söndag 19 april 2009

Kyckling i ugn med rotfrukter och sås med gula russin och glögg


HELSTEKT KYCKLING med GLÖGGSKY
1 hel kyckling
150 g rumsvarmt smör
2 kvistar rosmarin
4 vitlöksklyftor
salt & peppar
1 apelsin
1 rödlök


SKY
2 dl glögg
1 dl gula russin
50 g smör

Ugnsvärme: 175

1. Sätt på ugnen. Hacka vitlöken i mindre bitar, skär ner rosmarinskvistarna och mortla tillsammans med rosmarin, blanda med smöret, salta och peppra.
2. Torka av kycklingen, salta och peppra insidan. För fingrarna försiktigt in under kycklingskinnet och pula in smör. Smörj in hela kyckling ordentligt med allt smör, lägg en klick eller två inuti också.
3. Skär apelsin och lök i mindre klyftor, stoppa in så mycket det går i kycklingen, lägg resten i en smord form och sätt kyckling ovanpå. Skjuts in i ugnen, använd en termometer och låt gå upp till 72. Kolla efter 45 minuter annars genom att skära en bit och se om köttsaften är genomskinlig. Ta ut kycklingen och lyft ur formen, slå in i folie, låt vila.
4. Deglacera formen med glögg på en varm platta, vispa ur ordentligt. Sila över skyn till en kastrull.
5. Koka upp skyn och låt reducera med en tredjedel. Lägg i russin och låt puttra med fem minuter. Rör till sist ner smöret och vispa ordentligt. Klart.

ROSTADE ROTFRUKTER
Skala blandade rotfrukter, jag använde morötter, rödbetor, palsternacka och sötpotatis. Skär i önskad storlek, häll över olivolja, salta och peppra. Jag var äventyrlig med lite garam masala men slat och peppar duger bra! Rosta i ugnen samtidigt som kycklingen, känn med en sticka för önskad rostningseffekt.

Tranchera din kyckling och servera med rotfrukterna, såsen och en stor grönsallad!

Inga kommentarer: