fredag 31 oktober 2008

Chile rellenos


Det här är en av mina all time favourites, det smaker barndom och födelsedagar! Minnen formligen väller över mig, doft av bougainvilla, ödlor som springer på en solvarm mur, kaktusfikon, klubben, atlantiken, nygjorda majstortillas med smält mör och salt, I could go on forever! Ja, det är mexikanskt igen, hoppas att det inte gör något. Ni vet hur det är, jag öppnade dörren för mexikanska smaker och nu får jag inte nog. Chile rellenos är lite pilligt med några delmoment men så värt det, inget du gör en trött arbetsdag, gör det en ledigeftermiddag i lugn och ro. Drick en margarita innan så blir man lagom glad också!!

6-12 stora poblanochilis, använd vanlig paprika annars.
3-6 stora kylskåpskalla ägg
1 dl mjöl (helst majsmjöl)
En bit ost ca 500g, monterey jack el cheddar
Fritös eller tjockbottnad kastrull + rapsolja
En nypa salt


1.Grilla chilisarna eller paprikorna tills skalet svartnar, lägg i en plastpåse och lämna 15-30 minuter. Skala, om du använder paprika skär ett snitt ca 1-2 cm under skaftet, skär inte av "locket" helt, och rensa parikan försiktigt utan att skada den. Om du använder poblano snitta den på längden och rensa.
2.Skär osten i bitar som passar till frukterna, trimma dem till rätt storlek, tvinga inte in osten, det är viktigt att hålla paprikan/chilin så intakt som möjligt.
3.Häll hälften av mjölet på en tallrik, lägg i paprikorna och häll över resten av mjölet. Se till att de är helt täckta av mjölet och ställ dem åt sidan.
4. Skilj vitan från gulan och vispa vitorna styva, vänd ner en nypa salt och gulorna försiktigt.
5.Doppa paprikorna i äggskummet och fritera dem tills de är krispiga och gyllene. Ta upp och låt dem rinna av på papper.

Servera med rött ris och tomatsås.
Finhacka en liten lök och en halv rödchili, sautera i rapsolja och häll på ris, rör om tills riset är glansigt och lite genomskinligt koka i hälften vatten, hälften passerade tomater och salt.
Tomatsåsen är döenkel, hacka gullök, fräs med spiskummin och korianderfrö blanda med krossade tomater och koka ca 30 minuter. Rör till sist ner hackad persilja och koriander.

Inga kommentarer: