ta grytan av värmen, tärna zucchinin och blanda ner i grytan tillsammans med kikärtorna.
Servera med yoghurt, citronklyftor, strimlad mynta och färsk koriander.

Den här bloggposten vaccinerar 95 barn

Just nu söker UNICEF en hälsospecialist till konfliktområden i Afghanistan. I tjänsten ingår bland annat att massvaccinera miljontals barn mot stelkramp, polio och mässling.
 Foto: © UNICEF/Asselin

Jag skulle gärna ta mig an uppdraget, men eftersom jag inte kommer loss så publicerar jag den här bloggposten istället. Då vaccinerar jag nämligen 95 barn runtom i världen mot stelkramp tillsammans med Apotek Hjärtat. Det är också bra.

Jag är med UNICEF i kampen för varenda unge. Vill du också vara med och förändra barns liv? Bli Världsförälder här: unicef.se/bli-varldsforalder. För 100 kronor i månaden är du med och ser  till att barn över hela världen får vaccin, medicin, rent vatten och utbildning.

Har du en blogg och vill vaccinera ytterligare 95 barn? För varje bloggare som publicerar den här bloggposten mellan 16 april och 13 maj så skänker Apotek Hjärtat 95 stelkrampsvaccin. Läs mer och hämta bloggmaterial på unicef.se/sprid-budskapet/bloggkampanj

onsdag 18 april 2012

Rysk pannkaksfest

Vet ni vad?! Ikväll ska jag äta ryska pannkakor med en väldigt god vän. Pannkaksdegen/smeten jäser och ju längre desto bättre är mitt motto, i varje fall om man inte har så mycket jäst hemma. Vår pannkaksfest är rätt så försenad, Maslenitsa eller smörveckan är sista veckan innan den stora fastan för ortodoxa kristna. Då har man redan slutat med köttet men har en sista chans att äta ägg, fisk och mejeriprodukter.

Pannkakorna serveras med en mängd olika tillbehör; smält smör, kvarg eller smetana, sylt, honung, stuvad svamp, salt eller rökt fisk, hackad lök, kaviar och ägg. Jag har tänkt att vi ska äta dem med smör, honung, sylt, smetana, hackad lök och kallrökt lax.

Recept och bilder från vår pannkakskornucopia kommer ikväll eller imorgon.

torsdag 12 april 2012

Chicken Nuggets!

Att göra egna chicken nuggets tar ingen tid alls och blir minst lika gott som på Donken! Det fina är att man kan göra precis som man vill (som vanligt) men vill man ha kolhydrat/glutenfritt så behöver man ju inte panera ens och paneringen är valfri. Jag använde det fantastiska japanska ströbrödet panko som blir frasigt som frasigaste wienerbröd och luftigt som ett moln. Om man gör nuggetsen en till en och en halv centimeter tjocka så är de genomstekta när de är gyllenbruna på varje sida. 

Jag rostade blomkål och lök med garam masala och muskot och gjorde en raita med morot, ingefära, färsk mynta och koriander till. Vill man gör ett vego alternativ så finna det ett recept på kikärtsbiffar här.

CHICKEN NUGGETS 12-16 st

400 g kycklingfärs
2 msk riven parmesan
1 ägg
½ tsk mild paprikapulver
salt
peppar
1-2 dl panko eller annan panering polenta, ströbröd etc
rapsolja
  1. Blanda ägget med parmesan, paprika och peppar. Låt svälla femton minuter.
  2. Blanda ner färsen och arbeta ihop snabbt med salt.
  3. Ta 1-2 msk färs och gör en nugget, lägg i pankon och vänd om tills den är täckt. Lägg på bricka eller skärbräda medan du formar resten av nuggetsen.
  4. Sätt en stekpanna på högvärme och häll i ett par matskedar rapsolja. Stek några nuggets åt gången, vänd när de är gyllenbruna och stek på andra sidan tills den är gyllenbrun också.
Servera med god sås, klyftpotatis eller ris, grönsaksstavar eller rostade rotfrukter.

Såsförslag;
Tzatziki
Guacamole

onsdag 11 april 2012

Chokladkaka utan mjöl

Enkel och mäktig kaksmet som sufflerar högt över formens kant i ugnen innan den kollapsar och faller ihop till en seg och kladdig njutning som kommer att omdefiniera din syn på kladdkakan.

CHOKLADKAKA UTAN MJÖL 

200 g choklad (45-50% kakaohalt) 
200 g smör
220 g socker
4 ägg, separerade
Ugnsvärme: 180 grader

  1. Sätt på ugnen. Klä botten på en 23 cm springform med bakplåtspapper och smörj hela formen med smör. 
  2. Hacka chokladen och smält med smöret över vattenbad.
  3. Vispa gulorna med hälften av sockret tills vita och luftiga. Vänd ner choklad smeten.
  4. Vispa vitorna till hårt skum och vispa ner sockret lite i taget tills smeten är blank och bildar vackra sidenband.
  5. Vänd ner marängsmeten försiktigt i chokladsmeten och häll i formen.
  6. Grädda i 40 minuter eller till en sticka kommer ut torr.

Låt tårtan svalna innan servering, den ska kollapsa och vara kladdigt seg. Servera med rinnande eller vispad grädde, frukt, bär, glass eller kolasås.
Byt ut smöret och få en laktosfritårta.