onsdag 18 november 2009

Bubble, bubble, toil and trouble.


Först stormkokade det, sen sjöd det nu låter det som att det kokar upp och sen lugnar sig. Om och om och om igen.
Det är de stora vita bönorna som kokar.

Den fantastiska, svinbilliga odyssén fortsatte idag med falukorv (18kr på Coop) i ugn med mos, som jag nämnde tidigare. Såsen till korven blev så god att jag bara måste dela med mig av mitt recept.

KRISTINS KORV I KNAPRA TIDER (ca 3port)
En tredjedels falukorvsring
1 äpple
½ gul lök
1 bit ost (det som finns i kylskåpet)
2 msk tomatpuré
2 msk stark senap
1 msk honung
1 tsk soja
2 dl vatten
1 dl turkisk yoghurt (inte lättvarianten!!!)

Ugnsvärme: 175

1. Kärna ur äpplet och klyfta, gör båtar av löken. Skiva korven nästan hela vägen igenom som vanligt, lägg korven i en ugnsfast form och stoppa en skiva äpple och lök i varannan skåra. Strö resten av äpplet och löken runt om korven.
2. Rör ihop honung, soja, tomatpuré och senap och bred röran över korven men spara ungefär en tredjedel av röran. Riv eller skiva osten och lägg på korven.
3. Vispa ut resten av röran i vattnet och häll runt om korven, ös lite av såsen över osten, stoppa in i ugnen och kör i 25-30 minuter. Såsen ska koka ihop men osten ska inte brännas.
4. Ta ut korven och flytta den försiktigt till en annan tallrik. Häll över såsen med lök- och äpplebitarna i en skål, tillsätt yoghurten och mixa till en slät sås, smaka av med salt och peppar. Lägg tillbaka korven i formen häll såsen runt om, sätt in allt i ugnen och låt såsen bli varm om det behövs.

Ät och fröjdas!!!
Kameran är fortfarande inte hos mig så ni får njuta av en bild på världens finaste Fransen!
Och äggklockan för bönorna ringde precis, tror ni bönorna var klara? Nä, så klart inte! Är det bara jag som inte kan koka torkade baljväxter? Tycker alltid att det tar dubbelt så lång tid som det står, minst, och ändå blir lite konstigt hårda?

2 kommentarer:

Mikaela Mars sa...

det där var som en variant på¨retrorätten faluring med äpple, lök och ost som vi alltid åt hemma till vardags när jag var barn (och som min mamma inte vill kännas vid av någon underlig anledning). KLul med nytt grepp, falu är fin mat till bra pris!

kristin sa...

Exakt, jag tog avstamp i den svenska klassikern falukorv i ugn som jag alltid tyckt om men har alltid har haft svårt när ketchupen och senapen ringlats eller bretts på var för sig och gratineras... blä. Såsen blev urgod i efterhand skulle jag nog slänga ner en ordentlig kvist rosmarin med löken och äpplena!