onsdag 29 juli 2009

Vichyssoise med kyckling.

Igår gjorde jag visky svisk till middag, purrfekt snabbmat, mmmm.
Jag la till lite kycklinglår och det blev både mättande och gott.

HÖFTAT RECEPT PÅ VICHYSSOISE MED KYCKLING
5-6 normalstora mjöliga potatisar
1 stor purjolök
4 kycklinglår
1-1½ liter kycklingbuljong
1 msk smör
1 msk rapsolja
salt
vitpeppar
ev. 1-2 dl vispad grädde
gräslök
créme fraiche


1. Ansa bort de grövsta mörkgröna bladen på purjolöken, snitta purjolöken på längden och skölj sedan noggrannt bort all jord under kallt vatten. Skiva tunt. Skala potatisen om skalet är fult, jag brukar lämna skalet på, det finns nog folk som inte tycker att soppan blir lika "fin" då... Skiva även potatisen tunt. Salta och peppra de avtorkade kycklinglåren.
2. Smält smör med rapsolja i en varm kastrull, bryn kycklingfiléerna med skinnsidan nedåt först, vänd sedan och bryn andra sidan. Lägg i purjolöken och fräs tills den har mjuknat, tillsätt potatisen och låt fräsa med en liten stund. Häll på buljongen och låt soppan puttra på svag värme ca 20 minuter.
3. Ta upp kycklinglåren och ställ åt sidan. Mixa soppan slät och smaka av med salt och vitpeppar, vänd ner grädden. Strimla kycklinglåren och lägg tillbaka i soppen eller direkt i soppskålar. Servera soppan med nyklippt gräslök och créme fraiche och kanske en mörk skiva surdegsbröd.

Inga kommentarer: