onsdag 29 september 2010

Himlagott hopkok

Recept och update ikväll!!!!! Kraaaam

tisdag 14 september 2010

Bortbjuden!

Tacomiddag hos Elin. Jag älskar att bli bjuden på middag.

måndag 13 september 2010

O.T. & E.G.O,

Jag älskar inte bara mat, jag älskar även smink så eftersom jag är så bloggoinspirerad lägger jag upp några sminkbilder. Ja, ja, ja, visst är det här extremt narcissistiskt men det finns människor som är långt värre än jag :P





Sunday dinner


Igår blev det middag hos mina föräldrar eftersom ömma mellansyster var på snabbvisit från London. Glömde fota ordentligt och jag har inget bättre att blogga om så jag ger bara en liten sammanfattning av middagen.

Kantarelltoast till förrätt, gott men inget att orda om antar jag.
Till varmrätt blev det en av mina favoriträtter, förvildad höna vilket helt enkelt är kycklingbröstfiléer i en sås som görs på typ viltfond, grädde, madeira, enbär och lite gelé. Till det äter man pressad potatis eller som jag och Amanda smörslungad savojkål som brässeras klart i apelsinjuice och så lite sockerärtor och gelé eller rönnbris.
Sist men inte minst brownie med vaniljglass, ja det var tasty, very tasty.

söndag 12 september 2010

Birthday Brownies for Madame


Idag fyller underbara, vackra Madame år och igår hade hon fest, en väldigt trevlig fest som slutade med att hatthyllan ramlade ner och en sovande Kristin i soffan. Trots att hon uttryckligen sa att jag inte behövde göra något så kunde jag inte hejda mig, jag var bara tvungen att baka. Delvis för att jag älskar att ge bort något jag gjort och delvis för att jag inte bara kan baka för mitt hushåll, vi vill inte ha såna frestelser hemma, en win-win situation alltså, jag kan glädja en vän med hembakt, jag får baka och jag riskerar inte att sätta i mig en hela plåt brownies. Madame hade också bullat upp med två sorters minimuffins, banan och bacon, (inte tillsammans då utan separat och jag måste få baconmuffinsreceptet) och tapenadesmördegssnurror.

Jag bakade brownies, banana fudge brownies med marshmallowfudgetopping, enormt, galet gott. Liksom varför bara göra fudgebrownies när man kan hacka i en banan, torkade aprikoser och toppa allt med inte bara fudge, utan marshmallowfudge? Nu har jag några rutor kvar i kylen, måste komma på ett sätt att bli av med dem utan att äta upp dem själv. Du kan ju självklart äta browniesarna utan toppingen, den är liksom bara de hundra prickarna över i:et. Inga nötter i, det är så många som är allergiska men du kan självklart blanda i det, jag skulle rekommendera 100 g jordnötter, jag tycker gärna att de kan få vara saltade, skölj av dem lite lätt bara, grovhacka dem och blanda hälften i smeten och häll resten ovanpå. Med fudgetoppingen blir det en Rocky Roadbrownie då!

BANANA FUDGE BROWNIE ca 50 rutor
4 ägg
3 dl strösocker
200 g smör
200 g mörk choklad
75 g osvavlade torkade aprikoser
1 mogen banan
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
Ugnsvärme: 175 grader

1. Vispa ägg och smör pösigt. Smält smöret, dra av från värmen och blanda i hackad eller sönderbruten choklad, rör tills det smält.
2. Hacka aprikoserna mellanfint och mosa bananen, jag tycker att det är enklast att finhacka till mos med en storkniv.
3. Blanda mjöl, bak- och vaniljpulver, rör ner i äggvispet tillsammans med frukten och till sist smöret och chokladen.
4. Klä en långpanna med bakplåtspapper och häll i smeten. Grädda ca 20 minuter.
OBS! Gör ett stickprov efter 10 minuter, stick ner en kniv, det du vill ha är fuktiga smulor på eggen om du fortfarande får upp kletig smet är den inte klar. Brownie ska precis ha stannat men inte mer än så.

MARSHMALLOWFUDGE 1 plåt
50 g smör
3 msk kakao
5 dl strösocker
2 dl mjölk
100 g mörk choklad (60–70 procent kakaohalt)
2 msk ljus sirap
2 dl små marshmallows eller hacka stora

1. Förbered ett kallvattenbad i diskhon. Blanda alla ingredienser förutom marshmallows i en tjockbottnad kastrull. Koka upp över svagvärme under omrörning tills allt socker löst sig.
2. Öka värmen något och koka upp till 113 grader (eller till kultest), ta från värmen och sätt i det kallvattnet så att kokningen avstannar, behöver bara några sekunder.
3. Ta upp kastrullen och låt smeten svalna till 49 grader.
4. Vispa fudgen kraftigt tills den förlorar sin glans, här behövs armmuskler, ca 10 minuter. Blanda i marshmallowen.
5. Bred ut på svalnad brownie eller i en oljesmord panna eller form. Ställ i kylen tills den stelnar och skär rutor.

onsdag 8 september 2010

AW


Tjenamors! Idag satt jag kvar efter jobbet en stund och använde min planeringstid, mycket vuxet och då ringde syster och föreslog en spontan after work, göttigt. Promenerade till Söder under den höga blå himlen och vita solen, är en sucker för det här ljuset. Efter stort velande kring uteservering, kebab i bröd och allmän riktning hamnade vi på Amida Kolgrill för att fylla rytande magar innan ölen. Det var flera år sedan jag åt där sist och då hade jag migrän på gång som inte riktigt klarade av kolgrillsoset, alltså var det dags att återupptäcka den underbart träkolsdoftande och -smakande maten. Vi tog varsin grillspetsrulle, varma, nygrillade färskebaber, massor av krispig rödkål, rödlök, sallad, hemlagad rödsås som t.o.m. såg rustik ut och vitlöksås i ett stort libabröd, den ultimata snabbmiddagen. För 65 kronor!!! 65 kronor!!! Gå dit och bli imponerad.
Sen skulle det ju vara den där ölen, det blev en öl var sen var vi redo för tv-soffan, jag ville gå och lägga mig på en gång när vi kom hem, vilket jag gjorde också men jag blev upplockad med en balja te. Och nu har jag sett både Skånefruar och början av Kungarna av Tylösand, man tappar ju hoppet om människan, för att inte säga svenska människor. Jag vill ha tillbaka min naiva blåögdhet om alla människors inneboende behov av värdighet och tro mig jag är inte särskilt fin i kanten eller lättchockad.

tisdag 7 september 2010

Sesamkalkon med som tam

Ikväll blev min ömma syster, som slet i tvättstugan när jag var på möte, bjuden på bizarrogod middag. Av mig så klart. Jag köpte grön papaya när jag var på Asian Market i söndags för att göra som tam. Det var tänkt att det skulle bli av igår men jag var så oerhört trött och så fick vi besök av finaste Danni med den trollbindande, fem veckor gamla Josef, det blev lata, flottiga och underbart goda hämtpizzor istället. Idag var jag tvungen att laga den salta, starka, syrliga och söta salladen, efter att tänkt på det i två dygn gick det inte att avstå längre. Till det serverade jag kalkon som blev så god att jag överraskade mig själv och knappt kunde sluta äta. All sallad tog slut men om ni är såna som äter mycket ris räcker den säkert till fyra, det här är min variant, så få inte snurr på trosorna för att ni har sett annorlunda eller mer äkta recept.

SESAMKALKON MED RISNUDLAR & SOM TAM 2 port
500 g strimlad kalkonfilé
2 msk plum sauce
2 msk ponzu
1 msk ostronsås
1 tsk sambal oelek (eller mer!)
svartpeppar
1 msk svarta sesamfrön
TILLBEHÖR
200 g kokta och sköljda risnudlar
koriander

1. Blanda kalkonstrimlorna med resten av ingredienserna och marinera nån halvtimme.
2. Woka i omgångar i neutral olja i en riktigt het stekpanna. Lägg kalkonen på risnudlarna och strö över koriander. Servera som tam till, recept nedan.

SOM TAM 2 port
600 g grön papaya
½-1 spansk peppar
2 medelstora vitlöksklyftor
2 tsk räkpasta
2 msk palmsocker
1 msk rostad lök
1 msk tamarind
1-3 tsk fisksås
2 lime, saften
6 cocktailtomater

1. Krossa den rostade löken i en mortel, grovhacka chili och vitlök och lägg i morteln tillsammans med allt utom de tre sista ingredienserna, mortla till en grov pasta. Låt stå minst tio minuter.
2. Grovhacka tomaterna och mortla med resten, rör i limesaften och fisksås. Smaka av och tillsätt mer av det du vill ha.
3. Skala papayan, dela på hälften och kärna ur. Strimla papayan mycket fint (eller riv den).
4. Blanda papaya med dressing precis innan servering.

söndag 5 september 2010

Nudelsoppa med frikadeller

Bilderna blev lite väl gula men det är sånt jag tydligen inte kan göra något åt. Recept här, hoppas att ni har haft en trevlig söndag. Jag tänker avsluta kvällen med halvtaskig film, lite mer te, lägga upp soppan som är över och ja, lägga mig. God natt!

Har shoppat klart nu.

Det blev lite mer än jag hade tänkt mig meeeen det går ju knappt att hejda sig när man står framför hyllrad efter hyllrad med chilipastor och pulver, chili med holy basil (rekommenderas), chilipulver med räkor, bönostpuré med chili, saltade bönor, svartbönpuré, plommonsås, palmsocker, bittermelon, frusna gyoza, wontonblad, tamari och så vidare och så vidare. Jag fick inte tag i sambal bandjak eller torkade räkor.... men köpte en burk chili med räkor så det kanske går ändå. Och Omi Food var inte ens öppet, de hade semesterstängt (sic!) så jag gick till Asian Market på hörnet Olof Palmes gata/Holländargatan istället.

Citrongräs, vårlök, koriander, grön papaya, torkad svamp (eller som det stod på den översatta innehållsförteckningen; svampangrepp), hairy basil seed, svarta sesamfrön, torkade bambuskott, svarta dadlar, tamarind, chili paste-shrimp flavour, ostron fisksås, palmsocker, räkpasta, ljus soja, ponzu, oystersauce, fisksås, plommonsås, rostad lök och wontonblad.

Mormors middag!

En snabbis, min mormor fyllde år i fredags min present var att jag lagade middagen. Och jag lagade en god middag tycker jag speciellt med tanke på att jag inte hade bestämt vad jag skulle göra. Mormor kokade porterstek och jag stod för resten, dvs planering, hansling och matlagning. Mormor är inte så mycket för modern mat eller "konstiga" och starka smaker, inte för att jag är totalt out there och lagar chock-avantgardistisk mat hela tiden men när fisksås, poblano och sumak tillhör min vardagsmat och mormor ser pasta som exotiskt så får jag faktiskt tona ner mig. Super, supergod comfort food, mjuk och knaprig potatis som göttar in sig i den fantastiska såsen med lite svartvinbärsgelé och pressgurka, ibland är det "enkla" det godaste.

ENKEL FÖDELSEDAGSMENY FÖR MORMOR

Förrätt
* Melbatoast toppad av smörstekt blandsvamp och persilja

Varmrätt
* Porterstek med Hasselbakspotatis, sås, gelé och pressgurka. Salladsblad med blandade tomater.

Efterrätt
*
Äppelpaj med hemgjord vaniljsås

Nu åker jag till Hötorget.

Styrketår

Hej! Jag har sakta men säkert överlevt förkylningen from hell, jag har haft jättekonstig aptit eller så här, ingen aptit, ingen aptit, jätteont i magen och ännu ondare om jag stoppar nåt i magen sen helt plötsligt panghungrig och jag dör om jag onte får äta på en gång. Aptiten börjar normalisera sig och halsontet är borta, magen är fortfarnade lite trilsken men det känns mycket bättre, däremot är jag fortfarande vansinnigt täppt. Och vad kan vara bättre då en varm och stark smakexplosion som nudelsoppa med färsfrikadeller? Det borde rensa bihålorna. Det roligaste med det är att jag får en anledning att åka till Omi Food och proviantera!

För att orka proviantera så har jag gjort en smoothie med (nästan) allt jag kunde hitta i fruktkorgar, kylskåp och kryddlåda.

SMOOTHIE FOR HEROES;
* frusna hallon
* frusna lingon
* en banan
* ett päron
* färskpressad apelsinjuice
* en skvätt flädersaft (hemgjord med vanilj)
* en bit färsk ingefära
* en liten bit färsk chili
* malen kanel
* vaniljpulver

Allt mixas ordentligt och dricks helst med isbitar och sugrör.