tisdag 15 juni 2010

"Chili rojo y verde"-experiment

Det viktiga med mycket av mexikansk matlagning är rostningen av ingredienserna, det gör det pilligare men du får ut så otroligt mycket mer smak, detta är slow food, detta är avslappning och skapande, använd en lördag så att du kan ta riktigt god tid på dig.

Det finns som alltid olika sätt och metoder, enklast listar jag dem här istället för i receptet.
1) Om du använder hela kryddor mixar du dem innan du du mixar dem med grönsakerna så slipper du större bitar.
2) Vid hela kryddor höfta dig fram till rätt mängd, det här ska smaka mycket med många lager, det går nästan inte att krydda för mycket.
3) Det samma som ovan gäller hel torkad chili, men uteslut då en färsk chili och lägg den torkade chilin, ancho passar bra, i blött i riktigt god tid.
4) Jag kärnade ur 1½ chili och det blev inte starkt, nästa gång kärnar jag inte ut.
5) Bli inte rädd för det som fastnat i botten på din panna om det inte luktar väldigt bränt, du får du nog diska ur pannan.
6) Man behöver inte använda öl om man råkar ha en god buljong hemma men ölen ger ytterligare ett smaklager.


KRYDDOR
1 msk spiskummin
2 tsk korianderfrö
2 tsk paprikapulver
2 tsk ancho chilipulver
2 tsk kanel

GRÖNSAKER
1 röd paprika, kvartad och urkärnad
2 gröna spetsiga paprikor, halverade och urkärnade
1 röd spansk peppar, halverad (och ev. urkärnad)
1 grön spansk peppar, se ovan
1 gul lök, skalad och klyftad
5 vitlöksklyftor, skalade
4 romantica tomater, hela
6 gröna små plommon, halverade och urkärnade

KÖTTDELEN
1 kg benfri fläskkotlett, skuren i munsbitar
½-1 dl vetemjöl
salt
peppar
rapsolja
½ l öl
2 köttbuljongtärningar


1. Rosta kryddorna i en riktigt het torr panna, detta ska gå snabbt och så fort det börjar dofta tar du av dem och häller i en mixer.
2. Sätt tillbaka pannan på värmen. Rosta grönsakerna eftersom, paprikorna och chilin ska få ordentlig svärta, löken behöver inte bli mjuk men ska börja dofta, akta så att du inte bränner vitlöken, den behöver bara få lite färg. Avsluta med tomater och plommon eftersom de är blötast. Skala paprikorna och lägg allt i mixern med kryddorna och mixa allt, det ska vara välmixat men behöver inte vara helt slät eller silas.
3. Salta och peppra köttet ordentligt och strö över mjölet, blanda allt och se till att allt kött täcks av mjölet.
4. Sätt en tjockbottnad gryta på medelhög-hög värme, häll i en skvätt rapsolja och stek köttet i omgångar, rör köttet relativt hastigt så att det inte fastnar alltför mycket i botten, ta upp köttet och lägg på en tallrik.
5. Deglacera grytan med lite öl, ungefär en tredjedel av burken, vispa ur grytan så att du får upp alla smaker från botten, tillsätt buljongtärningarna, de mixade grönsakerna, köttet med alla saft som runnit ur och resten av ölburken. Blanda allt, ge ett snabbt uppkok, dra ner värmen, sätt på ett löck när det småputtrar och lämna en timme på medellåg värme, titta till ibland.
6. Färdigt när du har den konsistens du vill ha på såsen och när köttet är mört.


Gör en grovhackad färsk salsa med lime, chili, koriander, mynta och valfria grönsaker/frukter till. Servera med gräddfil, salsa och ost eller som jag ska äta det idag med ett stekt ägg, koriander, en skvätt lime och koriander. Chili verde är en riktigt poppis tortillafyllning i Mexico.

Inga kommentarer: