lördag 7 mars 2009

Die hard food.


Hejsvejs har ju inte bloggat så mycket den här veckan. Har varit upptagen med jobb, socialt liv, träning, förkylning och allt annat som alla andra också gör. Men jag kan ju berätta lite om maten som gjordes i veckan på jobbet!

MÅNDAG Fiskgryta med rotfrukter och dill, potatis.
TISDAG Kycklingfilé i ugn med couscous och kryddig tomatsås
ONSDAG Fullkornsspaghetti med ost & broccolisås.

I måndags bakade jag bröd med potatis som blev över efter lunchen och i tisdags bakade jag zucchinibröd som blev så jävla gott!!

Så här gjorde jag fiskgrytan, enkel och oraffinerad, definitivt inget finlir. Så här tycker jag om att laga mat, inte hafsigt och slarvigt à la Per Morberg eller andra härliga män som får slabba och stöka ner i köken. Jag vill laga mer robust och ordentligt, mat som är bra för en, som gör en stark och ger en hår på bröstet och kött på benen. Mat så att man orkar dricka vin och dansa hela natten. Men det här är ju en rätt lätt rätt, hahaha. Men ni kanske förstår vad jag menar.

GRYTA MED RIVEN FISK 4 port
3 stora morötter
2 stora palsternackor
2 vitlöksklyftor
3 msk smör
3 msk mjöl
ca 1 liter mjölk
ca ½ liter fiskbuljong
400 g lax
400 g vit fisk
½ dl finhackad dill
½ dl persilja
citronjuice
räkor
en skvätt grädde

Ugnsvärme: 200 grader

1. Tärna morot, palsternacka och vitlök smått.
2. Smält smör i en gryta, pressa i vitlöken och låt den bli varm, pudra över mjöl. Späd med mjölken, börja med några deciliter och vispa ordentligt, inga klumpar! Ha inte i hela vätskemängden (ca 2/3) och låt såsen puttra ihop ca 5 min.
3. Så nu är det dags att ha i rötterna, salta o peppra, låt grytan puttra vidare 10-20 minuter, spä med vätska om grytan blir för stabbig eller stuvningsliknande.
4. Lägg fisken i en smord ugnsform, salta, peppra och kläm över citronjuicen. Stoppa in i ugnen och tillaga 10-20 minuter beroende på tjocklek och sånt, kolla med en kniv det gör inget om fisken blir lite trasig.
5. Rör ner de färska kryddorna och smaka av.
6. Nu river du fisken i trevliga bitar och rör ner i grytan, låt allt bli genomvarmt om det inte är det! Om man vill vispar man i grädde och lägger i några fina, ljusrosa, söta räkor.

Ät med pressad potatis eller ris och lite smörslungade ärtor.

Den döhäftiga bilden där uppe kommer härifrån! Pretti kool speciellt med tanke på att resten av bilderna på sajten verkar vara tuttbrudsbilder.

7 kommentarer:

Fröken Dill sa...

Otroligt tuff bulle! Avstod från att titta på tuttarna.

Hälsar fröken Dill

Stoned potato sa...

Haha, ser ut som "Våga vägra brödpudding"-aktivist!! Det var kanske det sajten handlade om, bröpuddingar alltså ... (näe jag vet, dålig gbghumor). Har inte kollat vidare iaf.

Och alltså, alla grbbs slabbar inte i köket: bemödar man sig om att välja bra råvaror, bryr sig om hur och var dom är producerade och dessutom väljer ett vettigt vin till så inte fasen hafsar man i köket ... (Förresten så slafsade Ann Söderlund ganska friskt när hon lagade ;)

Unknown sa...

Haha, nej menade inte att alla killar slabbar eller hafsar i köket. Utan den där sortens tv/kokbokskock (man som kvinna) som lagar stora bitar kött, märgben, rustik potatisgratäng, smörsåser, med svetten droppandes i ögonen, stora klunkar vin, hugger sin egen ved till spisen o dricker ännu mer amarone när man njuuuuter av sin "enkla" middag!
Och inget ont mot dom, I like them, jag är bara inte sån:)

Stoned potato sa...

Vill bara tipsa om Lottas rotfruktspannkaka. Perfekt till hungriga dagisbarn
http://hemmafru.taffel.se/2009/03/16/rotfruktspannkaka-med-chevre-och-lonnsirap/

Annika sa...

Hoppas allt är bra med dig - saknar dina inlägg!

Ormen sa...

Hallå, jag saknar dig, kom tillbaks.....

Unknown sa...

Tack för kommentarerna förresten!!!