tisdag 8 juni 2010

Asiatiska kåldolmar eller kålvårrullar

Förra veckan fick jag ett sånt oerhört sug efter asiatisk mat, och vad är det för uttalande egentligen? Asiatiskt?! Kinesiskt? Indiskt? Burmesiskt? Ja, ni fattar. Jag blev i varje fall sugen på vårrullar men de är ju så syndigt rullade i rispapper eller vårrulleark eller dylikt kolhydratsdjävulskap och det går ju inte för sig! Snilleblixt, kålblad! Assmart och gott även om de inte riktigt håller ihop lika bra som med degark. Jag var lite puckad och glömde bort hur man fick loss kålbladen när man gör kåldolmar, då skär man ju ut rotstocken och doppar hela huvudet i kokande vatten och plockar upp dem ur vattnet eftersom de lossnar från huvudet. Jag tog ur rotstocken och försökte lossa på bladen försiktigt och skar sedan ur den grova biten i mitten, man ska ju bara trimma ner den när den är blanchad! Det gick ändå och jag gjorde två vårrullar per kålblad. Som med de flesta asiatiska recept så är de uppdelade i lite olika moment men ska nog minska ner dem nu. Kul om ni provar! Fyllningen är god i sig om det blir över.

KÅLVÅRRULLAR ca 20 st
10 blad från färsk vitkål
vatten + salt

FYLLNING
400 g fläskfärs
3 dl strimlad salladskål
1 msk riven ingefära
2 fint strimlade morötter
1 finhackad chili
2 finhackade vitlöksklyftor
1 msk ostronsås
rapsolja
½ dl grovhackad koriander
2 tsk maizena + ½ dl vatten
1 msk agavesirap
2 msk ljussoja

Ugnsvärme: 175 grader

1. Börja med fyllningen. Sätt en stekpanna med rapsolja i på medelvärme, tillsätt salladskål, vitlök och ingefära låt den bli mjuk utan att ta färg, för över till en tallrik, skrapa pannan ren och sätt den på hög värme.2. Ha i rapsolja och fräs färsen hastigt, sönderdela den med en trägaffel. När färsen har börjat brynas och få färg tillsätt chili och morötter. Tillsätt kålen och ingefäran när morötterna har mjuknat något, tillsätt sedan, ostronsåsen och rör om. Vispa ut maizenan i kallt vatten och häll över, puttra några minuter tills fyllningen är simmig. Smaka av och tillsätt ev. mer soja.
3. Dra av från värmen och rör i koriandern när fyllningen har svalnat.
4. Använd någon av metoderna ovan för att lossa 10 kålblad, om du inte doppar kålhuvudet i kokande vatten så måste du blanchera bladen i lättsaltat, kokande vatten men bara tills de precis mjuknar, spola dem med kallt vatten och låt dem rinna av i durkslag och torka sedan av dem. Skär bort det grövsta på baksidan och dela dem sedan i två.5. Lägg en klick av fyllningen på bladet, rulla till ett paket som en kåldolme och lägg i en ugnsform medlite olja i botten. Lägg paketen tätt bredvid varandra. Blanda agavesirap och soja, drizzla lite olja på dem och häll sedan över sojablandningen. Sätt in i ugnen ca 20 minuter eller tills de fått fin färg!

VIET STYLE DIPPSÅS
1 lime, saften
2 msk fisksås
2 tsk farinsocker
1 tunt skivad salladslök
½ tunt skivad torkad chili
2 msk hackad mynta

Blanda allt och smaka av, det ska vara en fin balans mellan syra, sötma, sälta och hetta. Justera med mer fisksås, socker, lime eller chili.

Inga kommentarer: