125 g smör, rumsvarmt
125 g strösocker
2 ägg, vispade
150 g vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
20 g kakaopulver utrört i 2 msk mjölk
4 msk ljussirap
smör till formen
1. Smöra en ugnsfast skål som rymmer 9 dl och häll sirapen i botten.
2. Arbeta samman socker och smör till en luftig kräm, rör i äggen ordentligt lite i taget. Sikta samman mjöl och bakpulver och vänd ner i smeten tills allt är välblandat, rör smeten i "åttor". Tillsätt kakao och mjölk.
3. Skeda upp smeten i den smorda formen med sirapen, täck med ett veckat smörpapper och en stor bit aluminiumfolie som tillåter expansion, knyt om med ett snöre.
4. Ställ skålen i en tjockbottnad kastrull till två tredjedelar fylld med hett vatten, lägg på locket och ånga över svag värme i ca 1½ timme. Fyll på med mer hett vatten om det behövs.
5. När du ska servera kakan tar du bort snöret, foliet och pappret och stjälper upp kakan på ett varmt fat.
Servera med ovispad, flytande grädde, slurp. Låt er inte störas av min ser lite geggig ut, det var sirapens fel;
1. Du kommer inte bry dig om utseendet när du har smakat.
2. Du kan utesluta sirapen helt och hållet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar