onsdag 10 oktober 2012

Snabbt och hett i Skärgården

Stjärnströdd skärgårdshimmel
I helgen var jag ute i skärgården och uppfylldes av Brittsommaren, det var ett naturrus utan dess like. Himlen var så blå att det nästan stack i ögonen, solen glittrade i det klara vattnet som piskade upp på stranden och trädens löv skiftade i brons, grönt, brunt, rött, gult, orange, liksom i technicolor.. Nätterna var klara och mörka med en vidunderligt stor, blinkande stjärnhimmel, universum tangerade min värld. Alltså, det var som att gå i nåt slags övernaturligt töcken med trollsländor som surrade och doften av äpplen i vinden följt av övernaturliga mångator i det kompakta mörkret. Och så åt vi rätt god mat också. 

Mamma hade sett recept i boken Matbok från Svenska Högarna, en underbar bok som du kan läsa om hos Skärgårdsstiftelsen. (Kocken Sarah Anderin bor på Svenska Högarna och är tillsynsman läs om det här). Det blev en jättegod gryta som egentligen ska göras på älg men vi använde högrev som gavs som alternativ, grytan är en fantastiskt snabblagad chili. 2,5 timme kanske inte är snabbt enligt er men om ni sätter igång den här så sköter sig grytan själv. Eller gör den kvällen innan så är det bara att värma när du kommer hem från jobbet, den bir bara godare av att stå. Kokboken är kvar på ön så receptet tar jag ur minnet och några smärre ändringar blir det väl.

HET HÖGREVSGRYTA 4-6 port
1-1,5 kg högrev (eller älg eller rådjur)
2 gula lökar
8 vitlöksklyftor
1 spanskpeppar
1 msk chilipulver gärna chipotle
2 lagerblad
1 msk oregano*
 3 msk tomatpuré
4 dl öl
4 dl köttbuljong
2 burkar bönor, svarta, kidney eller vita
200 g körsbärstomater
färsk koriander

1. Skär köttet i munsbitar. Hacka lök, finhacka vitlök och spansk peppar.
2. Stek köttet i rapsolja, tillsätt lök, vitlök och spansk peppar, fräs några minuter. Ha i kryddor och tomatpuré fräs ytterligare någon minut. Häll på öl och buljong och koka under lock 2,5 timmar. Fyll på med mer öl om det behövs.
3. Rör ner avsköljda och avrunna bönor och koka 10 minuter till, rör ner tomaterna och strö över koriander.

Servera med majstortilla eller varma frallor, lime, riven ost, gräddfil och avokado.

*Jag uteslöt oreganon och det blev verkligen mouth watering, dessutom tycker jag nog att man ska passa på att använda mexikansk oregano istället. Det och alla möjliga chilisåsvarianter kan ni hitta på Extreme Foods,  butik finns i Stockholm och Göteborg och så finns de på nätet.

 

Inga kommentarer: