tisdag 8 februari 2011

Ångad chokladkaka

Den här kakan är god, larvigt god. Vill ni ha en alliteration? Söt, syndig och saftig springs to mind men är rätt banal så vi säger syrup sweetened steamed sponge på inte svenska. Jag haffade receptet från en bok som heter Laga & Njut Dessert utgiven av Richters, en trevlig bok som inte verkar så spännande men vinner i längden. I boken hälles chokladsås över den serveringsklara kakan, det gjorde inte jag då jag hällde sirap i formen istället. Try it, it might just ruin your life.125 g smör, rumsvarmt

125 g strösocker

2 ägg, vispade
150 g vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
20 g kakaopulver utrört i 2 msk mjölk

4 msk ljussirap
smör till formen

1. Smöra en ugnsfast skål som rymmer 9 dl och häll sirapen i botten.
2. Arbeta samman socker och smör till en luftig kräm, rör i äggen ordentligt lite i taget. Sikta samman mjöl och bakpulver och vänd ner i smeten tills allt är välblandat, rör smeten i "åttor". Tillsätt kakao och mjölk.
3. Skeda upp smeten i den smorda formen med sirapen, täck med ett veckat smörpapper och en stor bit aluminiumfolie som tillåter expansion, knyt om med ett snöre.
4. Ställ skålen i en tjockbottnad kastrull till två tredjedelar fylld med hett vatten, lägg på locket och ånga över svag värme i ca 1½ timme. Fyll på med mer hett vatten om det behövs.
5. När du ska servera kakan tar du bort snöret, foliet och pappret och stjälper upp kakan på ett varmt fat.

Servera med ovispad, flytande grädde, slurp. Låt er inte störas av min ser lite geggig ut, det var sirapens fel;
1. Du kommer inte bry dig om utseendet när du har smakat.
2. Du kan utesluta sirapen helt och hållet.

Inga kommentarer: