måndag 8 februari 2010

Måndag!

Hej! Ni har nog märkt att jag inte bloggar mycket under helgerna, om jag inte håller mig hemma lagar jag inte mycket mat under helgerna, det blir enklare föring och då inte mycket att blogga om! Däremot blir det ofta något extra på söndagarna som jag nämnde förra veckan, igår syndades det å det grövsta hemma hos. Det fanns bara en sak jag var sugen på, klyftpotatis och jag iddes inte bry mig om snabba, långsamma, korta, gamla eller hyperaktiva kolhydrater och de ödesdigra konsekvenserna av dem. Nu kan man inte på klyftpotatis leva allena och då behövdes något till, fetaostsås, obviously eftersom man kan äta fetaostsås till nästan vad som helst, och såsen igår blev den godaste jag någoooonsin gjort! Potatis finns inte hemma hos oss längre så vi var tvungna att handla och där slog förnuftet klorna i mig och sa att jag måste äta något till potatisen och såsen. Igår blev det Refried Beans, det finns gott om recept på dem och Fröken Dill bloggade nyligen om det men de här blev så goda att jag bara MÅSTE lägga upp receptet. Det blev så gott att det skulle kunna gå åt en burk bönor per person!

REFRIED BEANS 2-4 port
½ pkt bacon
1 vitlöksklyfta
2 tsk mald korianderfrö
2 burkar kidneybönor (eller pinto)
½ buljongtärning
1 burk vatten
1 tsk sambal
färskmalen svartpeppar
rapsolja
ev. salt
ev. smör


1. Häll av bönorna och skölj av det värsta av "slemmet", går bra att göra direkt i burken!
2. Hetta upp en gryta och häll i lite olja, klipp ner baconet i mindre bitar och låt det smälta på medelhögvärme i oljan, rör ner koriandern och fräs snabbt, pressa i vitlöksklyftan och akta så att den inte bränns.
3. Tillsätt buljongtärningen och bönorna, rör runt och fyll en av bönburkarna med vatten och häll över bönorna, puttra på låg värme 25 minuter eller tills nästan all vätska har kokat bort.
4. Mosa/krossa bönorna och smaka av med svartpeppar, sambal och ev. salt. Om bönorna inte är tillräckligt krämiga kan du röra ner lite smör.

Jag gjorde klyftpotatisen på bakpotatis, rapsolja och flingsalt, ca 45-60 minuter på 175 grader, vänd på plåten minst en gång och vänd om klyftorna 2-3 gånger så att de blir jämnt gyllene och krispiga.

Jag ska inte glömma att nämna att Fröken Dill bloggade Refried Beans häromveckan, Husmoderns Frijoles borrachos och ett hemskt inspirerande reportage med mexikansk mat i Sydsvenskan från 2007!

JAG ÄR SÅ PUCKAD!!! Jag har visst tagit kort utan minneskort i kameran.... jag är visst inte lika klyftig som min potatis... ni får helt enkelt visualisera det!

3 kommentarer:

Fröken Dill sa...

Aha, ett recept på "refried beans extended". Perfekt utveckling av den goda rätten!
Tycker fröken Dill

Mikaela Mars sa...

Man kan inte ha allt med sig rätt hela tiden. Jag visualiserar för fullt här!

kristin sa...

Då litar jag på din visualiseringsförmåga!