tisdag 31 mars 2009

Fissssssssk


Nu ska ni få höra, på "min" förskola får vi numera färsk fisk! Jajamensan, färsk fisk levereras på måndagar. Två veckor sen var det lubb och hjälp vad gott det var. Och ni behöver inte vara oroliga, självklart beställer jag endast grönlistadfisk.
Som utlovat ska jag lägga upp lite fisktips, eftersom jag numera lagar rätt stora portioner så tycker jag att det är överlägset enklast att laga fisken i långpanna i ugn. Så allt är mest bara variationerna på samma tema.
Jag oljar/smörar en lagom form, lägger fisken rätt tätt, saltar, pepprar och klämmer eventuellt över lite citron. Hit är recepten likadana och ibland så åker fisken in så här, naturell och serveras med en kall örtig, dillig, gräddfilssås till.
Jag brukar sätta ugnen på ca 200 grader och låter fisken gå ca 15 min eller tills den är klar beroende på tjocklek. Och det oavsett om det blir ett täcke, sås eller naturellt. Ni får liksom stå ut med att jag är en "på känn"-matlagare.

FISK MED TÄCKE
Grunden till täckena är densamma, ströbröd, salt, peppar, olja och/eller smör. Smöret ska vara rumsvarmt och mixas med resten av ingredienserna, ta inte för mycket ca 1 msk till 1 dl omixade ingredienser. Spä med olja till lagom konsistens, den ska vara formbar men inte torr och hård. Tänk på att ströbrödet är bara till för konsistensen, och behövs i varierande mängd beroende på resten av ingredienserna, börja med lite och öka mängden om det behövs.
GRÖNT ITALIENSKT TÄCKE
Färsk basilika, vitlök, citronskal och parmesan. Blanda efter smak men dra ner lite på vitlök och citronskal om barn ska äta. Täcket kan vara rätt tjockt.
RÖTT ITALIENSKT TÄCKE
Soltorkade tomater, oregano (färsk eller torkad), vitlök, pecorino. Blanda efter smak, lite mindre vitlök igen om barnen inte är så förtjusta. Täcket kan även här vara rätt tjockt.
SVENSKT TÄCKE
Mandlar, persilja, dill, smörgåskrasse och lite grovkornig senap, vitpeppar. Eftersom man har i senap behövs inte lika mycket olja, skippa den helt och ha i mer smör eller använd rapsolja.
MEDELHAVSTÄCKE
Sardeller, svarta oliver, timjan, citronskal, vitlök. OBS! Tänk på att oliverna OCH sardellerna är salta. Detta är nog inte de enklaste barnsmakerna, skulle inte göra det på jobbet men jag har fått barn att gilla det här.
ASIATISKT TÄCKE
Grön chili, färsk ingefära, vitlök, limesaft, sesamolja (bara en droppe eller två), svart sesamfrö. Det här täcket är lite annorlunda, det ska vara lösare och appliceras tunnare, blanda inte i ströbröd, smör eller olivolja. Utan använd rapsolja och rör ner sesamfrön sist av allt när allt är mixat, konsistensen ska vara som en tunn pesto. Penslas på fisken. Man vet aldrig med barn men chili brukar inte vara poppis.

SÅS
Gör en god sås och häll över (den råa) fisken, riv över lite ost och skjuts in i ugnen, svårt att säga exakt tid, beror på tjocklek på fisken. Här kommer några förslag!
TOMATSÅS
Koka en god tjock tomatsås, jag gör helt enkelt så att jag blandar goda burktomater med pressad vitlök, salt, socker, peppar, olivolja och puttrar ihop till hälften. Därefter kan man hitta på lite vad som helst och ha i oliver, sardeller, kapris, rosmarin, basilika, bacon, små goda korvar, chili, grädde ja kanske inte allt tillsammans men det fattade ni väl? Sen kan man ha fetaost, parmesan, mozzarella osv på.
VELOUTÉ/BECHAMÉL
Samma sak gäller här gör en sås och smaksätt som du vill. Krama ur fryst spenat ordentligt och blanda ner med lite muskot i bechamél. Förväll skivad purjo, låt rinna av och blanda med. Mixa sås med gröna ärtor. Tärna goda grönsaker smått och blanda ned med saffran.

VÅRFISK
Skiva purjo, gulLök, vitlök och lite rotselleri tunt, lägg i en vid kastrull/panna med dillkvistar och vitpepparkorn. Häll över rikligt med gott vitt vin och sen vatten, 3 delar vin mot 3 delar grönsaker och 1 del vatten. Koka upp, låt puttra 10 minuter och dra av från värmen. L ägg i fisken, sätt på ett lock, nu igen beror det på fiskens tjocklek. Plocka försiktigt upp fisken när den är klar och ta åt sidan. Sila kokspadet och koka upp, ha i en skvätt eller tre grädde, koka upp igen, smaka av med salt och peppar. Lägg tillbaka fisken och värm den försiktigt. Servera med grillade eller ugnsbakade primörer.

MER TIPS
Täck botten på en smord form med tunt skivad zucchini, häll på en bottenskyla buljong, kyckling eller grönsak, lägg fisk ovanpå med medelhavstäcke.
Eller varva tunt skivad lök och tomat, salta, peppra, strö över smulad feta och täck med fisken. Blanda 1 del grädde och 1 del grönsaksbuljong, häll i formen så att det når nästan ända upp till fiskkanten. Täck fisken med god bacon som ett lock, klart efter 20-25 min. Om baconet tar för mycket färg lägg över folie. Ät med pressad potatis och stor grönsallad.

2 kommentarer:

Annika sa...

Tack för att du delar med dig av dina goda idéer! Låter både gott och omväxlande.
Det enda jag som göteborgare i förskingringen blir lite fundersam kring, det är det här med färsk fisk på en måndag. I min barndom och under uppväxten köpte man akdrig, aldrig fisk på måndagar. helt enkelt därför att fiskarna inte fiskade på söndagar, och följaktilgen fanns det inte någon riktigt försk fisk att tillgå på måndagar.

Unknown sa...

Haha, det är jag faktiskt också uppvuxen med! Jag tycker att det är konstigt att jag kan beställa vad jag vill ha på måndag på onsdagen innan....Men ja, ja teknikens under och sånt, hahaha. Vi kan ju få fisk vilken dag vi vill men det är måndagar som är fiskdag, var så innan min tid.