fredag 17 oktober 2008

HELGMAT

Fredag igen! Och vad bjuder helgen på? Ingen aning alls. Och middag är inte planerad heller, jag måste hur som helst gå och handla vilket innebär att en lista kommer skrivas, hurra, jag älskar listor! Men åter till middagen, jag misstänker att det kommer bli fläsk i någon form. Nästa fråga blir följdaktligen vad för sorts fläsk, en skinka, lägg, kotletter? Och i vilken riktning ska jag gå med smakerna, svenskt med äpplen, rotfrukter och potatis i ugn? Asiatisk med ingefära och chili, five spice kanske... Eller tyskt? Åååh, jag vet inte riktigt. Annars så vore asiatisk rostbiffsallad sjukt gott, det receptet får ni på en gång! Och just det, min lilla undersökning på favoritkrydda vanns av ingefära, som detta recept innehåller. Kanel förlorade.

ASIATISK ROSTBIFFSALLAD KRISTIN-STYLE
Du kan köpa färdig rostbiff, räkna 3-5 skivor per person.
Eller köp en hel bit rostbiff (1kg+), ta bort snöret, salta, peppra (eller krydda efter smak) och bryn runt om i het panna. Sätt rostbiffen i ugn (temp beror på hur lång tid du har på dig)125 grader tar ca 1½ timme. Rostbiffen ska ha en kärntemp på 58 grader när den är klar, smakmässigt tjänar du på en riktig långsam tillagning. Ta ut biffen slå in i folie och låt vila MINST 30 min.

STARKA SÖTSURA GRÖNSAKER
1 gurka, skalad, urkärnad och strimlad ½cm bred & 5cm lång
2 morötter, skalad och strimlad ½cm bred & 5cm lång
½ dl ättikssprit (12%), vitvinsvinäger kan användas.
1 dl vatten
1 dl strösocker
1 finhackad röd chili
4 finhackade vitlöksklyftor
5cm finhackad ingefära


Värm ättika, vatten och socker tills sockret har löst sig. Låt lagen svalna något och blanda i finhacket. Låt kallna och täck sedan grönsakerna med lagen. Eventuellt kan mer lag behövas eller så kan syran/sötman behöva justeras. Låt grönsakerna dra i lagen minst 1 timme.

SOJAWOKAD PAK-SOI
Köp minipak-soi om du kan. Dela pak-soi:n på längden i fjärdedelar. Värm en panna tills riktigt het, låt lite rapsolja bli varm och woka pak-soi:n snabbt, när den har fått lite färg och mjuknat så häller du över lite ljussoja som du låter täcka allt, för att sedan koka bort. Klart.

DRESSING
4 cm färskriven ingefära
1 dl kinesisk soja
1 lime, skal & saft
2 msk oystersås
1 msk råsocker
1 msk mörksirap


Börja med att blanda ihop socker o sirap, sedan oystersås. Riv ner ingefära, limeskal och blanda in. Avsluta med sojan och limesaften. Låt stå och smaka sedan av.

TILL
Gröna blad tex maché, roman, ekblad, krisp, frisé, endive osv.
Mango i lämpliga tärningar
Salladslök, finskuren
Thai-basilika

MONTERING
Skär ner salladen som du vill ha den och lägg i botten på en stor tallrik, strö över lite lök, mango, basilika och sötsura grönsaker. Sedan lägger du på pak-soi:n följt av rostbiffsskivor, toppa med mango, lök, basilika och sötsuragrönsaker. Avsluta med att drizzla över lite dressing. Servera resten av dressingen bredvid.

Inga kommentarer: