tisdag 27 juli 2010

Zucchinisoppa eller avfallshantering

Nu är jag hemma i stan. Det är väl ok. Igår, plockade jag om lite i köket men tittade i princip inte i grönsakslådorna, det gjorde jag i dag.

En stycken flytande krispsallat, tre st mögliga gröna zucchini, en brunprickig vit zucchini, en lite lätt anfrätt vi aubergine, ca tio halvslemmiga champinjoner och några lätt skruttiga knipplökar.

Jag hade bara tänkt göra omelett med svamp men synen av de halvt förmultna grönsakerna ändrade mig. Zucchinisoppa, en grön var dessvärre för långt gången, de andra och auberginen klarade sig med skalning och lite ansning. Yum yum.

ZUCCHINISOPPA MED SVAMPSTRÖSSEL 4-6 port
1 liten aubergine (kan uteslutas)
3 zucchini (medel-stora)

4 små knipplökar

3 vitlöksklyftor

1 fond du chefpuck, kyckling eller grönsak
1 msk riven pepparrot

SoP
1-2 l vatten olivolja
STRÖSSEL
6 stora champinjoner
1 dl valnötter

½ dl grovhackad basilika
½ dl grovhackad persilja
25 g smör

1. Grovhacka lök och vitlök, skär zucchini och aubergine i mindre munsbitar. Sätt en kastrull på medelhög värme, stek lök i lite rapsolja tills den blir genomskinlig, häll i resten och rör runt ett par minuter. Dra ner värmen till medellåg, sätt på ett lock och låt grönsakerna ånga ungefär fem minuter, rör om då och då.
2. Grovhacka champinjonerna och valnötterna. Sätt en stekpanna på högvärme och stek svampen i torr panna, när de mörknat och det börjar lukta svamp tillsätter du smöret, rör om och stek en minut, tillsätt valnötter och dra ner värmen låt allt puttra utan att brännas nån minut. Dra av värmen salta, peppra och rör ner örterna.
3. Koka upp vattnet. Ta av locket på kastrullen och kolla att grönsakerna har mjuknat något, tillsätt en fond du chef (eller buljong tärning) och häll på det kokande vattnet, det ska precis täcka grönsakerna, salta och peppra. Låt puttra tre minuter.
4. Ta soppan från värmen och mixa slät med stavmixer smaka av, tillsätt pepparrot och eventuellt mer salt eller peppar.

Servera med créme fraiche och strösslet.

2 kommentarer:

Mikkan sa...

Helt i min smak! Jag har just varit på jakt efter zuccinirecept, har en kasse här hemma, så detta kom sannerligen i rättan tid!

kristin sa...

Jag höll det förhållandevis smaklöst eftersom zucchini i all ärlighet inte smakar så jättemycket men lite citronskal hade nog passat finfint eller en gremolata istället för svamptoppingen! Om han har jättebråttom kan man riva zucchinin då behöver den inte ens ångas och tillsätts samtidigt som buljong och vatten!
Hoppas att det smakar