fredag 20 november 2009

2 x LÖKPAJ

Detta är lökpajen som jag gjorde till bröllopet, då gjorde jag 25 st.... 8 kg lök som skulle skalas, skivas och stekas, tror ni jag luktade lök? Ja, det gjorde jag, jag STANK lök, min syster undrade vad det var som luktade så illa att hon blev illamående när vi var på stan, eh, det var jag. Jag stank fortfarande som en gammal svettrasa efter en dusch där jag skrubbade heeela kroppen, jag skulle nämligen möta en god vän, och jag luktade fortfarande lök, min behå stank lök. Ja, tillbaks till pajerna, jag fuskade och köpte färdiga pajskal, en otrolig tids- och arbetsbesparing. Jag hade både lök och 5 pajskal över men ingen kvarg, däremot västerbottens- och gratängost och gjorde några ost- och lökpajer, som också blev väldigt goda, inte lika magra men mumsiga. Och just det, inga ägg, inget slabb med äggstanning och blir hemskt gott ändå.
En ogräddad lökpaj!
LÖKPAJ
1 förgräddat pajskal
4 gula lökar
3 msk smör
1-4 vitlöksklyftor
2½ dl kesella
50 g parmesan
1 tsk rosmarin
salt
svartpeppar

Ugnsvärme: 225

1. Finhacka eller pressa vitlöken, använd så mycket vitlök som du tycker är gott, riv parmesan fint och blanda i kesellan, smaka av med salt och svartpeppar. Ställ in i kylskåpet så länge.
2. Skala löken och skiva den tunt. Smält smöret och stek löken genomskinlig med rosmarinet, salt och svartpeppar.
3. Bred ut krämen i det förgräddade pajskalet och toppa med löken, dekorera med lite faärska timjankvistar om du känner för det. Grädda mitt i ugnen 30-35 minuter, kesellan ska var nästan helt torr och löken ska vara gyllenbrun.

ALT. 2 SUPERSNABB OST- & LÖKPAJ
1 förgräddat pajskal
4 gula lökar
3 msk smör
1 tsk rosmarin
1 näve riven västerbottenost
3 nävar gratängost
salt peppar

1. Skala löken, skiva den tunnt och stek genomskinlig i smöret med rosmarin, salt oc peppar.
2. Blanda osterna och lägg två nävar ost i botten på pajskalet, täck med löken och sedan resten av osten och. Grädda i ugn till osten är smält och finfint brunt.

När det gäller det här receptet så går det ju att använda den ost man tycker om och krydda med det man vill timjan eller kummin eller dillfrö, ja dillfrö!

Äsch ni kan lika gärna få tomatpajreceptet också!

TOMATPAJ
1 förgräddat pajskal
2 burkar krossade tomater
2 gula lökar
2 stora nävar soltorkade tomater
3 msk tomatpuré
1 tsk rosmarin
1 kvist timjan
2 nävar färsk basilika
1 näve slätbladig persilja
300 g mozzarella
salt
peppar

Ugnsvärme: 225

1. Skala och hacka löken, hacka de soltorkade tomaterna. Fräs löken i olja, blanda ner tomatpurén, de soltorkade tomaterna, nu vill allt fräsa ihop lite och stjälp sen i de tomatkrosset, salta och peppra. Reducera tills det är en rätt torr röra, smaka av och repa ner timjan.
2. Hacka persiljan och basilikan grovt. Om du inte har köpt färdigriven mozzarella skiva den tunt.
3. Lägg hälften av mozzarellan i pajskalet följt av det gröna hacket och sedan tomatröran. Toppa med mozzarellan och grädda ca 15 minuter eller till osten har smält och fått fina bruna och svarta fläckar. Inte för många svarta fläckar bara!!

P.S. Om ni vill ha mitt tips för hur man skivor 8 kg lök utan att gråta så får ni be om det ;)

1 kommentar:

Bernie sa...

Jäkligt god klöpaj