fredag 3 oktober 2008

Lite röror och sånt à la Kristin

Jag kom inte på något bra recept, så det blir lite olika röror och guckor.

SÅS-RÖRA-GUCK Nr 1 ROSTAD ROMESCO
Det här receptet har jag stulit från Killen från Grillen men Kristinfierat!

1 röd paprika- urkärnad
2 stora tomater
0,5dl mandlar
4 vitlöksklyftor
½ citron i klyftor
1 dl olivolja
1 tsk rödvinsvinäger


Skär paprikan och tomaterna i hälften, lägg på en plåt med skal sidan neråt. Tillsätt mandlar, vitlök och citronklyftorna, kläm över lite av citronsaften över allt. Drizzla över lite olivolja och stoppa in i ugnen, 200 grader, tills allt är rostat. Ca 15-20 minuter.
Lägg allt förutom citronklyftorna, gröp ur köttet om det inte är för bränt, i en mixer. Mixa med vinägern och oljan, mängden olja beror på hur fast eller lös du vill ha såsen. Salt och peppra.

SÅS-RÖRA-GUCK Nr 2 YUMMY, YUMMYSÅS
Italienska smaker, passar till tex pastasallad eller grönsaksstavar eller precis vad du vill.

6 soltorkade tomater i olja
2 sardeller med kapris
1 vitlöksklyfta
1 dl riven parmesan
1- 1½ dl gräddfil
2 msk finhackad basilika
Olja från de soltorkade tomaterna


Börja med att mixa sönder sardeller och vitlök, sedan tomaterna, lite olja, basilika, parmesan och till sist 1 dl gräddfil. Om såsen är för tjock ha i den extra halva decilitern. Spä med lite vatten om det fortfarande är för stabbigt.

SÅS-RÖRA-GUCK Nr 3 & 4 VIT & RÖD SÅS
Mina "kebab"såser, en stark och en mild. Såserna passar till falafel, taboulé, pitabröd, meze, grillat kött och är godast när de äts tillsammans.

3 dl turkisk yoghurt
3 cm färsk ingefära, finriven
1½ tsk flytande honung
Salt


Blanda allt ordentligt. Smaka av, såsen ska vara ingefärig, sött, salt och syrlig.

1 burk krossade tomater
1 vitlöksklyfta
1 msk socker eller honung
1-2 tsk sambal oelek
1 tsk salt
Svartpeppar


Häll tomaterna i en kastrull, pressa i vitlöken och blanda i resten. Mängden sambal beror på hur stark du vill ha den. Koka 15 minuter. Smaka av med, salt, peppar och socker.

SÅS-RÖRA-GUCK Nr 5 GRÖNSAKSDRESSING
Lite som en gazpachodressing eller en salsa, fast inte riktigt.

10 pärltomater
1 liten schalottenlök
2 selleristjälkar
1 msk hackad basilika
1 msk hackad persilja
½ chili
salt o peppar
citronsaft
olivolja


Mixa grönsakerna med olivolja, salta, peppra och tillsätt citron efter smak.

2 kommentarer:

Lisa sa...

Wow! Vilka röror. Jag har en mandelperiod just nu och vet vilken jag ska laga!

Unknown sa...

Tack! Jag brukar ta mycket mer mandlar än angivet, hälften brukar nämligen försvinna när de kommer ut ur ugnen och såsen blir bara godare med mer mandlar.