tisdag 18 september 2012

Muddy Ribs (& Waters)

Jag köpte tjocka revbensspjäll på mitt favorit ställe, MatDax som jag tror att jag har nämnt tidigare hehe, och i söndags om någonsin var det en ritkigt bra dag för muddy ribs. Nu svänger jag mig med såna dära amerikanska uttryck, muddy ribs är det samma som sticky ribs, det vill säga blöta revbensspjäll, som man glazear. Om man inte vill göra leriga revbensspjäll så penslar man helt enkelt inte dem med barbecuesåsen på slutet. Och precis som med Pulled Pork tar detta tid, när du har satt in ribsen har du gått om tid att ta en tvättid, läsa ut en bok, dricka en flaska vin (gör inte det) eller städa lägenheten.Givetvis blir det absolut godast att göra ribs i grillen men det kanske inte vi alltid har tillgång till, då gör vi dem i en fuktig och härlig ugn. Köttet kommer ramla av benet, delikat, åh så delikat. Gör en egen barbecuesås om du har tid/lust, den ska vara rökig men jag dömer ingen som köper en tex Sweet Baby Ray's, i slutändan så är ju en barbecuesås mest socker vare sig du gör den själv eller inte.


MUDDY RIBS I UGNEN 4 port
1,6 kg tjocka revbensspjäll med ben
rapsolja
1-2 dl barbecuesås
RUB
0,75 dl farinsocker
0,75 dl strösocker
0,5 dl paprika pulver
0,25 dl salt
2 tsk svartpeppar
2 tsk mald ingefära
1 tsk rosmarin
Ugnsvärme: 250 på grill, sen 120 grader

1. Sätt på ugnen. Blanda alla ingredienser till rub:en, man kan ha i lite vitlökspulver om man gillar det.
2. Torka av köttet och smörj bitarna med olja. Ta någon matsked och gnugga in ordentligt i köttet, du ska inte använda all rub, det som bllir över kan sparas i lufttät burk. Ta så mycket att allt kött är täckt.
3. Sätt in en djup plåt längst ner i ugnen och fyll upp med vatten. Sätt in köttet på ett galler, bensidan upp och grilla tills det bubblar och fått färg, vänd köttet och gör samma sak på köttsidan. Dra ner värmen till 120 grader, öppna ugnsluckan och vädra ut lite av varmluften.
4. Låt kötttet steka långsamt i 3-5 timmar lite beroende på tjocklek. Fyll på med mer vatten eftersom det dunstar bort. Det enklaste sättet att avgöra om kötter är klart är med digital termometer, ta ut köttet vid 60 grader om du ska göra muddy ribs annars kan du låta det stiga till 65 grader. Om man inte har en termometer eller inte litar på sin magkänsla med kött, sticker man ner en kniv och ser om köttsaften som kommer upp är klart och inte rött.
5. Ta ut köttet, dra upp temperaturen och sätt på grillen igen. Pensla köttet generöst med barbecuesås och sätt in med bensida upp i ugnen, vänd när det fått färg och såsen bubblar, låt även köttsidan få färg. Ta ut och skär ribsen längs benen.


Servera med tex grillad majskolv, coleslaw, klyftpotatis, bruna bönor eller en bönsalsa, guacamole, tomatsalsa och mer barbecuesås. Ät med händerna, det slutar ändå med det.

För fler bbq-tips och trix måste ni besöka Amazing Ribs.


När man lagar ribs, pulled pork eller varför inte en gumbo eller chili så måste man ju ha rätt musik till. Muddy Waters till exempel.

Inga kommentarer: