tisdag 16 november 2010

WTF

Men så här ska det ju inte vara! Hörde att nåt skramla till trodde
att det var nåt i diskstället som ramlade lite, inte att formen
sprack! Undrar om det var för att mina korvar (grill Italiano med
parmesan, haha) var djupfrysta och formen blev varm men ändå.

Japp det blir korv till supé, korv med coleslaw efter yogan, riktigt
andlig och spirituell mat.

söndag 14 november 2010

Det skulle vara något åt pad thai-hållet

Ett snabbt påhitt för att bota min förkylning, utgångspunkten var pad thai men jag använde det jag hade hemma så det blev en egen variant. Om jag skulle planera för den här rätten så skulle jag nog ha i sockerärtor, rättika, böngroddar, koriander, thaibasilika, pak soi, kålrabbi, kanske morot osv. Och använde ricesticks, breda risnudlar.


SPICY PEANUT PRAWN NUDELS 4 port
½ kålhuvud, strimlat

1 stor gul lök, skivad
200 g risnudlar breda eller tunna, kokta, sköljda och avrunna

SÅS
400 g räkor med skal

10 kinesiska torkade svampar

1 gul lök
1 röd chili

1 tsk räkpasta

1 msk chilipasta med räksmak*
1 msk färsk ingefära

2 vitlöksklyftor
1 dl jordnötspasta*
*
2 msk ostronsås
1 msk fisksås
1 tsk palmsocker
***
vatten
1 lime
rapsolja
sesamolja


1. Börja med att göra en kryddpasta till såsen, grova hacka löken, ingefäran och den röda chilin, mixa med räkchilipastan, räkpastan och vitlöken. Ställ åt sidan.
2. Woka kålen i raps- och sesamolja i omgångar, gör likadant med löken och ställ åt sidan.
3. Lägg svampen i blöt i hett vatten 15-30 min och skala räkorna (spara skalen till buljong), strimla svampen när den är mjuk. Häll olja i en het stekpanna eller liten wok och fräs svampen och räkorna i ett par minuter, häll på kryddpastan och fräs tills det nästan är torrt.
4. Tillsätt jordnötspastan, ostronsås, fisksås och palmsockret, fyll upp med en eller två deciliter vatten, dra ner värmen till lågt och låt allt puttra ihop ca 10 minuter.
5. Lägg löken och kålen i en varm stor panna eller wok, rör om och låt allt bli varmt igen, tillsätt nudlarna och några droppar sesamolja och/eller rapsolja.
6. Häll räk och svampsåsen över nudlarna och grönsakerna, blanda försiktigt men se till att allt är täckt, avsluta med saften från en lime.

Servera med rostad lök, koriander, thaibasilika, mer lime och/eller fisksås.

*Jag köpte en mild-medium stark chilipasta med torkade räkor, ersätt med en thailändsk chilipasta och nån tesked eller två torkade räkor.
** Jordnötspastan ska vara osaltad och osötad men om du inte har/hittar det utesluter du bara palmsockret.
*** Palmsocker kan ersättas med råsocker, farin, honung eller sirap.

lördag 13 november 2010

Magic mushrooms


Egen odlad chili


Av mina ca tio chiliplantor bar ca sju stycken frukt sen blev de dessvärre angripna av något och till slut blev det två ynka små chilin. En plockades grön och var väldigt stark och den andra ser ni ovan, lite skrynklig men vansinnigt tjusig klädd i en kroppsnära långklänning som riktig följer varenda kurva från stjälk till tipp, från en kall röd som klättrar upp in i en varm citrongul till jalapeños mörka gröna.

fredag 12 november 2010

Chicken Cashew Chicken

Den här grytan är inte jättesvår men det är några del moment, läs igenom receptet ordentligt så att du inte missar något. Jag gjorde så här; jag började med att mixa marinaden och att marinera kycklingen, sen gjorde jag chili-lökmixen, sen blandade jag kryddorna och sist mixade jag nötterna men det bestämmer ni själva. Jag marinerade kycklingen två-tre timmar och det räckte fint och du kan ju självfallet låta grytan koka mycket långsammare och bilden är helt värdelöst gulbrun men tänk er lite koriander och en krispig liten sallad med en myntayoghurtdressing och ett naan.


CHICKEN CASHEW KORMA 4-6 port
1 kg benfri kyckling
2 dl tjock yoghurt
1-2 msk färsk ingefära
4 vitlöksklyftor
1 stor gul lök
2-3 st röd chili
lite vatten
1 sats Korma kryddblandning
2 dl gula russin*
100 g osaltdade cashewnötter
1 liten tetra tjock kokosmjölk
SoP
vatten
ev. grädde
färsk koriander

1. Mixa vitlök, ingefära och yoghurt. Skär kycklingen i munsbitar och blanda med yoghurtblandningen, täck över och ställ undan i kylskåp minst en timme men gärna över natten.
2. Hacka chilin grovt och hacka löken, mixa ihop till en smet, spä med vatten om det inte mixas ordentligt och fortsätt mixa.
3. Fräs kryddorna i ghee eller rapsolja, oljan ska vara varm, det ska fräsa och spotta men abslout inte brännas. Så fort du börjar känna doften av kryddorna har du i 1 dl av nötterna och alla russin, värm igenom, du kan dra grytan av värmen.
3. Tillsätt chililökblandningen och fräs 5-10 minuter på medelvärme, när det slutar lukta rå lök så har vi i kycklingen med marinaden och låter allt puttra 10 minuter.
4. Mixa de resterande nötterna till ett fint pulver. Rör ner kokosmjölken i grytan, späd med vatten om det behövs och tillsätt nötulvret, rör ut och spä med mer vatten om det behövs. Dra ner värmen och låt det puttra 40 minuter. Smaka av och salta och tillsätt lite grädde om du vill ha en lenare smak. Strö över grovhackad koriander.

Servera med ris, naan, sallad, raita eller som det är.

*BTW det går bra att använda vilken torkad frukt man vill och när man har torkad frukt i en korma så blir det även en Kashmiri, så det här är då en kyckling cashew kashmiri korma :)
Och du kan använda pistage eller mandel istället för cashew eller en blandning.

Kristins Korma Kryddor


KORMA KRYDDOR räcker till en sats Chicken Korma
1 msk garam masala
1 kanelstång eller 1 tsk malen kanel
1 tsk gurkmeja
8 hela gröna kardemummakapslar
2 tsk mald korianderfrö
5 hela nejlikor
½ tsk svartpeppar


Blanda bara ihop allt och spara i en lufttät burk tills du ska göra korma. Eller gör en stor sats och ge bort i julklapp. Nu en liten bildkavalkad från Kormakoket.

Sorbet, mixad lök och chili som var så likt en sorbet, jag tänkte mig blodgrapefrukt- och champagnesorbet med en gnutta chili.... men det luktade inte riktigt så.

Lökmixen har nu fått puttra med kryddorna och nötter och är inte lika rosenröd längre.

Snökyckling, jag använde kycklingklubbor men benfri är både snabbare och enklare att äta och fördela, kycklingen ligger i yoghurt marinad. Om du använder hela klubbor så ska du göra djupa snitt med en vass kniv ända in till benet, minst åtta per klubba och tryck in marinaden i dessa fickor.

Och nu är allt i grytan, inte så spännande färg eller bild men smakerna kompenserar det.

Nytt

Hejsvejs! Jag har varit i London, kom iofs hem i tisdagskväll men har varit förkyld sen dess, yay, jag tänkte i varje fall visa vad jag lyckades få med mig i matväg hem. Godisskåpet fick visst en påfyllning också i form av minioreos, Cadbury's Caramel, Hula Hoops, Discos, Squares och the Real McCoy men mina laster behöver inte ligga på display för hela världen. Det räcker bra med en bild på de "riktiga" sakerna.
Från vänster; kokosnötsolja (?), mexikansk choklad med kanel till varmchoklad, osaltad och osötad jordnötspasta, hibiskusblomsörtte, hel grön kardemumma, dehydrated sugar cane juice= socker alltså, hel bockhornsklöver.

torsdag 4 november 2010

GRATTIS ELLEN!!!!


Idag fyller min allra käraste Ellen 30 år!

Grattis, grattis, grattis, grattis, grattis, grattis, grattis, grattis, grattis, grattis, grattis, grattis, grattis, grattis, grattis, grattis, grattis, grattis, grattis, grattis, grattis, grattis, grattis, grattis, grattis, grattis, grattis, grattis, grattis, grattis!

onsdag 3 november 2010

Kikärtsbiffar

30-40 st
3 burkar kikärtor, sköljda och avrunna

2 dl riven ost
1 vitlöksklyfta, pressad
2 ägg
1-2 dl mjöl
1 tsk spiskummin
1 tsk korianderfrö, mald
SoP
ströbröd
2-3 ägg
olja

1. Mixa kikärtorna, det ska vara en blandning av slätmixade, hackade och hela kikärtor.
2. Blanda i osten och 2 av äggen, rör ner mjöl tills all ägg har bundits upp smeten ska fortfarande vara lite kladdig.
3. Sist har du i koriander, spiskummin, vitlök, salt och peppar, blanda ordentligt. Låt smeten vila i kylskåp 30-60 minuter.
4. Gör små biffar av chicken nugget storlek med blöta händer. Vispa upp äggen i en låg skål och häll några deciliter ströbröd på en tallrik. Doppa biffarna först i äggsmeten och sedan i ströbrödet.
5. Stek i het olja (eller fritera) några minuter per sida tills de är gyllenbruna och krispiga, låt rinna av på hushållspapper.

Servera varma eller kalla med tex pumpdipp, fetaoströra, röd- och vitsås, plommonsås

tisdag 2 november 2010

Räddare i nöden och gulasch

Jag har upptäckt något fantastiskt, jag "får" äta kålrot, rotselleri, rättika och rädisor!!! Fattar ni? Nu kan det bli rotsellerimos istället för blomkålsmos som jag ärligt talat är något trött på... Och istället för potatis i gulaschen blev det asbra med kålrot, det är fantastico, vänta er rätt många inlägg och recept om och med de ovan nämnda grönsakerna!

GULASCH 6-8 portioner
1 kg lammlägg i skivor
400 g kålrot, tärnad 1 x 1 cm
1 gul lök, hackad
4 vitlöksklyftor, hackade
1 burk passerade tomater
½ liter köttbuljong
2-3 paprikor, tärnade
10 champinjoner, kvartade
1 tsk vardera av kummin, söt paprika och rökt paprikapulver
SoP

1. Fräs lök och vitlök i olivolja, tillsätt kålrot och kryddor fräs några minuter under omröring. Lägg i köttet.
2. Täck med tomat och buljong, koka upp, dra ner värmen och puttra 1 timme.
3. Häll i paprikabitarna och champinjonerna, puttra 1-2 timmar till.

Servera med smetana, gräddfil eller créme fraiche, saltgurkor och bröd. Och öl!

måndag 1 november 2010

Tagine

Jag lagade en makalös tagine härom veckan! Jag använde lite det som fanns, fick ju med mig hem en skål tomater och en skål rivna morötter från jobbet och hade jag haft en burk kikärtor hemma så hade de också åkt i. Jag äger ingen riktig taginegryta och använde min stora saftkastrull. Jag har inte angivit mängd för kryddorna men börja med ½-1 tsk av allt och justera upp efter vad du själv tycker om. Och igen, bilder kommer när kameran är hemma igen!

TAGINE en rätt stor gryta minst 6-8 port
1,3 kg lammkotletter med ben
6-8 färska tomater, grovhackade
1 liter rivna morötter
3 gula lökar, hackade
1-2 dl gula russin
2-3 dl torkade aprikoser, grovhackade
½ liter kycklingbuljong
2 burkar passerade tomater
1 citron, skalet
färsk koriander
hyvlade mandlar
salt
olivolja
KRYDDOR
koriander
spiskummin
bockhornsklöver
gurkmeja
kanel
muskot
söt paprika
rökt paprika
svartpeppar

1. Fräs löken i olja i en tagine, gjutjärnsgryta eller stor kastrull, tillsätt kryddorna när löken börjar bli genomskinlig.
2. Bryn köttet i en stekpanna och lägg över till löken. Vispa ur stekpannan med buljong och lite passerade tomater.
3. Häll tomaterna och morötterna över köttet och löken, täck med passerade tomater, buljong och stekskyn.
4. Koka upp, dra ner värmen och puttra under lock 1½ timme.
5. Tillsätt aprikoser och russin, smaka av och krydda upp med mer av det du vill ha, koka ytterligare 1½ timme under lock. Låt stå över natten.
6. Koka upp grytan och låt koka på medelhögvärme i ungefär en halvtimme, avsluta med citronskal.

SERVERINGSFÖRSLAG:
hackade örter basilika, mynta, persilja, koriander
tjock yoghurt
hyvlade mandlar
rostade kikärtor
gröna bönor slungade med lite vitlök och yoghurt
brytbröd