fredag 21 september 2012

Ännu en blomkålssoppa!

Idag blev det soppa med topping från grönsakslåda och trädgård. Nästintill LCHF dessutom om man bortser från äpplena, så GI är det verkligen. Vi var ute och plockade mer äpplen igår och nånting måste de ju användas till, stekta äpplen är en av mina favoriter funkar till efterrätt, som tillbehör till fläsk eller i kycklinggrytan med curry, det är bara kryddningen och påhittigheten som skiljer dem åt. Idag blev de sopptopping.

BLOMKÅLSSOPPA 4 port
1 lök
2 vitlöksklyftor
1 blomkålshuvud
7,5 dl buljong
SoP
1 dl gräddeTOPPING
2 trädgårdsäpplen

1 lök
½ dl pumpakärnor
1 msk curry
salt
olja

1. Hacka lök och vitlök, fräs löken långsamt tills den är glansig och genomskinlig. Bryt eller hacka blomkålen grovt och lägg ner med löken, fräs ett par minuter.
2. Häll på buljongen, koka allt under lock 15 minuter på medelhögvärme, häll på grädden och koka 5-10 minuter. Mixa soppan slät, smaka av med salt och peppar. Håll varm.
3. Kärna ur äpplen, skala om du orkar, tärna äpplena ungefär 1 cm. Hacka löken och stek med äppletärningar och pumpakärnor i olja på medelvärme, salta och häll över curry. Stek till äpplen har mjuknat något men fortfarande har en kärna.

Servera soppa med topping, lite extra curry eller gröna blad, baka gärna bröd till och bre med riktigt smör och en god ost eller gör en plommon- eller äpplepaj till efterrätt.

Inga kommentarer: