Det är höst och det finns ett överflöd av underbara råvaror att laga och ta vara på, frukt, grönsaker, kött, för att inte tala om skogen som är full med svamp och bär. Jag fick aldrig tillfälle att plocka plommonen på gården, fåglarna hann visst före men affären bjöd på väldigt billig plommon. Purpurröda plommon med persikogult innanmäte blev till en otroligt god, chutneyliknande sås.
RÖKIG PLOMMONSÅS
10-15 plommon
1 dl rött vin
4 vitlöksklyftor
1-3 tsk rökt paprikapulver
5-10 malda kardemumma kärnor
½-1 dl råsocker
ev. salt
1. Skala och kärna ur plommonen, finhacka vitlöksklyftorna och lägg i en kastrull. Häll över vinet och kardemumman och de mindre mängderna av paprika och socker. Koka upp, dra ner värmen och låt allt puttra på låg värme tills plommonen är mjuka och börjar koka sönder.
2. Smaka av med mer paprikapulver och eventuellt salt och mer socker. Koka ihop mer om du tycker att den är för lös.
Jag åt såsen till stekt lammentrecôte med getfärskost och gröna salladsblad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar