måndag 7 juni 2010

Strömmingsflundror

Igår var det nasjonaldag, vilket gick mig relativt obemärkt förbi förutom när jag kom på att DN inte kommit och att det var nån slags happening på torget med band och falggor och stånd och sånt, såg det när jag gick och handlade. För att ändå hedra fosterlandet gjorde jag nåt helsvenskt som får mig att tänka på svensk sommar och min farmor som bjöd på knäckemackor med kaviar- och persiljefyllda inlagda strömmingsflundror ute på sommarnöjet. Jag la alltså in strömmingsflundror, använde ett recept och för att vara helt ärligt så tycker jag att den blev liiite söt, så smaka dig fram med sockret! Men man måste ju inte lägga in dem utan kan äta dem nystekta med färskpotatis eller potatismos till. Om du ska lägga in dem ska lagen hällas över dem när de är varma så börja med den.

ÄTTIKSLAG
1 dl ättikssprit (12%)
2 dl strösocker (OBS! se upp)
3 dl vatten
2 lagerblad
6 kryddpepparkorn
5 vitpepparkorn
1 gul lök, skivad
1 morot, skivad


Koka upp ättika, socker och vatten med kryddorna några minuter, dra av värmen och låt svalna. Lägg i grönsakerna när lagen är ljummen. Häll lagen över de nystekta, varma strömmingsflundrorna, låt dem stå kallt till nästa dag.

STRÖMMINGSFLUNDROR ca 10 st
600 g rensad strömming med ryggbenet borttaget
1 tsk salt
1-2 krm vitpeppar
1 dl ströbröd
1 ägg
4 msk smör till stekning

FYLLNING
50 g rumsvarmt smör
½ dl hackad gräslök
½ dl hackad persilja
1 msk riven pepparrot
alt.
½ dl kaviar
½ dl hackad persilja och dill


1. Skölj strömmingen och klipp bort ryggfenan, vänd i hälften av saltet och pepparn. Vispa upp ägget i en låg skål. Häll ströbrödet på en tallrik, tillsätt resten av saltet och pepparn och blanda.
2. Doppa alla strömmingar först i ägget och sedan ströbrödet med skinnsidan neråt, lägg på en skärbräda.
3. Fördela fyllningen på hälften av strömmingarna och lägg på en strömming. Låt flundrorna vila en kvart så att paneringen sätter sig.
4. Stek flundrorna i smör, tre minuter på varje sida, i en stor stekpanna på medelvärme. Motstå impulsen att vända på dem för snabbt eller att flytta omkring dem, lyft ett hörn försiktigt efter tre minuter och se om de har fått en fin gyllene stekyta.


2 kommentarer:

Mikkan sa...

Super, såå mumsig fyllning, kristin! Strömming är fantastiskt bra mat, så nyttigt och nästan så billigt att man får det gratis. Mina senaste flundror var också gamlingsinspirerade: http://njutmaten.blogspot.com/2010/05/stapplande-musikalskare.html

kristin sa...

Jo det var göttigt med pepparrot och nu är vi så bortskämda med persilja, gräslök, oregano, mynta, basilika, ruccola, lagerblad och libbsticka på balkongen man får verkligen inspiration...