fredag 10 oktober 2008

Lammgryta med potatiskaka surprise

En trevlig liten höstgryta som kan stå och puttra när man tar sig en långpromenad, sen hinner man dricka lite vin medans potatiskakan blir klar! Köp en box Côtes-du-Rhône använd den i grytan och drick den till sen.

Lammlägg med ben, ca 1½ kg
2 bananschalotten
4 vitlöksklyftor
2 morötter
1 stor palsternacka
250 g rotselleri
½ dl tomatpuré
2-3 dl rött vin
2 burkar hela tomater
Lantbuljong (Renée Voltaires)
2 rosmarinkvistar
SoP


1. Bryn läggen i en stor gryta och ta sedan ur dem, lägg åt sidan.
2. Hacka alla grönsaker och börja med att fräsa löken och vitlöken tillsätt sedan rotfrukterna, salta, peppra och lägg i rosmarinskvistarna.
3. Rör ner tomatpurén och låt den fräsa med någon minut, släck med rödvinet, puttra ner lite. Lägg tillbaka lammläggen och häll över tomaterna. Strö över lite buljongpulver och lite vatten.
4. Dra ner värmen och låt grytan puttra minst två timmar eller så länge du har lust eller till köttet ramlar av benet.


ÖVERRASKANDE POTATISKAKA
500 g fast potatis
1 gul lök
300 g pumpa
2 fasta stora äpplen
200 g fetaost
Mjöl
SoP
Rosmarin
Lavendel


1. Sätt ugnen på 175 grader, tärna pumpan i 1 centimeter stora kuber, den behöver inte skalas. Tärna äpplena lite större, lägg allt på en plåt, ringla över olivolja,repa över rosmarin och lavendel, salta, peppra och rosta i 20 minuter.
2. Skala lök och potatis. Finhacka löken och riv potatisen, blanda och lägg i en sil, pressa ut överflödig vätska. Dofta över lite mjöl, salta, peppra och blanda allt ordentligt.
3. Sätt på spisen och låt en gjutjärnspanna bli riktigt värm, häll i lite olja och sedan en matsked smör. Lägg hälften av potatisen i pannan och platta till, fördela pumpan och äpplena på potatisen, smula över fetaosten. Lägg på potatisen som är kvar och stek i fem minuter på medelgod värme.
4. Lägg på ett lock och vänd upp kakan på locket. Tillsätt en matsked smör i pannan och låt kakan glida ner från locket, stek kakan fem minuter. Stoppa in stekpannan och potatiskakan i ugnen femton minuter.

Till det här steker jag savojkål i smör med salt och peppar och bräserar klart den i apelsinjuice.

Efterrätt också? Mättande middag så vi tar något lätt. Skala blodapelsin och vanlig apelsin, skiva och lägg i en skål. Strö över en halvdeciliter socker och en tesked kanel, blanda och låt det stå och dra en stund. Servera med riktig vaniljglass och mandelbiscotti, om du vill förstärka mandel smaken kan du antingen servera Disaronno till eller hälla lite på apelsinerna.

Inga kommentarer: