tisdag 7 oktober 2008

FROM POLAND WITH PRIDE

Inspirerad av mitt ryska inslag går jag vidare till Polen.

Några år sedan tågluffade jag med min (polska) kompis A. I Krakow åt vi dagligen ett bagelformat bröd med vallmo eller salt på, ocsypek, stora polska rädisor och pivo (öl). Så enkelt och så gott.

Oscypek är en ost från Tatrabergen, den görs på opastöriserad fårmjölk som först förvandlas till keso som sköljs upprepade gånger i kokande vatten för att sedan klämmas ur. Ostmassan trycks sedan ner i speciella, dekorativa formar som sänks ner i slatlake 1-2 dagar. Till sist röks ostarna över öppen eld i upp till 14 dagar. Konsistensen påminner om haloumi och smaken har en typiskt fårig sälta och tydlig rökighet som inte tar över. Helt underbar. I Zakopane(stad som ligger i Tatrabergen), längs vandringsleden fanns det små stånd som sålde osten antingen kalla eller stekta, gott! Sen har jag ett litet upprop eller fråga. När ska System Bolaget börja sälja Zubrówka? Zubrówka är en skitgod vodka från östra Polen, namnet kommer från zubr, ett slaviskt ord för visent. Vodkan är smaksatt med sk bisongräs, en ört poppis hos visenten, som ger den en närmast kanelig smak. Serveras neat med is eller med äpplejuice och då blir det en: Szarlotka.


Den första tågluffen genom Polen stannade vi i Warsawa och bodde hos A's morbror. Varje morgon serverade hennes mormor tre sorters ostar, rädisor, lök och gurkor (inga 30cm vattenfyllda slangar utan små knubbiga, smakrika, tunnskaliga gurkor) med mjukt bröd. Pumpernickel, vita frallor och surdegsbröd. En osaltad färskost, en rökt ost och sedan en vällagrad hårdost. Det är därifrån jag tog inspiration till den här lilla munsbiten!

LITEN MUNSBIT FRÅN ÖST
Gör en egen osaltad färskost, krydda med vitpeppar och dillfrö eller så använder man färdig naturell färskost.

½ dl ättikssprit (12%), vitvinsvinäger kan användas.
1 dl vatten
1 dl strösocker
1 lök, gul, röd eller silver
2 knubbiga smågurkor eller 1 slanggurka
1 morot
Färsk dill el persilja
Pumpernickel eller ryskt surdegsbröd


1. Värm ättika, vatten och socker tills sockret har löst sig. Låt lagen svalna.
2. Skala o kärna ur en gurka skiva grovt, skiva lök halvtunt, skala och skiva en morot tunt. Häll lagen över grönsakerna så att de täcks, eventuellt kan mer lag behövas eller så kan syran/sötman behöva justeras. Låt grönsakerna dra i lagen minst 1 timme.
3. Bre en brödskiva tjockt med färskost, låt lite grönsaker rinna av och lägg på osten, strö över persilja och/eller dill.
Avnjut med en kall öl och vodka.

Nu får det faktiskt vara färdig bloggat för idag.

Inga kommentarer: