måndag 13 juni 2011

Blommig fläskkotlett

Tjipptjipp! Här vankas det helstekt kött! Nej, det är inte det enda jag lagar eller äter men det är ju så god damn praktiskt. Kör in en hel köttbit i ugnen med lite göttiga örter och kryddor och låt den stå där på låg temp ett par timmar och så här du middag för många eller en bra bas i flera dagar. Jag köpte en bit benfri fläskkotlett och rörde ihop en olja med massor av mina favoritsmaker och som i princip alltid finns hemma hos mig. Jag har ätit det här morgon, middag, kväll sen i fredags, uppvärmd med en gräddsås, tärnad i en kållåda, kallskuret med tomatsallad osv. Det är toppen när lowcarbar att ha lite kött att ha som bas och stilla hunger snabbt.


FLÄSKKOTLETT MED LAVENDEL & CITRON
1 benfri fläskkotlett ca 1,5 kg
½ citron, saft och skal
5 vitlöksklyftor, skalade
2 tsk fänkålsfrön
1 tsk flingsalt
olivolja
basilika
lavendel, blad och några blommor
timjan
svartpeppar
Ugn: 250 på grill, sedan 125

1. Sätt på ugnen och ta fram köttet.
2. Skala citronen och strimla skalet (och kom ihåg, inget av det vita!). Lägg fänkålsfröna i en mortel och stöt dem en liten stund, lägg i vitlöksklyftorna, citronskalet och saltet, stöt allt tills vitlöksklyftorna krossats. Häll på olivolja 2-3 msk och stött allt tills vitlöken är mosade. Tillsätt citronsaften och peppar.
2. Ta en handfull basilika, en handfull lavendel och några timjankvistar, hacka grovt och rör ner i morteln. Plocka bort de små blommorna från lavendelknoppen och blanda försiktigt med resten.
3. Torka av köttet och skär ett rutmönster ungefär 2 cm djupt. Häll över kryddoljan och massera in i köttet och tryck ner alla små bitar i skårorna.
4. Smörj en form med smör och lägg i köttet. Låt köttet få färg högt upp under grillen men inte mer än 10 minuter.
5. Dra ner värmen och stäng av grillen, öppna ugnsluckan tills temperaturen har sjunkit. Ös köttet då och då med skyn. Använd termometer eller låt köttet steka 1-1½ timme beroende på hur tjock köttbiten är, skär i tjockaste delen för att se om den är klar. Ta ur ugnen och låt vila 15 minuter.


Inga kommentarer: