onsdag 16 juni 2010

Red sauce a.k.a. ketchup

Fick ett infall och gjorde ketchup igår. Det blev väldigt gott, väldigt, väldigt gott till och med, med en ordentlig kick. Om du gör det till barn kan du utesluta chilin.

KETCHUP liten sats
1 lök, skalad & grovhackad
2 morötter, grov hackad
2 vitlöksklyftor, krossade
½ chili, grovhackad
1 bit ingefära, som ett halvt ägg ungefär, grovhackad
1 msk korianderfrö
4-5 nejlikor
1 tsk fänkålsfrö
½ tsk kanel
salt
svartpeppar, nymalen
olivolja
1 burk (500g) hela tomater
1 burk (500g) krossade eller passerade tomater
1-2 dl vinäger
½-1 dl farinsocker

1. Lägg allt förutom sockret och vinägern i en kastrull och koka upp. Småkoka tills det har reducerat till hälften och morotsbitarna är mjuka.
2. Mixa allt tills det är slät, det tar ett tag.
3. Passera genom en sil två gånger.
4. Häll tillbaka i kastrullen och smaksätt med socker och vinäger, ta inte allt på en gång, smaka dig fram till den syra- och sötmabalans du vill ha. Koka ner till önskad konsistens.
5. Häll upp på rengjord flaska eller burk, om burken är ordentligt steriliserad och ketchupen förvaras mörkt och svalt eller i kylsåp kan den hålla i upp till ett halvår.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Kristin. Vilken läcker ketchup du gjort, den måste jag försöka mig på.
Regniga hälsningar från Jämtland :)

Unknown sa...

Känns ju mycket bättre än att köpa ketchup med massor av tillsatser och socker, jag hade bara två morötter hemma men hade jag haft fler skulle man nog kunna utesluta nästan allt extra socker!
Dessutom blir det ingen jättestor sats så man borde hinna äta upp det innan den blir dålig!

Tina sa...

Ketchup! Jag som alltid har tänkt göra egen ketchup! Tack för recept och inspration! :-)