onsdag 17 februari 2010

Inspirationen och våren känns långt borta

I måndags blev det mycket riktigt Satay kyckling och jag orkade inte göra någonting till, inte ens lite grovhackad koriander, spettade inte ens upp köttet heller. Får jag presentera, drumroll, brun kyckling och brun sås med bitar. Don't get me wrong, det var gott och väldigt mättande men titta på det. Rätten ligger inte under lchfs kolhydratsgräns men väl inom GI och som sagt, så mättande, läs mer här om hur man kan gå ner i vikt med jordnötssmör.


Inspirationen ligger på noll och jag har okaraktäristiskt lite matlagningslust för tillfället. Jag längtar efter våren, jag längtar efter våren, jag längtar efter våren och så snöar det, det snöar igen...
Jag lagade faktiskt lite mer inspirerad mat igår, bloggar det om en stund! Men först recept till kycklingen och sataysåsen, jag har ändrat receptet lite, sataypuritaner göre sig icke besvär. Marinaden räcker till 500 gram kyckling, tillagningstid är beroende på om du spettar eller har hela filéer, använd helst lår.

SATAYMARINAD
4 msk tjock yoghurt (kan uteslutas)
1 tsk mald koriander
1 tsk mald gurkmeja
½ tsk chilipulver
4 tsk honung
4 msk soja
2 tsk sesamolja


1. Häll yoghurten över köttet och massera in, tillsätt sedan de torra kryddorna och gnugga in dem ordentligt. Blanda i resten av ingredienserna.
2. Marinera i minst 2 timmar övertäckta i kylskåp.
3. Ta fram köttet en halvtimme innan den ska tillagas.

JORDNÖTSÅS
1 liten lök
4 tsk olja
1 dl jordnötssmör OBS! osötad!!!
1 dl osaltade jordnötter
3 msk soja
1½ dl kokosmjölk
3 msk sweet chili


1. Finhacka löken och jordnötterna. Värm oljan och koka löken tills den är mjuk, tillsätt de hackade nötterna och fräs snabbt.
2. Rör sen ner jordnötsmöret och låt det smälta ner lite, rör därefter ner kokosmjölken pö om pö och sen soja och sweet chili. Puttra såsen till önskad konsistens.
3. Smaka av, tillsätt mer kokosmjölk om den är för tjock och soja/sweetchili om sötman eller sältan behöver balanseras

2 kommentarer:

Fröken Dill sa...

Den är TUNG den här årstiden, även om alla säger att vi har en sån fantastiskt vacker vinter...
Citrusfrukter är i alla fall i säsong.
Hälsar fröken Dill

kristin sa...

Jo utan citrusen, vad hade man gjort? Men jag periodar som vinterdeppare och idag känns det inte lika jobbigt... var dag är en dag närmare våren, grönt gräs och längre dagar!