KÅLBONARA 4 port
1 huvud färsk vitkål
5 dl kyckling eller grönsaksbuljong
1 pkt bacon
vitlöksklyftor
1 dl grädde + 1 dl mjölk
1 dl grädde
2 dl parmesan eller annan vällagrad ost
1 ägg
svartpeppar
1. Sätt ugnen på 200 grader, lägg ut bacon skivorna på en plåt med bakplåtspapper. Lägg en vitlöksklyfta under varje baconskiva, sätt in i ugnen och stek tills baconet är riktigt knaprigt ca 10 minuter. Ta ut och låt svalna och finhacka sedan bacon och vitlök.
2. Skär kålen i hälften och skär bort rotstocken och strimla sedan kålen i 1-2 cm breda skivor.
Förbered en stor kastrull med lock och buljongen i.
3. Riv osten och blanda med 1 dl grädde och mjölken, knäck ägget och vispa i.
4. Koka upp 1 dl grädde med bacon- och vitlökhacket, vispa ner ostblandningen och sjud under omrörning tills det har tjocknat, dra av från värmen.
5. Koka upp buljongen och släng i kålen, sätt på locket, efter en minut kan du lyfta locket och vända runt kålen. Sätt på locket och koka nån minut till, det är helt enkelt klart när du tycker att kålen är tillräckligt mjuk. Låt kålen rinna av ordentligt i durkslag, lägg kålen i en stor skål och häll över såsen. Och så pepprar vi och blandar.
Ät med goda salladsblad till om du har lust och mer parmesan. BTW jag tycker inte att det behövs salt i receptet eftersom osten, baconet och buljongen bidrar med sälta men det är ju en smaksak. Det här kan ju självklart serveras som en sidedish till nåt kött om man vill det, då borde det räcka till 6-8 personer. Och förlåt för den taskiga bilden, kom ihåg i sista sekunden.
1 kommentar:
Men detta MÅSTE jag bara testa, jag som saknar just ostsås med skinka (eller bacon) å pasta...käkar lchf jag med så detta var välkommet!=)
Mvh Åsa
Skicka en kommentar