PERSILJE- & MOROTSBIFFAR MED ÄPPEL- & LINGONSÅS 4 port
400 gram nötfärs
1 morot
½ gul lök
1 dl finhackad persilja
1 ägg
5 kryddpepparkorn
salt och vitpeppar
smör
SÅS
2 äpplen
½-1 dl frusna lingon
2 tsk äppelcidervinäger
2 dl crème fraiche
1 dl meze yoghurt
salt och peppar
1. Finhacka löken, riv moroten, finhacka persiljan och krossa eller mal kryddpepparn blanda med nötfärsen, ägget, salt och vitpeppar. Blanda allt jämnt men överarbeta inte färsen, det är en lös färs. Låt färsen vila i kylskåp en halvtimme.
2. Kärna ur äpplena men skala bara om det stör dig med äppelskal, lägg i en skål med lingonen och häll över vinägern. Rör ner crème fraiche och yoghurt, smaka av med salt, peppar och ev mer vinäger. Ställ i kylskåp.
3. Forma tio biffar av färsen och lägg på en blöt skärbräda, sätt en stekpanna på medelhögvärme och lägg i 1-2 msk smör när pannan är het. Stek några biffar i taget 3-4 minuter på varje sida, försök att bara vända dem en gång när de har fått fin färg på undersidan, dra ner värmen om det går för fort.
Servera biffarna med kokta grönsaker (slungade i smör för den ultimata upplevelsen) och såsen. Såsen är rätt syrlig och om det inte är er kopp te kan man använda lingonsylt istället för frusna lingon eller söta såsen med lite honung.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar