söndag 28 augusti 2011

En vardagsmiddag helt enkelt

Ibland vill man ju bara ha hederlig, jävla mat som går fort att göra typ pannbiffar med sås och så lite grönsaker. Men om det är den 3:e gången på en vecka man äter färs så behöver man nåt mer spännande än bara pannbiffar. Räddningen blev min nya allt-i-allo moroten som fick sällskap av hackad persilja i färsen, kombon av morot- och persiljebitar som steks ger en subtil curryaktig smak till biffarna och så får de mer bett av morotsbitarna inuti biffen. Jag tänkte att med den söta rotfrukten i biffen så skulle det passa med en syrlig sås till, det hade självfallet gott bra att göra löksås, skysås eller brunsås och servera lingon till. Du bestämmer själv vad du tycker är gott, inte jag. Detta är en snabblagad måltid, om du väljer att inte låta färsen vila så går det här på en halvtimme, koka grönsakerna medans du steker biffarna.


PERSILJE- & MOROTSBIFFAR MED ÄPPEL- & LINGONSÅS 4 port
400 gram nötfärs
1 morot
½ gul lök
1 dl finhackad persilja
1 ägg
5 kryddpepparkorn
salt och vitpeppar
smör

SÅS
2 äpplen
½-1 dl frusna lingon
2 tsk äppelcidervinäger
2 dl crème fraiche
1 dl meze yoghurt
salt och peppar

1. Finhacka löken, riv moroten, finhacka persiljan och krossa eller mal kryddpepparn blanda med nötfärsen, ägget, salt och vitpeppar. Blanda allt jämnt men överarbeta inte färsen, det är en lös färs. Låt färsen vila i kylskåp en halvtimme.
2. Kärna ur äpplena men skala bara om det stör dig med äppelskal, lägg i en skål med lingonen och häll över vinägern. Rör ner crème fraiche och yoghurt, smaka av med salt, peppar och ev mer vinäger. Ställ i kylskåp.
3. Forma tio biffar av färsen och lägg på en blöt skärbräda, sätt en stekpanna på medelhögvärme och lägg i 1-2 msk smör när pannan är het. Stek några biffar i taget 3-4 minuter på varje sida, försök att bara vända dem en gång när de har fått fin färg på undersidan, dra ner värmen om det går för fort.

Servera biffarna med kokta grönsaker (slungade i smör för den ultimata upplevelsen) och såsen. Såsen är rätt syrlig och om det inte är er kopp te kan man använda lingonsylt istället för frusna lingon eller söta såsen med lite honung.

Inga kommentarer: