torsdag 9 juli 2009

Omständig mat!

Den här grytan med inspiration från Japan/Kina gjorde jag ett tag sedan och har velat lägga upp receptet rätt länge, sen glömde jag bort det helt och nu hittade jag mina anteckningar i ett block. Det är lite omständigt med olika steg och många ingredienser, men jag tyckte det var värt det. Passar väl bättre på hösten/vintern men med det här regnvädret.....

STEG 1
ca 1,2 kg högrev
ca 20 skivor syltad ingefära
10 pepparkorn
1 tsk salt
1 bird's eye chili
3 msk söt soja
2 msk ostronsås
vatten


1. Grovhacka chilin och lägg allt i en kastrull, fyll upp med vatten så att det precis täcker köttet. Koka upp och skumma av, dra ner värmen och sjud på låg värme utan lock 1½-2 timmar.
2. Ta upp köttet och låt det vila, sila buljongen och ställ åt sidan


STEG 2
2 vitlöksklyftor
½-1 bird's eye chili
2 dl torkad shitake
1 tsk sesamolja
3 tsk rapsolja
1 msk soja
1 msk ostronsås
Sherry-, risvins- eller vitvinsvinäger


1. Blötlägg svampen i varmt vatten 15 minuter eller tills de har mjuknat.
2. Finhacka chili och vitlök, fräs mjuka i sesamolja och rapsolja, dra ner värmen och tillsätt några deciliter buljong, ostronsås och soja. Koka ner till hälften, spä med mer buljong och lägg i svampen.
3. Puttra ihop grytan ungefär en halvtimme och smaka av med vinäger.

STEG 3
köttet
gröna blad ex. bok choy, broccoliskott, bladspenat, gärna en kombo
mynta (ev. basilika)
svarta sesamfrön
syltad ingefära


1. Skär ner kålen i valfritt format, skiva köttet och strimla tunt och grovhacka myntan.
2. Red såsen med lite potatismjöl om du vill ha den simmigare/tjockare. Lägg i köttet först sedan kålen och till sist myntan. Servera med syltad ingefära!

3 kommentarer:

Lisa sa...

extra mödan verkar väl värt njutning. låter verkligen toppengott!

kristin sa...

Det var det också!!! Tänk vad gott om man har sommarfärsk svamp i istället!

Mikaela Mars sa...

Grymt fint. Högrev är en favorit, snuskigt billigt och lite bortglömt, folk pallar väl inte långkok - de anar inte vad de missar på kuppen!