tisdag 14 juni 2011

Tomat- och morotssoppa 2-4 port


2 rödlökar
4 morötter
2 vitlöksklyftor
1 köttbuljongtärning
1 burk hela tomater
5 dl vatten
2 dl rosévin
1 dl crème fraiche
svartpeppar
olivolja
smör

1. Skala och hacka rödlöken, krossa och hacka vitlöken. Sätt en kastrull på medelhög värme och häll i oljan när kastrullen är varm. Dra ner värmen och stek löken på medellåg värme, ha i en smörklick och stek tills löken är riktigt mjuk.
2. Slanta morötterna och lägg i kastrullen, lägg i buljongtärningen och rör ut den. Häll på tomaterna och vinet, peppra ordentligt och låt allt puttra en halvtimme.
3. Mixa soppan slät med crème fraichen och smaka av. Om soppan är för tjock så spär du den med vatten. Värm upp soppan om den har svalnat.

Toppa med nåt du tycker är gott, jag toppade med rostade kikärtor, holy basil och olivolja. Men lite knaprig pancetta, färska körsbärstomater och basilika skulle också vara gott. Eller feta, oregano och valnötter eller krutonger, parmesan och en örtolja.

Anledningen till att den är 2-4 portioner är att om man äter den rätt tjock så blir det nog 2-3 portioner men om har i en buljongtärning till och en till halvliter vatten så blir det en tunnare soppa som räcker till fler. Byt självklart buljongen till grönsak om du är vego.

Inga kommentarer: