onsdag 2 juni 2010

Vietnamesisk sallad, bättre än det mesta.

Igår lagade jag oootroligt god vietnamesisk sallad, jag var ju och åt Thang Lang Pho på men blev för att vara helt ärlig rätt besviken, små portioner och oinspirerade tillbehör, inte som i Berlin. (Och varför gav Krogkommissionen dem 4?) Vilken jäkla tur då att jag är så grymt bra på att laga vietnamesiskt själv! Dock kan jag ju sällan låta recept vara så jag har gjort några förändringar men inget exceptionellt eller ovietnamesiskt. Det ska vara 300 gram råa räkor som steks efter fläsket men min kompis som jag bjöd är skaljdjursallergiker, istället så skalade jag bara några vanliga räkor och serverade vid sidan om.

VIETNAMESISK SALLAD MED FLÄSKKOTLETT 6-8 port som förrätt, 4 port som huvudrätt
1 isbergssallad
½ kruka koriander
½ kruka mynta
4 msk vitvinsvinäger
4 tsk socker
2 tsk salt
1 1/4 dl vatten
2 små morötter
½ gurka
1 salladskål
100 gram osaltade rostade jordnötter
rostad lök

DRESSING
1 liten gul lök eller 2 schalottenlökar, finhackat
1 riven vitlöksklyfta
1 röd spansk peppar, finhackad
1 msk riven ingefära
4 tsk fisksås
1 lime, saften
2 tsk farinsocker
2 tsk hackad mynta


1. Skala morot och gurka, kärna ur gurkan och strimla allt i tändsticksformat, lägg allt i en skål. Strimla kålen och lägg med moroten och gurkan, strö över saltet och blanda väl. Rör sockret med vinäger och vatten tills det löst sig och häll allt över grönsakerna, plasta skålen och ställ in i kylskåp 1 timme.
2. Strimla salladen, riv eller grovhacka koriandern och myntan och blanda med salladen. Ställ åt sidan.
3. Dressing, rör ut sockret i fisksås och limesaft, rör i resten av ingredienserna och smaka av.
4. Häll av de marinerade grönsakerna i ett durkslag när de är klara. Strimla köttet tunt och stek i omgångar i rapsolja i en het stekpanna. Blanda köttet med grönsakerna, jordnötterna och dressingen i en skål, se till att allt är blandat och täckt av dressingen.
5. Bottna ett stort fat med örtsalladen, fördela köttet med grönsakerna ovanpå och strö till sist rostad lök över allt.

2 kommentarer:

Fröken Dill sa...

Det är bara att konstatera; vad vore livet utan asiatiska smaker? Låter helt enkelt urgott!!!!
Tycker fröken Dill

kristin sa...

Jag skulle speciellt inte kunna överleva utan vietnamesiska smaker! Går ju inte att misslyckas med :)