måndag 8 oktober 2012

Äppelpaj med mandelmassa

Hösten är ju verkligen matfesternas årstid, affärer och trädgårdar (skafferier och jordkällare också om man har tur att har sådana) är fyllda av frukt och grönsaker som ska tillagas och förhoppningsvis njutas av. Alla går liksom in i något slags mysrus och vill bara sitta under filtar med tekoppar och bullar framför sprakande brasor efter långa promenader i svampfyllda skogar eller smaska på mustiga rödvinsdoftande långkok med mjukkokta rotfrukter, varmt nybakat bröd till och generöst med rödtjut i stearinljusens fladdrande sken. Efter allt sånt vill vi ju glufsa i oss rustika men eleganta efterrätter på höstfrukter, passar lika bra i den där fåtöljen framför brasan eller i skogen till kaffetermosen.

Innan ugnen
Jag hittade det här receptet på nätet, ett mycket enkelt och snabbt recept men resultatet blir en tjusig halvsöt paj med subtil smak av mandel och syrliga äpplen. Servera med nygjord glass, antingen klassiskern vaniljglass eller en vanilj ripplad med ingefärskola eller komplementera muscavadon på pajen med en muscavado- och bourbon (vanilj och spriten)glass. Använd SVENSKA äpplen FÖR GUDS SKULL, jag använde Aroma och Signe Tillisch.


ÄPPLEPAJ MED MANDLEMASSA 8-12 bitar
PAJSKAL
125 g smör
3,5 dl vetemjöl
0,5 dl florsocker
1 ägg
FYLLNING
4 svenska äpplen
200 g mandelmassa
1 dl mjölk
3 ägg
3 msk muscavadosocker eller råsocker
Ugnsvärme: 200-225 grader

1. Nyp ihop smör, mjöl och socker. Blanda i ägget och jobbba ihop till en jämn deg. Tryck ut degen i en pajform, nagga botten och låt vila kyl 30 minuter.
2. Riv mandelmassan och blanda med ägg och mjölk. Kärna ur och klyfta äpplen tunt.
3. Häll mandelmassesmeten i pajformen och tryck ner äppelklyftorna, välj om du vill göra det hullerom buller eller tvångsmässigt, strö över socker. Grädda 30 minuter i ugn.

Inga kommentarer: