torsdag 4 februari 2010

Regnbågslax med purjolök och fänkål

Extraprismiddag med extramycket smak. Jag åt en hel fisk men om man har fler tillbehör räcker en fisk till två. Gör helst den magnifika såsen först så att den får dra, den "hemliga" ingrediensen är fänkålsfrö som av någon anledning tinglar tilltalande trevligt på tungan. Jag använder finhackade frusna örter och för extra härlighet (hjälp, håller jag på metamorfa till en Shabby Chic bloggare? Gaah!) blandade jag såsen rätt i ner i morteln.

FYLLD REGNBÅGSLAX 2-4 port
2 rensade regnbågslaxar (ca 200-250g var)
15 cm purjolök
1 citron
100 g smör
½ dl hackad dill
2 tsk fänkålsfrö
salt
vitpeppar

Ugnsvärme: 175 grader

1. Sätt på ugnen. Ta fram smöret och tärna det. Skölj purjolöken och skiva den tunt, lägg i en skål tillsammans med dillen, mortlad fänkål, salt och nymald vitpeppar. Tvätta citronen under varmt vatten, skiva tunt, pressa saften ur ändbitarna över purjon.
2. Skölj fiskarna under rinnande kallt vatten, låt dem rinna av och torka sedan av dem, salta och peppra invändigt. Skåra fisken 3-5 gånger på sidan som ska vara upp, salt och peppra.
3. Om smöret har blivit varmt kan du röra ner det med purjolöksblandningen, annars kan du knåda ihop det med händerna.
4. Smörj en ugnsform med olivolja. Fyll fiskarna med 2/3 av smöret och lägg i citronskivorna, spara två till dekor. Stoppa resterande smör i skårorna och dekorera till sist med en citronskiva.
5. Sätt in i ugnen ca 25 minuter, kolla genom att skära ett litet snitt i ryggen och se om köttet släpper från benen.FÄNKÅLS-TINGLIGSÅS
2 tsk fänkålsfrö
½ dl hackad dill
1 msk hackad basilika
1 msk hackad persilja
1-2 tsk citronsaft
2 dl mezeyoghurt
salt & vitpeppar


1. Mortla fänkålen ordentligt och blanda med resten av ingredienserna.

Jag smörfräste champinjoner och åt till fina fisken.

Inga kommentarer: